BBS
4.37 (213)
Sos z cukinii to najlepszy dodatek do pizzy, makaronu i nie tylko! Bardzo prosty przepis na takie przetwory z cukinii z pewnością zaskoczy rodzinę. Cukinia to bardzo wartościowe i zdrowe warzywo, które warto wykorzystywać w kuchni. Jak zrobić sos z cukinii i do czego go dodawać? Sos z cukinii możemy pasteryzować i przechowywać, by cieszyć się jego smakiem jeszcze dłużej. Poznaj nasz przepis na pyszny i aromatyczny sos z cukinii z dodatkiem pomidorów i ziół.
cebula 1 szt.
oregano 1 łyżka stołowa
papryka chili 1 szt.
ocet 0.5 szklanki
sól 2 łyżki stołowe
pieprz 1 łyżeczka
cukier 0.75 szklanki
cukinia 800 g
pomidor 2 szt.
koncentrat pomidorowy 150 g
bazylia 1 łyżka stołowa
Jak zrobić sos z cukinii? Przepis zaczynamy od przygotowania cukinii. W tym celu myjemy ją i ścieramy na tarce o małych oczkach. Cebulę obieramy i drobno siekamy. To samo robimy z czosnkiem. Tak przygotowane składniki umieszczamy w jednej misce, zasypujemy solą, dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 3 godziny (nie odciskamy).
Po tym czasie warzywa gotujemy do momentu, aż zrobi się z nich papka. Następnie dodajemy do nich cukier, ocet, pokrojone papryczkę chili i pomidory. Całość gotujemy przez 20 minut. W kolejnym kroku dodajemy koncentrat pomidorowy, bazylię, pieprz i oregano. Gotujemy kolejne 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Warzywa miksujemy na sos. Przelewamy do słoiczków. Sos z cukinii pasteryzujemy 10 minut. Przechowujemy w zaciemnionym i chłodnym miejscu.
Porady
- Jeśli chcemy, aby nasz sos z cukinii był nieco łagodniejszy w smaku, możemy pominąć dodatek papryczki chili.
- Do zmiksowania warzyw, najlepiej użyć blendera.
- Jak pasteryzować słoiki? Wystarczy, że umieścimy je w garnku pilnując by się nie stykały. Słoiki zalewamy gorącą wodą poniżej zakrętek. Doprowadzamy wodę do wrzenia i gotujemy przez 20 minut. Pasteryzacja pomaga zniszczyć drobnoustroje, które mogły pozostać w słoikach, a także pomaga zachować trwałość i świeżość produktów.
Zobacz także: Sos dyniowo-pomidorowy.
Sos z cukinii i pomidorów to bardzo prosty przepis. Warto mieć zapas takiego sosu w swojej spiżarce. Dzięki temu możemy przygotować szybki obiad, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie lub pomysłu na danie. Sos z cukinii to świetny dodatek do makaronów. Wystarczy, że ugotujemy ulubiony rodzaj makaronu, połączymy go z sosem, a całość posypiemy startym serem (np. parmezanem) i pyszne danie gotowe w kilka minut! Sos z cukinii to także dobry dodatek do ryżu lub kaszy. Możemy sięgnąć po kaszę bulgur lub kuskus, choć tak naprawdę każda kasza będzie odpowiednia. Taki sos z cukinii i pomidorów może być również bazą do pizzy. Mieszanka bazylii, oregano, pomidorów i cukinii świetnie się sprawdzi do tego włoskiego dania. Sos z cukinii warto dodawać też do warzyw i dań z mięsem. Ciekawym sposobem na wykorzystanie tego przepisu, będzie również przygotowanie zupy na bazie sosu z cukinii. Pomysłów na wykorzystanie tego dodatku jest bardzo dużo. Taki sos z cukinii do słoików możemy przechowywać i wykorzystywać w awaryjnych sytuacjach lub po prostu wtedy, gdy mamy ochotę. Sos z cukinii na zimę pomoże nam przywołać wspomnienia lata w chłodne dni.