Młoda kapusta na zimę

Ocena:

4.46 (166)

  • 45 min.
  • dla 5 osób
  • łatwy

Zamknijmy w słoiku letnie smaki i delektujmy się nimi w zimowe dni.

Składniki:

  • kapusta biała  1 szt.

  • koperek  1 pęczek

  • cebula  2 szt.

  • masło  2 szt.

  • cukier  1 szczypta

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

  • sok z cytryny  3 łyżki stołowe

  • cukier  

  • soki  

  • sok z cytryny  

Młoda kapusta na zimę - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Z kapusty zdejmujemy wierzchnie, uszkodzone liście, myjemy, przekrawamy ją na pół, wycinamy głąb, drobno szatkujemy. Przelewamy wrzątkiem, osączamy. Koperek siekamy. Łączymy z kapustą, zalewamy w garnku wodą, krótko gotujemy. Cebule obieramy, kroimy w piórka, szklimy na maśle, dodajemy do kapusty, mieszamy. Dusimy 15 min bez przykrycia na małym ogniu. Przyprawiamy do smaku cukrem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dusimy jeszcze chwilę.

    koperek-fot.iStock-min (1)
  • Krok 2:

    Gorącą przekładamy do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy przez 15 min.
    Z kapusty wycinanie całych głąbów nie jest wskazane, gdyż mają one dwu-, a nawet trzykrotnie więcej witaminy C niż liście oraz znaczne ilości cukru. Pamiętajmy jednak, że najwięcej zanieczyszczeń materiałami ciężkimi gromadzi się właśnie w głąbach. Dlatego takie ważne jest, żeby kapusta pochodziła z terenów czystych ekologicznie. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" 10/2016

    cebula-iStock (1)

Porady

Zobacz też: kapuśniak z młodej kapusty

Polecamy również: pomidory na zimę bez konserwantów

Młoda kapusta na zimę przyda się jako podstawa zimowych sałatek do dań obiadowych. Taka sałatka będzie wyglądać niezwykle apetycznie w ozdobnej, szklanej misie. Warto ułatwić sobie szatkowanie kapusty używając ostrego noża lub szatkownicy. Weganie zamiast majonezu mogą użyć sos na bazie soi.

 

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne