Młoda kapusta na zimę / fot. Artur Rogalski, stylizacja. Anna Borowska
4.46 (166)
Zamknijmy w słoiku letnie smaki i delektujmy się nimi w zimowe dni.
kapusta biała 1 szt.
koperek 1 pęczek
cebula 2 szt.
masło 2 szt.
cukier 1 szczypta
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
sok z cytryny 3 łyżki stołowe
cukier
soki
sok z cytryny
Z kapusty zdejmujemy wierzchnie, uszkodzone liście, myjemy, przekrawamy ją na pół, wycinamy głąb, drobno szatkujemy. Przelewamy wrzątkiem, osączamy. Koperek siekamy. Łączymy z kapustą, zalewamy w garnku wodą, krótko gotujemy. Cebule obieramy, kroimy w piórka, szklimy na maśle, dodajemy do kapusty, mieszamy. Dusimy 15 min bez przykrycia na małym ogniu. Przyprawiamy do smaku cukrem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dusimy jeszcze chwilę.
Gorącą przekładamy do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy przez 15 min.
Z kapusty wycinanie całych głąbów nie jest wskazane, gdyż mają one dwu-, a nawet trzykrotnie więcej witaminy C niż liście oraz znaczne ilości cukru. Pamiętajmy jednak, że najwięcej zanieczyszczeń materiałami ciężkimi gromadzi się właśnie w głąbach. Dlatego takie ważne jest, żeby kapusta pochodziła z terenów czystych ekologicznie. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" 10/2016
Porady
Zobacz też: kapuśniak z młodej kapusty
Polecamy również: pomidory na zimę bez konserwantów
Młoda kapusta na zimę przyda się jako podstawa zimowych sałatek do dań obiadowych. Taka sałatka będzie wyglądać niezwykle apetycznie w ozdobnej, szklanej misie. Warto ułatwić sobie szatkowanie kapusty używając ostrego noża lub szatkownicy. Weganie zamiast majonezu mogą użyć sos na bazie soi.