Sałatka na zimę

Ta sałatka na zimę zarówno smakiem, jak i wyglądem czy zapachem przywołuje letnie wspomnienia. Polecam przygotować od razu kilka słoików!

SałatkiPrzetwory

Czas przygotowania:
120 min.
Kalorie:
300.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 187 głosów)

Składniki:

  • 1 kg białej kapusty
  • 1 kg pomidorów
  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 1 kg czerwonej papryki
  • 0,5 kg marchewki
  • 0,5 kg cebuli
  • 1 szklanka oleju
  • 3/4 szklanki octu 10 %
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 2,5 łyżki soli
  • 30 ziarenek czarnego pieprzu
  • 10 listków laurowych
  • 1 płaska łyżeczka chili

Kuchnia:

Kroki wykonania:

  • Warzywa myjemy.
  • Kapustę szatkujemy w długie (7-8 cm) paski. zasypujemy 1 łyżką soli i odstawiamy na kilkanaście minut.
  • Pomidory nakrajamy na czubkach na X, sparzamy wrzątkiem i obieramy. Wykrawamy białe środki, kroimy na części
  • Papryki oczyszczamy i kroimy w paski.
  • Ogórki, wraz ze skórką kroimy na plasterki 0,5 cm.
  • Cebulę kroimy w piórka.
  • Marchewki obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
  • Wszystkie składniki wrzucić do dużego garnka (razem z kapustą).
  • Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Odstawiamy na godzinę.
  • Stawiamy na "ogniu", doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
  • Gorącą sałatkę przekładamy do wyparzonych słoików, wycieramy brzegi, zakręcamy i stawiamy na ściereczce odwrócone do góry dnem. Pozostawiamy do wystygnięcia.
  • Smacznego!

Kalorie: 300.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy