Ogórki po żydowsku sprawdzają się w roli samodzielnej przekąski i jako składnik sałatek. Smakują naprawdę genialnie dzięki dodatkowi aromatycznych ziół i przypraw. Zalewę wzbogaca między innymi marchewka, cebula, czosnek, seler i natka pietruszki. Odpowiednio przechowywane zachowają świeżość na długie miesiące. Jeśli zastanawiacie się, jakie przetwory przygotować w tym sezonie, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na ogórki po żydowsku na zimę.
Adobe Stock
(średnia 4.19 z 216 głosów)
Przygotowanie składników: ogórki wkładamy do dużej miski i zalewamy zimną wodą. Myjemy je dokładnie, po czym odcedzamy. Marchewkę, cebulę i czosnek obieramy. Kroimy je w plasterki. Liście selera i natkę pietruszki opłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy.
Zalewa do ogórków: w garnku zagotowujemy wodę z octem, cukrem, solą. Całość dokładnie mieszamy, aż do całkowitego połączenia składników.
Ogórki po żydowsku: do umytych i wyparzonych słoików wkładamy kolejno marchew, cebulę, czosnek, liście laurowe, liście selera, natkę pietruszki, ziele angielskie, ziarna gorczycy i pieprzu oraz ogórki. Wypełniamy słoiki zalewą. Zakręcamy je i pasteryzujemy na mokro przez około 20 minut od momentu zagotowania się wody. Ostrożnie je wyjmujemy i ustawiamy wieczkiem do dołu na ściereczce.
Porady
- Z podanej receptury otrzymamy około 8 słoików o pojemności 0,5 l.
- Osobom, które lubią pikantne smaki, polecamy zmodyfikować nasz przepis na ogórki po żydowsku. Wystarczy zwiększyć podaną w nim ilość pieprzu i czosnku.
- Choć przetwory z ogórków najczęściej pasteryzuje się na mokro, nie jest to jedyna metoda ich zakonserwowania. Można je również zawekować w piekarniku. Wystarczy rozgrzać go do 120–130°C i umieścić w nim ogórki na około 30 minut. Po wyłączeniu urządzenia polecamy uchylić drzwiczki i zostawić w nim słoiki do całkowitego wystudzenia.
- Słoiki (oraz ich wieczka) na ogórki w zalewie powinny być dokładnie wyczyszczone i wyparzone. W przeciwnym razie przetwory mogą się zepsuć.
- Gotowe przetwory z ogórków polecamy przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu. Najlepiej sprawdzi się do tego piwnica. Można je także umieścić w głębi zamykanej szafki kuchennej.
- Ogórki po żydowsku na zimę zyskają pełnię smaku po około 2 tygodniach od przygotowania.
- Jeżeli planujecie podarować najbliższym ogórki w słoiku jako prezent, możecie w łatwy sposób udekorować je przy pomocy kawałka bawełnianej lub koronkowej szmatki i jutowego sznurka. Wystarczy ułożyć materiał na wieczku i dokładnie go obwiązać.
- Fanom ogórkowych przetworów polecamy także spróbowanie naszego przepisu na tradycyjne ogórki konserwowe lub ogórki z kurkumą.
Chrupiące i sprężyste – takie właśnie są ogórki po żydowsku. Przepis dużo zyskuje dzięki połączeniu aromatycznych, pikantnych przypraw i słodko-kwaśnej zalewy octowej. Choć najczęściej podaje się je w wersji solo (w postaci smacznej przekąski), mają również wiele innych kulinarnych zastosowań. Przygotowane zgodnie z naszymi wskazówkami ogórki w zalewie świetnie wzbogacą smak takich dań, jak:
Pomysłów na ogórki w słoiku jest bez liku. Uwielbiamy kisić i konserwować warzywa na zimę i widać to w rozmaitości przepisów na przetwory. Do zalewy można dodać pikantny składnik, taki jak papryczki chili lub ostra musztarda, a także przyprawy korzenne, na przykład anyż gwiaździsty i cynamon. Podajemy kilka pomysłów na przetwory z ogórków gruntowych:
Komentarze