Ogórki po żydowsku

Ogórki po żydowsku świetnie sprawdzą się zarówno jako samodzielna przekąska, jak i jako składnik wielu past czy sałatek. Dzięki dodatkowi aromatycznych ziół przypraw, takich jak gorczyca, ziele angielskie, czosnek czy natka pietruszki smakują naprawdę genialnie. Odpowiednio przechowywane, zachowają świeżość na długie miesiące. Jeśli jeszcze ich nie próbowaliście, koniecznie sprawdźcie nasz przepis.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

przetwory z ogórków

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.23 z 211 głosów)

Ogórki po żydowsku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie składników: Ogórki przekładamy do dużej miski i zalewamy zimną wodą. Moczymy je przez około godzinę, po je odcedzamy i osuszamy. Marchewkę oraz czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę sieczemy na cienkie piórka. 

  • 2.

    Zalewa do ogórków: Do uprzednio umytych i wyparzonych słoików wkładamy kolejno marchew, cebulę, czosnek, liście laurowe, liście selera, natkę pietruszki, ziele angielskie, ziarna gorczycy, pieprz i ogórki. W garnku umieszczamy 625 ml wody, 10% ocet, cukier oraz sól. Całość zagotowujemy i dokładnie mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru.

  • 3.

    Ogórki po żydowsku: Gotową zalewę przelewamy do słoików z ogórkami. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy na mokro przez około 3 minuty od momentu zagotowania się wody. Następnie ostrożnie je wyjmujemy i układamy wieczkiem do dołu na materiałowym ręczniku kuchennym. 

Porady

  • Jeśli lubicie pikantne smaki, możecie lekko zmodyfikować podany powyżej przepis na ogórki po żydowsku. Wystarczy zwiększyć podaną w nim ilość czosnku i ziaren pieprzu.
  • Choć ogórki po żydowsku najczęściej pasteryzuje się na mokro, nie jest to jedyna metoda ich zakonserwowania. Można je również pasteryzować w piekarniku. Wystarczy rozgrzać go do 120–130°C i umieścić w nim ogórki na około 30 minut. Po wyłączeniu urządzenia, polecamy uchylić drzwiczki i zostawić w nim słoiki do całkowitego wystudzenia. 
  • Słoiki (oraz ich wieczka) na ogórki w zalewie powinny być dokładnie wyczyszczone i wyparzone. W przeciwnym razie, przetwory mogą się zepsuć.
  • Gotowe przetwory z ogórków polecamy przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu. Najlepiej sprawdzi się do tego piwnica. Można je także umieścić w tyle zamykanej szafki kuchennej.
  • Pełni smaku ogórki po żydowsku nabiorą po około 2 tygodniach od przygotowania. 
  • Jeżeli planujecie podarować najbliższym ogórki w słoiku jako prezent, możecie w łatwy sposób je udekorować przy pomocy kawałka bawełnianej lub koronkowej szmatki oraz jutowego sznurka. Wystarczy ułożyć materiał na wieczku i dokładnie obwiązać go ozdobnym sznurkiem. 
  • Fanom ogórkowych przetworów polecamy także spróbowanie naszego przepisu na ogórki konserwowe. 

Notka redakcyjna

Ogórki po żydowsku – jak je wykorzystać w kuchni? 

Chrupiące i sprężyste – takie właśnie są ogórki po żydowsku. Dzięki połączeniu aromatycznych, pikantnych przypraw i słodko-kwaśnej zalewy octowej smakują wprost fantastycznie. Choć najczęściej podaje się je w wersji solo (jako smaczną przekąskę), mają również wiele innych kulinarnych zastosowań. 

Przygotowane zgodnie z powyższymi wskazówkami, ogórki w zalewie świetnie wzbogacą smak domowej pasty jajecznej. Wystarczy posiekać je w drobną kostkę, a następnie wymieszać z startym jajkiem, odrobiną musztardy i majonezem. Równie dobrze sprawdzą się jako dodatek do prostego twarożku z warzywami.

Ogórki po żydowsku często stanowią również składnik bardziej wyszukanych kanapek. Świetnie komponują się ze smakiem jakościowego sera żółtego, drobiowej czy wieprzowej szynki, pomidora oraz cebuli czerwonej. Można je także ułożyć na wierzchu kanapek z jajkiem czy łososiem. Osoby na diecie roślinnej chętnie łączą je z domowym hummusem pomidorowym

Sałatka z ogórków po żydowsku na dwa sposoby 

Przygotowane zgodnie z powyższym przepisem ogórki można wykorzystać także do zrobienia smacznej sałatki. Do jej przygotowania, oprócz ogórków w słoiku, potrzeba: 120 g cebuli czerwonej, 2 łyżeczek cukru, 2 łyżeczek musztardy (najlepiej sarepskiej), 3 łyżek oleju oraz 1 łyżki octu balsamicznego. Ogórki wystarczy pokroić w plasterki i wymieszać z posiekaną na drobno cebulą. Następnie całość zalewa się sosem na bazie oleju, octu, musztardy i cukru. Gotowe!

Wolicie bardziej treściwe sałatki? W takim razie z pewnością przypadnie wam do gustu pożywna i smaczna sałatka na bazie ogórków po żydowsku, kukurydzy konserwowej, startego na tarce sera żółtego (najlepiej typu gouda lub cheddar) oraz jakościowej szynki drobiowej. Polecamy podawać ją z dressingiem majonezowym lub czosnkowym. Niektórzy dodają do niej również ugotowany na miękko i dokładnie wystudzony ryż biały. W takiej wersji sałatka syci na naprawdę długie godziny! 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy