Ogórki z kurkumą

Ogórki z kurkumą to połączenie orientalnej przyprawy z popularnym warzywem i lekko słodką zalewą. Efekt jest zaskakująco dobry, a do tego wyglądają efektownie – to przekąska idealna nie tylko na zimę. Są świetnym dodatkiem do mięsa upieczonego lub uduszonego, do kanapek, domowego burgera lub jako składnik sałatek. W smaku nieco przypominają przetwory skandynawskie. Poniżej znajdziecie przepis na ogórki z kurkumą, które posmakują całej rodzinie.

dodany przez: Kulinarna Ania

przetwory przetwory z ogórków

Czas przygotowania:
45min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Ocena:

(średnia 4.07 z 219 głosów)

Ogórki z kurkumą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • czosnek-zabki-fot.iStock-min 1.

    Ogórki z kurkumą – przygotowanie: ogórki dokładnie szorujemy, wybieramy te, które nie mają uszkodzonych skórek. Następnie kroimy w plastry, wzdłuż. Do słoików wkładamy ziele angielskie, czosnek, koper – na tym układamy ciasno i pionowo wcześniej przygotowane ogórki.

  • StockFood-cukier-bialy- 2.

    Zalewa do ogórków z kurkumą: w garnku łączymy wodę, ocet, cukier, kurkumę oraz sól. Całość należy zagotować. Jeszcze ciepłą marynatą zalewamy ogórki. Na koniec zakręcamy słoiki i pasteryzujemy przez 10–15 minut w garnku. Ogórki z kurkumą powinny być przechowywane w suchym i chłodnym miejscu.

Porady

  • Ogórki z kurkumą możemy przygotować na różne sposoby. Z tego samego przepisu możemy zrobić sałatkę, wystarczy pokroić je w plastry, jak do mizerii. Inny sposób to rozcięcie ogórków w ćwiartki.
  • Ogórki z kurkumą możemy przygotować ze skórą lub wcześniej je obrać. Niezależnie od wybranego sposobu uzyskają piękną barwę.
  • Do krojenia ogórków z kurkumą przyda się robot kuchenny z nakładką szatkownicy, mandolina kuchenna albo ostry nóż szefa kuchni.  
  • Ogórki kanapkowe z kurkumą pasują zarówno do kanapek na zimno, jak i na ciepło. Sprawdzą się do panini lub do domowych burgerów, również warzywnych.
  • Sałatka z ogórków z kurkumą to świetny dodatek obiadowy, na jesienne i zimowe miesiące lub po prostu, gdy nie mamy czasu na zrobienie surówki.
  • Popularną wersją są też ogórki z kurkumą i curry, będą jeszcze bardziej żółte i orientalne.
  • Ogórki z kurkumą to również świetny dodatek do sałatek. Z ich dodatkiem zrobimy np. wariację sałatki jarzynowej lub warstwowy gyros.

Notka redakcyjna

Ogórki z kurkumą – inne pomysły

Ogórki z kurkumą to pyszna i oryginalna w smaku przekąska, którą z powodzeniem możemy serwować do dań obiadowych, a także jako przystawkę na przyjęciach. Kurkuma nadaje im charakterystyczny żółtawy kolor, a także słodko-ostry posmak, nieco delikatniejszy od imbiru. Nasz przepis na ogórki z kurkumą możemy nieco zmodyfikować i przygotować różne wariacje na temat tej przekąski. Świetnym pomysłem są ogórki z kurkumą i miodem, co możemy uzyskać poprzez dodanie miodu (ok. 5 g na każdy 150 ml słoiczek). Bardzo dobrze sprawdzi się miód lipowy, który opcjonalnie możemy zastąpić wielokwiatowym.
Jeśli lubimy bardziej wyraziste i ostre smaki, to możemy dodać sproszkowaną papryczkę chilli. Odpowiednia będzie również świeża, którą możemy dodać w całości lub pokroić ją w plastry. Intensywność podbijemy imbirem, mielonym lub świeżym, startym bądź w kawałku lub w plastrach.
Ogórki dobrze komponują się również z cukinią, którą kroimy w ten sam sposób. Słodyczy doda też marchewka.


Ogórki z kurkumą – zalewa to podstawa

Podstawą w przepisie na ogórki z kurkumą jest zalewa octowa, która wpływa nie tylko na walory smakowe naszej przekąski, ale również na jej trwałość. Ponadto dzięki zalewie możemy niemal dowolnie „zarządzać” smakiem naszych ogórków, bowiem to od niej zależy czy będą one łagodne, czy ostre. Podstawą zalewy do ogórków są cztery składniki: ocet, sól, woda i cukier. Do zalewy dodaje się także inne składniki – przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, białą gorczycę, pieprz oraz czosnek. Jeśli chcemy nieco „osłodzić” nasze ogórki z kurkumą, to z powodzeniem możemy dodać do zalewy, wspomniany już wcześniej, miód. Ciekawym pomysłem jest mieszanka miodu i ostrej musztardy, dzięki którym uzyskamy słodko-ostry smak. Warto jednak pamiętać, że tego typu dodatki dodajemy do zalewy już na samym końcu, tuż przed wlewaniem ich do słoików z ogórkami.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy