Ogórki z kurkumą to połączenie orientalnej przyprawy z popularnym warzywem i słodko-kwaśną zalewą. Rezultat jest zaskakująco smaczny, a do tego przetwory mają efektowną, lekko żółtą barwę. Są świetnym dodatkiem do mięsa, kanapek, burgerów, past lub sałatek. Poznajcie przepis na ogórki z kurkumą, który zaskoczy tradycjonalistów.
iStock
(średnia 4.07 z 221 głosów)
Przygotowanie składników: ogórki dokładnie szorujemy. Wybieramy tylko te, które nie mają uszkodzonej skórki. Kroimy je wzdłuż w plastry. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Ząbki czosnku wyjmujemy z łupinek. Koper siekamy.
Zalewa: w garnku łączymy wodę z octem, cukrem, solą i kurkumą. Doprowadzamy zalewę do wrzenia i dokładnie ją mieszamy, aż do całkowitego połączenia składników.
Ogórki z kurkumą: do umytych i wyparzonych słoików wkładamy cebulę, ziele angielskie, czosnek, koper, gorczycę i pieprz. Na nich układamy w pozycji pionowej przygotowane wcześniej plastry ogórków. Zalewamy je marynatą. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy je przez 10–15 minut w garnku z gotującą się wodą.
Porady
- Z podanej receptury otrzymamy około 10 słoików o pojemności 0,5 l. Pełnię smaku osiągną po mniej więcej 2 tygodniach od przygotowania.
- Ogórki słodko-kwaśne z kurkumą możemy przygotować na różne sposoby – pokroić w plastry jak do mizerii lub podzielić na ćwiartki. Wszystko zależy od tego, jak będziemy chcieli je wykorzystać. W zależności od kształtu udekorują kanapkę lub urozmaicą deskę serów i wędlin skomponowaną na przyjęcie.
- Kiedy przygotowujemy większą porcję przetworów, do krojenia ogórków przyda się robot kuchenny z nakładką szatkownicy. W innym przypadku wystarczy mandolina lub ostry nóż szefa kuchni. Możemy obrać je ze skórki lub ją zostawić. Niezależnie od wybranej opcji zyskają piękną, żółtą barwę.
- Jeśli przypadł Wam do gustu nasz przepis na ogórki z kurkumą, z pewnością posmakują Wam też ogórki w curry. Ponieważ w tej mieszance przypraw znajduje się nie tylko kurkuma, ale także między innymi chili, cynamon, imbir, kmin rzymski, kolendra i kardamon, przetwory z jej dodatkiem będą miały intensywny, wyrazisty aromat. Na pewno posmakują miłośnikom orientalnych potraw.
- Ogórki z kurkumą na zimę w plastrach można też pasteryzować metodą na sucho, czyli w piekarniku – w temperaturze 120–130°C, przez 30 minut. Przetwory z ogórków najlepiej przechowywać w suchym, zaciemnionym miejscu, czyli w piwnicy lub szafce kuchennej.
Ogórki kanapkowe z kurkumą mogą stanowić słodko-kwaśną przekąskę na zimno lub dodatek do obiadu. Świetnie sprawdzają się jako składnik:
Pyszne, słodko-kwaśne plastry ogórków konserwowych możemy zawinąć w ruloniki i ozdobić nimi półmiski serów i wędlin. Doskonale komponują się z treściwymi, słonymi przekąskami.
Tę oryginalną przekąskę o charakterystycznym żółtawym kolorze możemy nieco zmodyfikować, jeśli dodamy do zalewy inne składniki. Świetnym pomysłem są na przykład ogórki z kurkumą i miodem – wielokwiatowym lub lipowym. Wystarczy odrobina tej słodyczy w każdym słoiku, żeby zmienić charakter przetworów. Jeśli lubimy wyraziste i ostre smaki, możemy dodać do zalewy sproszkowaną lub świeżą papryczkę chili. Intensywność aromatu podbije także świeży korzeń imbiru. Warto zetrzeć go na tarce o grubych oczkach lub pokroić w plasterki. Żeby uzyskać różnorodne warzywne przetwory, idealne do sałatek, polecamy dodać do słoika plastry cukinii i marchewki.
Od pomysłów na ogórki konserwowe z rozmaitymi dodatkami można dostać zawrotu głowy. Ciekawych przepisów na przetwory na zimę jest całe mnóstwo, a my przedstawiamy niektóre z nich:
Komentarze