Sałatka z ogórków do słoików

Sprawdzony przepis z notesu z przepisami mojej mamy. Sałatka z ogórków do zimowych zapasów sprawdzi się idealnie. Można podać do dań z grilla, ale sałatka z ogórków to pyszny dodatek do wielu obiadów.

SałatkiPrzetwory

Czas przygotowania:
120 min.
Ocena:

(średnia 3.81 z 561 głosów)

Składniki:

  • * 2,5 kg ogórków gruntowych
  • * 2 główki czosnku
  • * 6 cebul
  • * garść natki pietruszki posiekanej
  • * 3 łyżki cukru
  • * 1 1/2 łyżki pieprzu mielonego
  • * 3 łyżeczki soli
  • * 1 lub 1/2 szklanki octu 10 % (w zależności od tego, jak ostre lubimy potrawy)
  • * 1 szklanka oleju

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Ogórki opłukać dokładnie i osuszyć. Pokroić ze skórką w cienkie plasterki. Podobnie uczynić z cebulą. Czosnek obrać, ząbki grubo posiekać.
  • Wszystko wymieszać z natką, olejem i octem. Cukier i sól dodać na końcu i wymieszać. Nakładać do wyparzonych słoików i pasteryzować 15 minut.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy