Sałatka z ogórków do słoików.

Przepis mam od mojej mamy, która kilkadziesiąt lat temu dostała go od koleżanki w pracy.

Dodany przez:

Sałatka z ogórków do słoików.

Warzywne

Czas przygotowania:
Porcje:
20 porcji
Ocena:

(średnia 3.42 z 372 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • * 2,5 kg ogórków gruntowych
  • * 2 główki czosnku
  • * 6 cebul
  • * garść natki pietruszki posiekanej
  • * 3 łyżki cukru
  • * 1 1/2 łyżki pieprzu mielonego
  • * 3 łyżeczki soli
  • * 1 lub 1/2 szklanki octu 10 % (w zależności od tego, jak ostre lubimy potrawy)
  • * 1 szklanka oleju

Przygotowanie

  1. Ogórki opłukać dokładnie i osuszyć. Pokroić ze skórką w cienkie plasterki. Podobnie uczynić z cebulą. Czosnek obrać, ząbki grubo posiekać.
  2. Wszystko wymieszać z natką, olejem i octem. Cukier i sól dodać na końcu i wymieszać. Nakładać do wyparzonych słoików i pasteryzować 15 minut.
ogórki przetwory warzywa obiad sałatka na zimę
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze