Sałatka z ogórków do słoików

Sałatka z ogórków do słoików to najlepszy obiadowy dodatek, który możemy przygotować na cały rok. Idealnie sprawdzi się zarówno do dań mięsnych, rybnych, jak i wegetariańskich. Takie plasterki ogórków świetnie smakują również na kanapkę oraz do burgera czy tortilli. Jak zrobić sałatkę z ogórków? Wystarczy tylko kilka składników, aby w mgnieniu oka przygotować ten pyszny przepis. Zobaczcie sami!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

sałatki przetwory

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 3.79 z 594 głosów)

Sałatka z ogórków do słoików - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • ogorek-plastry 1.

    Sałatka z ogórków do słoików: Ogórki umyć, pokroić w plastry i ułożyć w słoikach. Do każdego naczynia włożyć część kopru, po 2 ząbki czosnku, po kawałku chrzanu, kilka ziaren pieprzu i ziela oraz po łyżce gorczycy.
     

  • salatka-z-ogorkow 2.

    Zalewa: Składniki na zalewę zagotować, gorącym płynem zalać ogórki, tak by całe były przykryte. Słoiki zakręcić i odstawić do góry dnem na co najmniej 30 minut do wystygnięcia.

Porady

  • Tak przygotowaną sałatkę można jeść już kolejnego dnia, jednak najlepsza staje się po kilku dniach marynowania. Oczywiście można ją też zawekować i przechowywać nawet przez kilka miesięcy. Przez cały ten czas ogórki nie stracą smaku ani wartości odżywczych, a wręcz przeciwnie, będą jeszcze smaczniejsze. 
  • Sałatka z ogórków powinna być odstawiona do góry dnem na gorąco, aby słoiki dobrze się zamknęły. Jeśli chcecie mieć jeszcze większą pewność, że przetwory będą stały przez całą zimę, możecie je pasteryzować na sucho (w piekarniku) lub mokro (w garnku). 
  • Wyrazistość sałatki możecie kontrolować krojąc ogórka na grubsze bądź cieńsze plasterki. Grubsze plastry będą delikatniejsze po zamarynowaniu, natomiast te cienkie szybciej i mocniej przejdą smakiem zalewy. Jeśli wolicie ogórki bez skórki, możecie też przygotować sałatkę z obranych ogórków. 

Notka redakcyjna

Sałatka z ogórków - przepis

Sałatka z ogórków do słoików to przepis, który znamy jeszcze z kuchni naszych mam i babć. Plasterki marynowanych ogórków od lat pojawiają się na naszych stołach i zapełniają szafki w spiżarniach oraz piwnicach. Sałatka z ogórków to jeden z najpopularniejszych, zaraz po ogórkach kiszonych, zimowych przetworów. Sałatka z ogórków to przepis dla tych, którzy szukają szybkich smakołyków, gdyż takie ogórki w plastrach znacznie szybciej przechodzą smakami zalewy, niż te niż marynowane w całości.

Przepis podstawowy składa się z plasterków świeżego ogórka (obranego lub ze skórką), przypraw i octowej zalewy. Można jednak połączyć w jednym słoiku inne warzywa, komponując pyszne mieszanki. Z czym warto łączyć ogórki? Szczególnie dobrze smakuje sałatka z ogórków i papryki, a także sałatka z ogórka i cukinii. Jako dodatek do ogórków dobrze sprawdzą się także papryka, cebula i marchew.

Kiedy wiemy już jakie składniki włożymy do słoików, czas zabrać się za zalewę. Przepis na marynatę do ogórków to tylko 4 proste i tanie składniki, czyli woda, ocet, cukier i sól. Mieszankę tę można jednak urozmaicić dodatkiem kurkumy, curry, papryki (słodkiej, ostrej lub wędzonej), a także miodu czy musztardy.

Sałatka z ogórków do słoików - dodatki

Sałatka z ogórków może być wzbogacona przeróżnymi dodatkami. Przepis można więc modyfikować według własnych smaków. Ci, którzy lubią pikantne przetwory, mogą dorzucić do każdego ze słoików po kawałku papryczki chilli i korzenia chrzanu. Z kolei fani delikatnych, ale aromatycznych przetworów powinni dodać świeże zioła, takie jak natka pietruszki, koper czy lubczyk. Ciekawym dodatkiem, który doda całości słonego smaku, są kapary.

Z czym podawać sałatkę z ogórków?

Sałatka z ogórków w słoiku to skarb w każdej kuchni, gdyż może być szybkim dodatkiem do obiadów przez cały rok. Poza sezonem na nowalijki będzie ona świetnym źródłem witamin i smacznym uzupełnieniem ziemniaków i mięsa. Takie ogórki doskonale smakują z kotletem, pieczenią czy gulaszem. Dobrze pasują też do ryb oraz dań wegetariańskich. 

Jednak sałatka z ogórków to świetny dodatek nie tylko do obiadu, ale i fast-foodów. Kilka plasterków wyrazistego ogórka dobrze uzupełni domowego burgera czy zapiekanki. Marynowane ogórki warto też dodawać do innych sałatek, na przykład gyrosa, a także sałatki z kurczakiem, tuńczykiem czy jajkiem. Ich smak podkręci też charakter sałatki ziemniaczanej oraz śledziowej. Takie ogórki warto też pokroić i dodawać do sosów. Szczególnie dobrze pasować będą do sosu tatarskiego, hamburgerowego czy majonezowego.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy