Kalarepa - przepisy

124 przepisów

Kalarepa to jedno z naszych ulubionych letnich warzyw. Szczególnie smaczne są pierwsze małe kalarepki, które można znaleźć na targu na początku lata. Kalarepa najlepiej smakuje chrupana sama, z dodatkiem odrobiny soli. Młodych okazów nie trzeba nawet obierać. Kalarepa jest jednak także wdzięcznym warzywem do rozmaitych kulinarnych eksperymentów. Popularnym daniem jest carpaccio z kalarepy. Wystarczy pokroić ją na mandolinie w cieniutkie plasterki, skropić sosem, dodać przyprawy i smaczna przekąska gotowa. Kalarepa dobrze sprawdza się również w zupach, np. jarzynowej czy kalafiorowej. Przygotujemy z niej także smaczne sałatki, a dla lubiących eksperymentować mamy propozycję wyjątkową – w wydrążonej kalarepie możemy bowiem zaserwować chłodnik. Efektowne i smaczne!

Przepisy w kolekcji Kalarepa - przepisy

Kalarepa – właściwości i zastosowanie
Kalarepa to warzywo bardzo popularne i łatwo dostępne w Polsce. I dobrze, bo ta mała zielona kulka zawiera bardzo dużo cennych witamin i minerałów. Ma działanie bakteriobójcze i antynowotworowe, wspomaga także nasz wzrok. Kalarepa jest niskokaloryczna, mogą ją jeść również cukrzycy.
W sklepach wybierajmy okazy zielone, o niedużym rozmiarze. Im mniejsza kalarepa tym smaczniejsza. Starsze warzywa będą większe, a tym samym często włókniste i niesmaczne. Kalarepa powinna być twarda i zwarta, na skórce nie może być większych uszkodzeń. Jeśli skórka będzie głęboko uszkodzona, istnieje ryzyko, że warzywo zepsuje się zanim zdążymy je zjeść. Kalarepę przechowujemy w suchym, zaciemnionym miejscu, tak jak np. warzywa korzeniowe. Kalarepa nadaje się zarówno do zapiekania, jak i gotowania czy smażenia. Co ciekawe, jadalne są również liście kalarepy – warto je ukisić lub zjeść na surowo, np. w sałatce, ponieważ są cennym źródłem żelaza.

Artykuły powiązane