Kalarepa - przepisy
109 przepisów

Przepisy w kolekcji Kalarepa - przepisy

Pyszny, prosty i sezonowy zielony gulasz. Do środka trafia agrest - owoc lata.
Zielony gulasz z agrestem

Sałatka z kalarepy - szybka i bardzo smaczna propozycja do podania jako dodatek lub osobne danie. Nasz pomysł na kalarepę to połączenie jej z innymi, mniej docenianymi warzywami w kuchni - w tym z fenkułem. Co ciekawe, sałatka z kalarepy zyska smaku dzięki połączeniu z jabłkami i dressingiem - sosem na bazie musztardy dijon. Sprawdźcie składniki i zaserwujcie kolorową, różnorodną sałatkę z kalarepy!
Sałatka z kalarepy

Wegetariański, a nawet wegański gulasz z soczewicą i warzywami. Ma bogaty smak - to zasługa przemyślanej listy składników. Przepis pochodzi z książki "Dieta ze smakiem" Kingi Paruzel.
Fit gulasz z soczewicy

Wegańska zupa kalafiorowa z mlekiem kokosowym to ciekawa alternatywa dla klasycznej kalafiorowej. Jest na tyle smaczna, że żaden mięsożerca nie powinien mieć problemu, żeby zjeść ją ze smakiem. Ba, może nawet upomnieć się o dokładkę! Ta pyszna zupa zagości w waszym kulinarnym repertuarze na stałe, gwarantujemy! Przepis poleca Daria Ładocha.
Wegańska zupa kalafiorowa z mlekiem kokosowym

Zupa wiejska z kapustą, fasolą i białą kiełbasą to prosta propozycja na danie obiadowe. Przepis na zupę pochodzi z Francji. Wiejska zupa z kapustą i fasolą zawiera dużą ilość mięsa.
Zupa wiejska z kapustą, fasolą i białą kiełbasą

Chłodnik na zsiadłym mleku, z młodymi warzywami to pomysł na wysokobiałkowy i niskokaloryczny obiad. Najlepszy podczas upałów.
Chłodnik na zsiadłym mleku, z młodymi warzywami

Sałatka obiadowa z groszku, ogórka i kalarepy

Sałatka chrupiąca z rzodkiewkami, sałatą i jajkiem

Chrupiąca sałatka z kalarepy i anchois podana na pieczywie z dodatkiem krewetek to uczta dla zmysłów, która zaskoczy gości. Wspaniała propozycja na przyjęcie w domu lub garden party.
Krewetki z sałatką z kalarepy i anchois

Chłodnik w kalarepkowej miseczce

Sałatka z kalarepy, buraczków i rzodkiewek

Z liści szczawiu i szpinaku przygotowujemy pożywną zieloną zupę. Serwujemy z sałatą z serem kozim. Wiosna w pełni!
Zupa krem z wiosennych listków, z jajkiem i kozią roladką

Tarta wiosenna jest idealnym pomysłem na dobre rozpoczęcie dnia. Lekka, z dodatkiem chrupiących rzodkiewek.
Tarta wiosenna z rzodkiewką i kremowym serkiem

Sałatka z marynowanej kalarepy

Placki z kalarepy i listków botwinki
Inne z kolekcji: Warzywa
- bakłażan
- biała rzodkiew
- bób
- brokuły
- brukiew
- brukselka
- buraki
- cebula
- chrzan
- ciecierzyca
- cukinia
- cykoria
- dynia
- fasola
- fenkuł (koper włoski)
- groszek
- jarmuż
- kabaczek
- kalafior
- kapary
- kapusta
- karczochy
- kiełki
- kolendra
- koperek
- kukurydza
- marchewka
- mrożone warzywa
- ogórek
- oliwki
- papryka
- pasternak
- patison
- pietruszka
- pomidor
- por
- rabarbar
- roszponka
- rukola
- rzepa
- rzodkiewka
- sałata
- seler
- soczewica
- soja
- szczaw
- szczypiorek
- szparagi
- szpinak
- włoszczyzna
- ziemniaki
- koper
- skorzonera
Kalarepa to warzywo bardzo popularne i łatwo dostępne w Polsce. I dobrze, bo ta mała zielona kulka zawiera bardzo dużo cennych witamin i minerałów. Ma działanie bakteriobójcze i antynowotworowe, wspomaga także nasz wzrok. Kalarepa jest niskokaloryczna, mogą ją jeść również cukrzycy.
W sklepach wybierajmy okazy zielone, o niedużym rozmiarze. Im mniejsza kalarepa tym smaczniejsza. Starsze warzywa będą większe, a tym samym często włókniste i niesmaczne. Kalarepa powinna być twarda i zwarta, na skórce nie może być większych uszkodzeń. Jeśli skórka będzie głęboko uszkodzona, istnieje ryzyko, że warzywo zepsuje się zanim zdążymy je zjeść. Kalarepę przechowujemy w suchym, zaciemnionym miejscu, tak jak np. warzywa korzeniowe. Kalarepa nadaje się zarówno do zapiekania, jak i gotowania czy smażenia. Co ciekawe, jadalne są również liście kalarepy – warto je ukisić lub zjeść na surowo, np. w sałatce, ponieważ są cennym źródłem żelaza.