Ogórki słodko - kwaśne

Ogórki słodko kwaśne na zimę dobre i na lato. To przetwory, które warto mieć w swojej spiżarni! Ogórki konserwowe na słodko dodaję zarówno do sałatek, jak i jako sałatka do dania głównego. Mogą być też chrupiącą zagrychą na imprezy w domu. Przepis na ogórki konserwowe słodko-kwaśne jest bardzo prosty! Sprawdźcie składniki na zalewkę i dodatki do ogóreczków - wyjdą przepyszne!

dodany przez: Kulinarna Ania

Przetwory

Czas przygotowania:
30min.
Kalorie:
650 kcal
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.19 z 235 głosów)


Ogórki słodko - kwaśne - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Aby zrobić ogórki słodko-kwaśne, zaopatrzmy się w najlepiej niezbyt duże ogórki. Wtedy możemy zamknąć je w słoiki w całości, bez potrzeby krojenia. Ogórki należy dokładnie umyć. Następnie włożyć do słoików, dodać do każdego gałązkę kopru, krążek cebuli i 3 krążki marchwi. Zagotować zalewę i zalać ogórki. Ogórki słodko-kwaśne należy pasteryzować przez 5 minut.

Kalorie: 650

Porady

Ogórki konserwowe na słodko to jeden z przepisów, które zawsze robię latem. Kilka słoików wykorzystuję niedługo po przygotowaniu - ogórki słodko-kwaśne są super do dań z grilla, takich jak karkówka z grilla, kaszanka czy szaszłyki. Ogórki słodko-kwaśne można je też dodać do sałatki ziemniaczanej. Pycha! Duży zapas robię jednak na zimę. Do tego warto mieć sprawdzone słoiki - pasteryzacja zapewni jakość przetworów, ale odpowiednie gadżety będą niezbędne, aby zrobić ogórki na słodko! Dla zachowania porządki w spiżarni i słoikach, przydadzą się z kolei odpowiednie, wytrzymałe regały.

Notka redakcyjna

Ogórki na słodko mogą w pierwszej chwili zaskoczyć smakiem, ale bez obaw! Zalewa sprawi, że będą one smakowicie kwaskowate i przełamane nutą słodyczy. Warto pamiętać, żeby wybierać ogórki ze sprawdzonego źródła - niepryskane, bez sztucznych nawozów. Idealne będą ogórki słodko-kwaśne z własnego ogródka! Przed przygotowaniem należy je dobrze wyszorować, a następnie z pozostałymi składnikami ciasno ułożyć w słoikach. Po kilku dniach ogórki konserwowe na słodko będą idealne!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy