Ogórki słodko kwaśne na zimę dobre i na lato. To przetwory, które warto mieć w swojej spiżarni! Ogórki konserwowe na słodko dodaję zarówno do sałatek, jak i jako sałatka do dania głównego. Mogą być też chrupiącą zagrychą na imprezy w domu. Przepis na ogórki konserwowe słodko-kwaśne jest bardzo prosty! Sprawdźcie składniki na zalewkę i dodatki do ogóreczków - wyjdą przepyszne!
Ogórki słodko - kwaśne / fot. StockFood
(średnia 4.02 z 271 głosów)
Aby zrobić ogórki słodko-kwaśne, zaopatrzmy się w najlepiej niezbyt duże ogórki. Wtedy możemy zamknąć je w słoiki w całości, bez potrzeby krojenia. Ogórki należy dokładnie umyć. Następnie włożyć do słoików, dodać do każdego gałązkę kopru, krążek cebuli i 3 krążki marchwi. Zagotować zalewę i zalać ogórki. Ogórki słodko-kwaśne należy pasteryzować przez 5 minut.
Kalorie: 650
Porady
Ogórki konserwowe na słodko to jeden z przepisów, które zawsze robię latem. Kilka słoików wykorzystuję niedługo po przygotowaniu - ogórki słodko-kwaśne są super do dań z grilla, takich jak karkówka z grilla, kaszanka czy szaszłyki. Ogórki słodko-kwaśne można je też dodać do sałatki ziemniaczanej. Pycha! Duży zapas robię jednak na zimę. Do tego warto mieć sprawdzone słoiki - pasteryzacja zapewni jakość przetworów, ale odpowiednie gadżety będą niezbędne, aby zrobić ogórki na słodko! Dla zachowania porządki w spiżarni i słoikach, przydadzą się z kolei odpowiednie, wytrzymałe regały.
Ogórki na słodko mogą w pierwszej chwili zaskoczyć smakiem, ale bez obaw! Zalewa sprawi, że będą one smakowicie kwaskowate i przełamane nutą słodyczy. Warto pamiętać, żeby wybierać ogórki ze sprawdzonego źródła - niepryskane, bez sztucznych nawozów. Idealne będą ogórki słodko-kwaśne z własnego ogródka! Przed przygotowaniem należy je dobrze wyszorować, a następnie z pozostałymi składnikami ciasno ułożyć w słoikach. Po kilku dniach ogórki konserwowe na słodko będą idealne!
Komentarze