Ogórki w zalewie curry

Ogórki z curry to składniki na przepyszne przetwory. Podaję je jako dodatek do obiadu, ale ogórki z curry sprawdzą się też na imprezowe przekąski. Zróbcie i zajadajcie!

Przetworyogórki konserwowePrzekąski

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.12 z 367 głosów)

Składniki:

  • Składniki:
  • 1 ½ kg ogórków
  • 2 cebule
  • Zalewa:
  • 1 litr wody
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 1 ½ szklanki octu 10%
  • 1 ½ łyżki soli
  • 3 łyżki curry
  • Przyprawy:
  • listki selera
  • gorczyca

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Sposób wykonania:
  • Ogórki umyć
  • wysuszyć ,obrać ze skóry
  • pokroić w słupki.
  • Postolic i zostawić na około 1,5 godz.
  • Wodę
  • cukier
  • ocet
  • sól i curry zagotować. . Zdjąć z ognia i ostudzić.
  • Do każdego słoika włożyć po listku selera
  • plaster cebuli
  • trochę ziaren gorczycy i pokrojone w słupki ogórki. Ostudzoną zalewę wymieszać i zalać nią ogórki w słoikach. Pasteryzować 7 do 10 minuty.
  • Składniki wystarczą na około 8 słoiki po 300 ml.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy