Ogórki w curry

Ogórki w curry to smaczny dodatek do wielu dań. Podkręcą smak mięsnych specjałów z rusztu, ale sprawdzą się też jako element codziennych kanapek, czy składnik domowych fast-foodów. Aby je zrobić wystarczy tylko kilka składników i kilkanaście minut spędzonych w kuchni. Jak zrobić ogórki w curry? Zobaczcie najprostszy przepis!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

przetwory przetwory z ogórków ogórki konserwowe

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.11 z 369 głosów)

Ogórki w curry - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • krojenie-ogorka 1.

    Ogórki w curry: Ogórki dokładnie myjemy i kroimy w grube plastry. Cebulę obieramy i siekamy w talarki. Do słoików wkładamy ogórki, cebulę, szczyptę gorczycy i koper. 

  • ogórki-w-curry 2.

    Zalewa do ogórków: W garnku zagotowujemy wodę z octem, solą, cukrem i przyprawą curry. Gorącą zalewą wypełniamy słoiki z ogórkami i cebulką, zakręcamy i pasteryzujemy przez 10 minut.  

Porady

  • Jeśli chcecie, aby ogórki w curry miały jeszcze bardziej intensywny kolor, możecie dodać do zalewy pół łyżeczki kurkumy. Ta przyprawa nie wpłynie mocno na smak marynaty, za to sprawi, że będzie ona jeszcze bardziej żółta. 
  • Aby ogórki z curry były jędrniejsze i bardziej chrupiące, można je pokroić w nieco grubsze plastry. Jeśli natomiast lubicie podłużne kawałki ogórków, z powodzeniem możecie pokroić je na połówki, w słupki, a nawet w długie plastry wzdłuż ogórka. 
  • Do przygotowania zalewy z curry najlepiej użyć starego garnka, gdyż przyprawa curry ma to do siebie, że może farbować naczynia. 
  • Zalewy powinno być tyle, aby całkowicie przykrywała ona ogórki, jednak dobrze, aby nie dotykała bezpośrednio do zakrętki.

Notka redakcyjna

Jak zrobić ogórki w curry?

Przepis na ogórki w curry jest prosty, szybki i nie wymaga użycia wielu składników. Robi się je podobnie jak zwykłe ogórki konserwowe, a jedyną różnicą jest oczywiście dodatek żółtej, aromatycznej mieszanki przypraw curry. Ogórki możemy obrać lub dokładnie wymyć i wykorzystać ze skórką. Wybrać możemy również kształt naszych przetworów. Mogą być to plasterki, słupki, połówki czy podłużne wstęgi. Nic też nie stoi na przeszkodzie, aby marynować w zalewie curry całe ogórki, jednak polecamy rozkroić je, aby bardziej przeszły smakiem marynaty. Przygotowane kawałki ogórków przekładamy do wyparzonych słoików i do każdego z nich dodajemy po kilka ziarenek ziela angielskiego, pieprzu ziarnistego i po liściu laurowym. Tak przygotowane słoiki wystarczy już tylko wypełnić zalewą.

Ogórki w curry - zalewa

Aromatyczna i wyrazista zalewa to klucz do sukcesu w przygotowywaniu wszelkich przetworów. Ważne, aby była odpowiednio zarówno kwaśna, słona i słodka, a wszystkie te smaki był idealnie zbalansowane. Jeśli nie macie doświadczenia w gotowaniu takiej marynaty, możecie skorzystać z proporcji 8/2/1, czyli 8 części wody, na 2 części octu i 1 porcję cukru. Taki podstawowy przepis sprawdzi się do piklowania nie tylko ogórków, ale i papryki, cukinii, cebuli czy buraków. Podczas kolejnych prób warto jednak modyfikować przepis na zalewę, dodając do niej swoje ulubione składniki. Mogą być to różne przyprawy, zioła czy sosy. Dobrym dodatkiem jest między innymi kminek, gorczyca, papryczka chilli, kurkuma, a nawet przyprawa gyros. Pysznie smakują też ogórki z miodem, a nawet z ketchupem lub musztardą. 

Inne przepisy na przetwory z ogórków

Jednak ogórki w curry to nie jedyny przepis, który warto przetestować. Sezon na ogórki to czas testowanie coraz to nowszych pomysłów na przetwory. Co zrobić z ogórków gruntowych, aby jak najlepiej je wykorzystać? Klasyką gatunku są oczywiście słone ogórki kiszone, delikatne małosolne czy słodkawe ogórki konserwowe. Pysznie smakują też ogórki kanapkowe oraz krokodylkipikle. Warto też przygotować ogórki słodko-kwaśne, a także te z dodatkiem chilli czy w zalewie musztardowej.

Ogórki doskonale nadają się także do robienia sałatki na zimę. Najpopularniejszym przepisem jest mizeria do słoików, ale ogórki w plastrach w zalewie curry można też wymieszać z innymi warzywami, takimi jak marchew, cebula czy papryka i stworzyć w ten sposób kolorową sałatkę. Taki przysmak będzie idealny do kebaba czy jako dodatek do mięs z grilla. Sałatka z ogórków w curry będzie też smakowała doskonale w towarzystwie szaszłyków i pity.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy