Ogórki z curry to ciekawy sposób na wykorzystanie nadmiaru warzyw. Słodka i jednocześnie kwaśna zalewa z orientalną nutą sprawia, że to wspaniały dodatek do dań obiadowych i sałatek. Podkręcą smak mięsnych specjałów z rusztu, ale sprawdzą się też jako element codziennych kanapek i składnik domowych fast foodów. Przepis na ogórki z curry jest prosty i szybki, do tego bazuje tylko na kilku łatwo dostępnych składnikach.
Artur Rogalski
(średnia 4.11 z 369 głosów)
Ogórki: dokładnie je myjemy, odcinamy końcówki. Całość obieramy ze skórek i kroimy w słupki.
Słoiki: myjemy je, wyparzamy. Zarówno zakrętki i słoiki nie mogą być uszkodzone. Do każdego wkładamy po równo przyprawy, ciele angielskie, ziarna pieprzu, listki laurowe i baldachy kopru.
Układanie ogórków: wsadzamy je ciasno. Słoik można przechylić na bok i wypełnić go słupkami ogórków, na koniec wciskamy je w puste miejsca.
Zalewa do ogórków z curry: do garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier, sól kamienną i curry w proszku. Gotujemy, do rozpuszczenia cukru - mieszamy, żeby przyspieszyć proces. Dolewamy 10% ocet, doprowadzamy do wrzenia i od razu wyłączamy. Mieszamy i wlewamy zalewę do słoików z ogórkami. Trzeba to robić dość szybko, żeby przyprawa curry nie opadła ponownie na dno. Ogórki muszą być całkowicie przykryte zalewą - zostawiamy 1 cm od rantu. Odstawiamy na chwilę, w razie potrzeby uzupełniamy płyn. Zakręcamy słoiki z ogórkami z curry.
Pasteryzacja: dno dużego garnka wykładamy ściereczką, nie niej ustawiamy słoiki - nie mogą się stykać. Zalewamy ciepłą wodą do 3/5 wysokości słoików. Doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu. Ogórki z curry pasteryzujemy przez ok. 10 min. Dodatkowo po wyjęciu można ustawić je do góry dnem na kilka minut, żeby sprawdzić szczelność słoików.
Porady
- Do zrobienia ogórków z curry najlepsze będą słoiki o pojemności 800 ml (ale mogą być też inne) - idealnie pasują do standardowej wielkości ogórków. Z podanej porcji wyjdą nam 4 słoiki. Można je jeść już po 2 tygodniach.
- Jeśli chcecie, żeby miały intensywny żółty kolor, to polecamy przygotować ogórki z curry i kurkumą. Wystarczy dodać do zalewy pół łyżeczki. Ta przyprawa nie wpłynie mocno na smak marynaty.
- Ogórki z zalewą curry można pokroić na różne sposoby, mogą to być grube plastry, połówki lub ćwiartki.
- Do przygotowania zalewy najlepiej użyć starego garnka, gdyż przyprawa curry ma to do siebie, że może farbować naczynia.
- Czy ogórki w curry trzeba obierać? Nie jest to konieczne, ale bez niej będą delikatniejsze i bardziej miękkie, do tego żółty kolor będzie bardziej widoczny.
- Z tego samego przepisu można zrobić również sałatkę z ogórków z curry. Wystarczy pokroić je w plastry jak do sałatki szwedzkiej.
Aromatyczna i wyrazista zalewa to klucz do sukcesu w przygotowywaniu wszelkich przetworów. Ważne, żeby była odpowiednio kwaśna, słona i słodka, a wszystkie te smaki był idealnie zbalansowane. Jeśli nie macie doświadczenia w gotowaniu marynaty, możecie skorzystać z proporcji 8/2/1, czyli 8 części wody, na 2 części octu i 1 porcję cukru. Taki podstawowy przepis sprawdzi się do piklowania nie tylko ogórków, ale i papryki, cukinii, cebuli i buraków. Podczas kolejnych prób warto jednak modyfikować przepis na zalewę, dodając do niej swoje ulubione składniki. Mogą być to różne przyprawy, zioła i sosy. Dobrym dodatkiem jest między innymi:
Ogórki z curry można zalać też zimną zalewą, ale wtedy trzeba je koniecznie zapasteryzować - wsadzamy je do garnka z zimną wodą.
Przygotowane w ten sposób ogórki można połączyć również z innymi warzywami, które kroimy w podobny sposób. Oto kilka popularnych propozycji:
Wybierając dodatkowe składniki, warto wybierać, że główną rolę grają tu ogórki i to ich powinno być więcej. Chyba, że chcemy pójść o krok dalej i odwrócić proporcję.
Sezon na ogórki to czas testowania coraz to nowszych pomysłów na przetwory. Co zrobić z ogórków gruntowych, żeby jak najlepiej je wykorzystać?
Ogórki doskonale nadają się także do robienia sałatki na zimę. Najpopularniejszym przepisem jest mizeria do słoików, ale ogórki w plastrach w zalewie curry można też wymieszać z innymi warzywami, takimi jak marchew, cebula czy papryka i stworzyć w ten sposób kolorową sałatkę. Taki przysmak będzie idealny do kebaba i jako dodatek do mięs z grilla. Sałatka z ogórków w curry będzie też smakowała doskonale w towarzystwie szaszłyków i pity.
Komentarze