Czosnek marynowany

Czosnek marynowany to z pozoru tajemniczy składnik, który przywędrował do nas z kuchni azjatyckiej. Nada każdemu daniu wyjątkowy smak. To świetny sposób na przechowanie ząbków o niezwykłych właściwościach prozdrowotnych i oryginalnym aromacie. Jest znacznie delikatniejszy niż surowy, dlatego można go jeść zarówno jako dodatek do kanapek i sałatek, jak i element dań na ciepło. Jak zrobić marynowany czosnek w occie? Zobaczcie nasz prosty przepis. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

przetwory pikle

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.46 z 199 głosów)

Czosnek marynowany - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie: oddzielamy ząbki czosnku od główki i zdejmujemy z nich łupiny. Myjemy i wyparzamy słoiczki. Jeśli używamy ich kolejny raz, upewniamy się, że szkło nie jest wyszczerbione, a zakrętki nie noszą śladu rdzy. 

  • 2.

    Zalewa: zagotowujemy w garnku wodę z octem. Dodajemy cukier i sól oraz ziarna gorczycy i pieprzu. Wrzucamy czosnek. Ponownie doprowadzamy płyn do wrzenia i zestawiamy go z kuchenki. 

  • 3.

    Czosnek marynowany: przelewamy zawartość garnka do przygotowanych słoików. Zakręcamy je i odstawiamy do góry dnem, do całkowitego wystygnięcia.  

Porady

  • Z podanych proporcji otrzymamy około 7 słoiczków o pojemności 200 ml. Jeśli po wystygnięciu mają zassane wieczka, możemy odstawić je do spiżarni. W innym przypadku warto je dodatkowo zapasteryzować w garnku z gorącą wodą lub piekarniku przez 20–25 minut. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że nasze przetwory przetrwają cały sezon i otrzymamy zdrowy i pełen wartości czosnek marynowany. Przepis przyda się na długie zimowe miesiące. 
  • Jeśli chcemy, żeby nasz czosnek konserwowy był chrupiący, możemy włożyć go do słoików i zalać całkowicie wystudzoną marynatą z octu. Kiedy wrzucamy go do wrzątku, staje się miękki i częściowo traci swoją ostrość.   
  • Można też zamarynować całe główki, bez ich obierania i dzielenia na ząbki. Czosnek marynowany zachowa wtedy wszystkie cenne wartości odżywcze. Łupinki zawierają liczne witaminy, a także kwercetynę, czyli silny przeciwutleniacz z rodziny bioflawonoidów.  
  • Zalewę do czosnku można wzbogacić przeróżnymi dodatkami, które dodadzą jej aromatu. Sprawdzą się tutaj nie tylko gorczyca i pieprz, ale także nasiona kolendry, liść laurowy lub ziele angielskie. Miłośnicy pikantnych smaków mogą dodać do niej pikantną papryczkę chili. 
  • Sezon na polski czosnek to z reguły przełom lipca i sierpnia. To właśnie wtedy warto marynować te aromatyczne ząbki. Zimą można tez wykorzystać odmianę chińską, którą rozpoznamy po śnieżnobiałej barwie. Mają one jednak mniej intensywny smak.  
  • Jeśli przygotowujemy duże ilości czosnku do marynowania, jego obieranie może wydawać się żmudne i pracochłonne. Istnieją jednak pewne sprytne sposoby na zdejmowanie łupinki z ząbków. Można wrzucić je do plastikowego pojemnika i mocno nim potrząsnąć. 

Notka redakcyjna

Czosnek marynowany – właściwości lecznicze  

Czosnek to prawdziwa bomba witaminowa, którą warto włączyć do codziennego menu. Te niepozorne małe ząbki wzmacniają odporność, obniżają ciśnienie i mają działanie przeciwgrzybicze. Na co czosnek działa najlepiej? Jest naturalnym lekiem zarówno na przeziębienie i ból gardła, jak i na problemy trawienne oraz zakażenia bakteryjne. Należy go jednak jeść z umiarem, ponieważ może powodować wzdęcia. Ile czosnku dziennie można zjeść, żeby nie przesadzić? Bezpieczna porcja to 2 ząbki dziennie. 

Smakosze przetworów warzywnych z pewnością zastanawia się, czy czosnek marynowany zachowuje swoje właściwości. Ząbki w zalewie na pewno nie są pozbawione cennych składników prozdrowotnych, a na dodatek czosnek marynowany jest smaczniejszy i przyjemniejszy do schrupania niż surowy. Zdecydowanie łatwiej wprowadzić go do codziennej diety.   

Do czego przyda się marynowany czosnek? 

Marynowany czosnek świetnie nadaje się do wielu dań, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Do czego go dodać, żeby wykorzystać jego smakowy potencjał? Najczęściej spotykamy go w: 

  • sałatkach – do wielu z nich pasuje zarówno czosnek marynowany, jak i surowy, pieczony, czarny lub konfitowany. Ciekawym pomysłem jest sałatka ziemniaczana do grilla lub na imprezę podkręcona smakiem tych niecodziennych pikli. Sprawdzą się też jako dodatek do azjatyckich sałatek na bazie ryżu lub makaronu. 
  • pastach do pieczywa – stanowi doskonałe uzupełnienie hummusu lub wegańskiego smalcu z białej fasoli z jabłkiem. Może wystąpić też obok różnorodnych mezze, czyli przekąsek podawanych w kuchni libańskiej lub tureckiej.   
  • zupach – szczególnie dobrze sprawdzi się w gęstych i treściwych kompozycjach, na przykład w towarzystwie kiełbasy chorizo i boczku. Jego kwaśny smak dobrze komponuje się z mięsem i tłustymi przystawkami.  

Innym pomysłem jest wykorzystanie go do mięs na gorąco, czyli pieczonego kurczaka lub karkówki, a także wszelkiego rodzaju gulaszów i potrawek. Sama zalewa, zwłaszcza jeśli dodajemy do niej chili, nada aromat wielu daniom. Można wykorzystać ją do sosów, dipów i dressingów lub po prostu skropić nią chrupiącą bagietkę.  

Inne sposoby na przechowanie czosnku 

Czosnek marynowany w occie to tylko jeden ze sposobów na przechowanie aromatycznych ząbków. Ponieważ warzywo to gości w wielu naszych rodzimych potrawach, a w wersji piklowanej może być też przedmiotem eksperymentów z azjatycką kuchnią, warto poświęcić czas na jego konserwację. Najprostszym rozwiązaniem jest zalanie go marynatą octową, ale można też zrobić:  

  • czosnek marynowany w oleju i ziołach – do tej kompozycji warto dodać zioła prowansalskie, takie jak rozmaryn i tymianek. Nie trzeba go pasteryzować i świetnie sprawdzi się do wszelkich sałatek i przystawek, na przykład do koreczków z kabanosem lub półmisków serów i wędlin.  
  • czosnek kiszony – przyrządza się go bardzo podobnie jak nasze klasyczne ogórki w słoiku. Można dodać do solanki chrzan, koper, gorczycę ziele angielskie i cebulę. Po około 3 tygodniach ząbki będą ciągle chrupkie, ale stracą swój charakterystyczny ostry smak, za to zyskają na ziołowym aromacie. 

W słoikach na zimę można także przechowywać czosnek niedźwiedzi. Jego liście mają jeszcze więcej właściwości prozdrowotnych, są łagodniejsze w smaku niż zwykłe ząbki i łatwiej się je trawi. Można zalać je marynatą z octu lub ukisić, a następnie poszatkować i dodawać do ciasta na tartę lub wytrawnych naleśników. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy