Czosnek marynowany

Czosnek marynowany to tajemniczy składnik, który nada każdemu daniu wyjątkowego smaku i aromatu. Jest znacznie delikatniejszy niż surowy, dlatego można go jeść zarówno na surowo, jako dodatek do kanapek i sałatek, jak i element dań na ciepło. Jak zrobić marynowany czosnek z chilli? Zobaczcie nasz prosty przepis!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

przetwory

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.46 z 199 głosów)

Czosnek marynowany - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • czosnek-w-sloiku 1.

    Czosnek marynowany: Ocet winny zagotowujemy z solą, a następnie studzimy. Czosnek obieramy i blanszujemy przez minutę we wrzącej wodzie. Papryczki chilli oraz estragon myjemy i osuszamy. Czosnek przekładamy do wyparzonych słoików, dodaje chili i estragon. Wszystko wypełniamy zalewą octową, na wierzch wlewamy olej i szczelnie zakręcamy.  Odstawiamy czonsek marynowany na miesiąc w chłodne miejsce.

Porady

  • Czosnek marynowany można też zostawić w łupinkach i zamarynować go w takiej formie. Jeszcze innym pomysłem jest czosnek marynowany w całości. 
  • Zalewę do czosnku można wzbogacić przeróżnymi dodatkami, które dodadzą jej więcej aromatu. Sprawdzi się tutaj gorczyca, kolendra, liść laurowy, nasiona pieprzu czy ziele angielskie.
  • Aby czosnek marynowany z chilli stał przez całą zimę, warto go pasteryzować na sucho (w piekarniku) lub na mokro (w garnku) przez 20-25 minut. Dzięki temu, będziemy mieli pewność, że czosnek zachowa smak i właściwości przez długie miesiące.
  • Jeśli lubicie delikatniejsze smaki, pomińcie papryczkę chilli i dodajcie zamiast niej gałązkę tymianku czy rozmarynu.

Notka redakcyjna

Czosnek - właściwości 

Czosnek to prawdziwa bomba witaminowa, którą warto włączyć do codziennego menu. Te niepozorne, małe ząbki wzmacniają odporność, obniżają ciśnienie i mają działanie przeciwgrzybicze. Na co czosnek działa najlepiej? Jest on naturalnym lekiem zarówno na przeziębienie i ból gardła, jak również na problemy trawienne, jak i zakażenia bakteryjne. Przy wszystkich tych zbawiennych właściwościach, czosnek należy jednak jeść z umiarem, gdyż jego nadmierne spożycie może powodować wzdęcia i gazy. Ile czosnku dziennie można zjeść, aby nie przesadzić? Bezpieczną dawką będzie 1-2 ząbki dziennie. 

Czy czosnek marynowany ma właściwości lecznicze? 

Wielu z nas zastanawia się czy czosnek marynowany zachowuje swoje właściwości? Okazuje się, że tak, gdyż marynowanie czosnku wcale nie pozbawia go cennych składników. Czosnek marynowany jest smaczniejszy i przyjemniejszy do schrupania niż surowy ząbek, dlatego łatwiej będzie wprowadzić go do naszej diety. 

Czosnek marynowany - przepis

Jak zrobić czosnek marynowany? To banalnie proste i wyjątkowo szybkie! Przepis na marynowany czosnek składa się tylko z kilku tanich produktów, które każdy z nas ma w swojej kuchni. Do podstawowego przepisu wystarczy tylko ocet i sól. Dodatkowo można dorzucić do tego duetu cukier i ulubione przyprawy czy ziołaNiezależnie od tego, jakie składniki wybierzemy, zalewę należy zagotować, a następnie wypełnić nią słoiki z obranymi ząbkami czosnku. Teraz wystarczy już tylko mocno zakręcić nakrętki i odstawić słoiki w chłodne miejsce na co najmniej miesiąc. Niektórzy przygotowują też czosnek marynowany w oleju. Wystarczy wypełnić nim słoiki z czosnkiem, mocno zakręcić, a następnie pasteryzować wszystko przez około 25 minut.

Czosnek marynowany - do czego?

Marynowany czosnek z chilli czy ziołami świetnie nadaje się do wielu przepisów, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Do czego go dodać, aby wykorzystać jego smakowy potencjał? Najczęściej spotykamy go w sałatkach, szczególnie tych ziemniaczanych lub na bazie ryżu czy makaronu. Marynowany czosnek świetnie smakuje także zmiksowany w smarowidłach i pastach na bazie warzyw. Dobrze będzie smakował także do zup i chłodnikówCzosnek marynowany z chilli świetnie pasuje też do wszelkiego rodzaju mięs i wędlin. Szczególnie smacznie wypada w zestawieniu z kiełbasą, kabanosami, chorizo czy boczkiem. Będzie więc dobrą przystawką do deski serów i wędlin. Innym pomysłem jest wykorzystanie go do mięs na gorąco, czyli pieczonego kurczaka czy karkówki, a także wszelkiego rodzaju gulaszy i potrawek.

Jeśli przygotowujecie czosnek z oleju z chilli, zyskujecie podwójną korzyść gdyż możecie wykorzystać nie tylko marynowane ząbki, ale także olejową zalewę. Taki olej z chilli doskonale nada aromatu wielu daniom, a najlepiej sprawdzi się do sałatek czy pizzy. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy