Adobe Stock
4.46 (199)
Czosnek marynowany to z pozoru tajemniczy składnik, który przywędrował do nas z kuchni azjatyckiej. Nada każdemu daniu wyjątkowy smak. To świetny sposób na przechowanie ząbków o niezwykłych właściwościach prozdrowotnych i oryginalnym aromacie. Jest znacznie delikatniejszy niż surowy, dlatego można go jeść zarówno jako dodatek do kanapek i sałatek, jak i element dań na ciepło. Jak zrobić marynowany czosnek w occie? Zobaczcie nasz prosty przepis.
czosnek 1 kg
ocet 250 ml
woda 1 l
cukier 6 g
sól 6 g
gorczyca 6 g
pieprz 4 g
Przygotowanie: oddzielamy ząbki czosnku od główki i zdejmujemy z nich łupiny. Myjemy i wyparzamy słoiczki. Jeśli używamy ich kolejny raz, upewniamy się, że szkło nie jest wyszczerbione, a zakrętki nie noszą śladu rdzy.
Zalewa: zagotowujemy w garnku wodę z octem. Dodajemy cukier i sól oraz ziarna gorczycy i pieprzu. Wrzucamy czosnek. Ponownie doprowadzamy płyn do wrzenia i zestawiamy go z kuchenki.
Czosnek marynowany: przelewamy zawartość garnka do przygotowanych słoików. Zakręcamy je i odstawiamy do góry dnem, do całkowitego wystygnięcia.
Porady
- Z podanych proporcji otrzymamy około 7 słoiczków o pojemności 200 ml. Jeśli po wystygnięciu mają zassane wieczka, możemy odstawić je do spiżarni. W innym przypadku warto je dodatkowo zapasteryzować w garnku z gorącą wodą lub piekarniku przez 20–25 minut. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że nasze przetwory przetrwają cały sezon i otrzymamy zdrowy i pełen wartości czosnek marynowany. Przepis przyda się na długie zimowe miesiące.
- Jeśli chcemy, żeby nasz czosnek konserwowy był chrupiący, możemy włożyć go do słoików i zalać całkowicie wystudzoną marynatą z octu. Kiedy wrzucamy go do wrzątku, staje się miękki i częściowo traci swoją ostrość.
- Można też zamarynować całe główki, bez ich obierania i dzielenia na ząbki. Czosnek marynowany zachowa wtedy wszystkie cenne wartości odżywcze. Łupinki zawierają liczne witaminy, a także kwercetynę, czyli silny przeciwutleniacz z rodziny bioflawonoidów.
- Zalewę do czosnku można wzbogacić przeróżnymi dodatkami, które dodadzą jej aromatu. Sprawdzą się tutaj nie tylko gorczyca i pieprz, ale także nasiona kolendry, liść laurowy lub ziele angielskie. Miłośnicy pikantnych smaków mogą dodać do niej pikantną papryczkę chili.
- Sezon na polski czosnek to z reguły przełom lipca i sierpnia. To właśnie wtedy warto marynować te aromatyczne ząbki. Zimą można tez wykorzystać odmianę chińską, którą rozpoznamy po śnieżnobiałej barwie. Mają one jednak mniej intensywny smak.
- Jeśli przygotowujemy duże ilości czosnku do marynowania, jego obieranie może wydawać się żmudne i pracochłonne. Istnieją jednak pewne sprytne sposoby na zdejmowanie łupinki z ząbków. Można wrzucić je do plastikowego pojemnika i mocno nim potrząsnąć.
Czosnek to prawdziwa bomba witaminowa, którą warto włączyć do codziennego menu. Te niepozorne małe ząbki wzmacniają odporność, obniżają ciśnienie i mają działanie przeciwgrzybicze. Na co czosnek działa najlepiej? Jest naturalnym lekiem zarówno na przeziębienie i ból gardła, jak i na problemy trawienne oraz zakażenia bakteryjne. Należy go jednak jeść z umiarem, ponieważ może powodować wzdęcia. Ile czosnku dziennie można zjeść, żeby nie przesadzić? Bezpieczna porcja to 2 ząbki dziennie.
Smakosze przetworów warzywnych z pewnością zastanawia się, czy czosnek marynowany zachowuje swoje właściwości. Ząbki w zalewie na pewno nie są pozbawione cennych składników prozdrowotnych, a na dodatek czosnek marynowany jest smaczniejszy i przyjemniejszy do schrupania niż surowy. Zdecydowanie łatwiej wprowadzić go do codziennej diety.
Marynowany czosnek świetnie nadaje się do wielu dań, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Do czego go dodać, żeby wykorzystać jego smakowy potencjał? Najczęściej spotykamy go w:
Innym pomysłem jest wykorzystanie go do mięs na gorąco, czyli pieczonego kurczaka lub karkówki, a także wszelkiego rodzaju gulaszów i potrawek. Sama zalewa, zwłaszcza jeśli dodajemy do niej chili, nada aromat wielu daniom. Można wykorzystać ją do sosów, dipów i dressingów lub po prostu skropić nią chrupiącą bagietkę.
Czosnek marynowany w occie to tylko jeden ze sposobów na przechowanie aromatycznych ząbków. Ponieważ warzywo to gości w wielu naszych rodzimych potrawach, a w wersji piklowanej może być też przedmiotem eksperymentów z azjatycką kuchnią, warto poświęcić czas na jego konserwację. Najprostszym rozwiązaniem jest zalanie go marynatą octową, ale można też zrobić:
W słoikach na zimę można także przechowywać czosnek niedźwiedzi. Jego liście mają jeszcze więcej właściwości prozdrowotnych, są łagodniejsze w smaku niż zwykłe ząbki i łatwiej się je trawi. Można zalać je marynatą z octu lub ukisić, a następnie poszatkować i dodawać do ciasta na tartę lub wytrawnych naleśników.