Ogórki w musztardzie

Ocena:

3.76 (480)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Ogórki w musztardzie na zimę to przepyszny, lekko pikantny dodatek do wielu dań. Bez trudu powstanie z nich ciekawa przekąska lub prosta surówka. Ich wyjątkowy smak sprawia, że od lat są obowiązkową pozycją na półce w każdej spiżarni. Lepiej przygotujcie większy zapas, żeby móc cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Przepis na ogórki w musztardzie jest bardzo prosty i nie wymaga wielu składników.

Składniki:

  • woda  1 l

  • ogórek  2 kg

  • ocet  250 ml

  • sól  18 g

  • cukier  280 g

  • musztarda  100 g

  • liść laurowy  12 szt.

  • ziele angielskie  18 szt.

  • gorczyca  6 g

Ogórki w musztardzie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: ogórki myjemy i obieramy. Kroimy je wzdłuż na połówki lub ćwiartki. 6 słoików o pojemności 500 ml oczyszczamy i wyparzamy. 

  • Krok 2:

    Zalewa: w dużym garnku zagotowujemy wodę, następnie wlewamy do niej ocet. Po chwili wyłączamy palnik i wsypujemy cukier i sól. Dokładnie łączymy wszystkie składniki i odstawiamy zalewę do przestygnięcia. Kiedy jest jeszcze lekko ciepła, dodajemy musztardę. Mieszamy. 

  • Krok 3:

    Ogórki w musztardzie: w każdym słoiku ciasno układamy ogórki, w pozycji pionowej. Rozkładamy po równo liść laurowy, ziele angielskie i gorczycę. Zalewamy składniki marynatą. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy je przez 15 minut w garnku z gotującą się wodą.

Porady

  • Przetwory z naszej receptury można przygotować z dowolnego rodzaju musztardy. Wszystko zależy od tego, czy lubimy pikantne czy słodkie potrawy. Na przykład przepis na ogórki w musztardzie sarepskiej lub rosyjskiej to propozycja dla miłośników wyrazistych, ostrych smaków. Jako delikatny składnik zalewy sprawdzi się musztarda delikatesowa.
  • Jeśli postanowiliśmy przyrządzić ogórki w musztardzie francuskiej, nie musimy już dodawać gorczycy. Natomiast kiedy używamy przyprawy z dodatkiem miodu, zredukujmy ilość cukru w zalewie.  
  • Nawet najpyszniejsza marynata nie pomoże, jeśli kupimy niedobre warzywa. Jakie ogórki wybierać, żeby nie zmarnować całego przepisu? Najlepsze będą młode okazy, nabyte wraz ze startem sezonu, czyli na początku lipca. Szukajmy możliwie najmniejszych ogórków, które będą smaczniejsze, a do tego łatwiej będzie je zmieścić w słoikach. Warto też zwrócić uwagę na ich kolor – im jaśniejsze, tym lepsze. Unikajmy miękkich i zwiędłych warzyw z ciemną skórką.  
  • Ogórków nie trzeba obierać, ale należy je dokładnie oczyścić, najlepiej za pomocą szczoteczki. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby zdjąć z nich skórkę. Musztardowa zalewa spenetruje wtedy całą powierzchnię warzywa i otrzymamy miękkie, aromatyczne ogórki na kanapkę.  
  • Dno garnka, w którym będziemy pasteryzować ogórki z musztardą, należy wyłożyć bawełnianą ściereczką lub pieluchą tetrową. Słoiki układamy tak, żeby nie stykały się ze sobą. Zalewamy je mniej więcej do 3/5 wysokości. Woda nie powinna dosięgnąć nakrętki. Pasteryzację można też przeprowadzić w piekarniku, pod warunkiem, że nie używamy słoików z gumową uszczelką. 
  • Jeśli dopiero zaczynacie swoją przygodę z piklami, sprawdźcie nasz przepis na tradycyjne ogórki konserwowe.  
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Ogórki w musztardzie na zimę – dodatki 

Zalewę do ogórków można urozmaicić różnymi ziołami, przyprawami i warzywami. Do podstawowego przepisu można dorzucić pokrojoną w talarki cebulę lub marchewkę. Polecamy eksperymentować i wypróbować na przykład ogórki w miodzie i musztardzie. Do takiej zalewy warto użyć pikantnej przyprawy, żeby zbalansować słodycz. Oprócz tego marynatę można urozmaicić za pomocą takich dodatków jak: 

  • curry – dzięki niej zyskają piękny, żółty kolor, a smak zalewy zyska nowy charakter. To ciekawe urozmaicenie dla osób, które lubią indyjskie mieszanki przypraw. 
  • czosnek – podkręci pikantne nuty smakowe w zalewie. Polecamy wykorzystać go do przepisu na ogórki z musztardą francuską i miodem. Pomoże zbalansować słodycz marynaty. 
  • korzeń imbiru lub chrzanu – to wyraziste, ostre w smaku dodatki, które sprawią, że ogórki w musztardzie na zimę zyskają rozgrzewające właściwości.  
  • koper – bez niego nie powstałyby żadne ogórki kiszone, ale może też nadać charakterystyczny, ziołowy aromat naszym piklom z musztardą.  

Z czym podawać ogórki w musztardzie? 

Ogórki konserwowe w musztardzie sprawdzą się jako chrupiący dodatek do mięs. Świetnie nadają się na grilla i jako imprezowa przekąska. W okresie zimowym można wykorzystać je zamiast surówki do obiadu albo jako dodatek do kanapek lub burgerów. Wyrazisty, słodko-kwaśny smak pikli z musztardą podkreśli smak każdego dania. Są też doskonałym składnikiem wielu sałatek. Mogą pojawić się w różnych lekkich lub sycących kompozycjach, takich jak: 

  • sałatka z pora i jajek – to propozycja na zimę z warzywami konserwowymi i majonezem. Ogórki z musztardą nadadzą jej pikanterii. 
  • sałatka niemiecka – słodko-kwaśne i lekko pikantne pikle doskonale uzupełnią tę prostą sałatkę ziemniaczaną.  
  • surówka kopenhaska rewelacyjnie smakuje w towarzystwie smażonych i pieczonych mięs. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek do dań z grilla. Proste połączenie startej marchewki, sałaty lodowej, ogórka, natki pietruszki i czosnku zyska nowy charakter, jeśli użyjemy lekko pikantnych pikli.  

Ogórki z musztardą mogą także stać się składnikiem smarowidła na kanapkę, zwłaszcza tradycyjnej pasty jajecznej lub na bazie wędzonej ryby. Polecamy serwować je z hummusem lub wegańskim smalcem, razem z innymi crudités (pokrojonymi warzywami).  

Inne przetwory z ogórków 

Konserwowanie żywności na zimę jest dla nas rutynową czynnością, związaną z klimatem, w jakim żyjemy. Późnym latem i wczesną jesienią nasze spiżarnie wypełniają się przeróżnymi piklami i kiszonkami. Ogórki konserwowe są szczególnie popularnym wyborem i można je przygotowywać na wiele sposobów. Oto niektóre propozycje: 

  • Ogórki po meksykańsku – swoją nazwę zawdzięczają dodatkowi ostrej, czerwonej papryczki chili, która kojarzy się z kuchnia latynoską. Coś dla amatorów pikantnych potraw. Świetnie komponują się z pieczonym lub grillowanym mięsem. 
  • Ogórki po cygańsku – w pysznej, pomidorowej zalewie. Można zakonserwować je w plasterkach. Będą wtedy idealne na kanapkę lub do sałatki.  
  • Ogórki z kurkumą – doskonałe połączenie orientalnej przyprawy z popularnym warzywem i słodko-kwaśną zalewą. Ciekawy dodatek do burgerów, zarówno tradycyjnych z wołowiną, jak i wegetariańskich lub drobiowych.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne