Ogórki z musztardą

Ogórki w musztardzie to przepyszny dodatek, pasujący do wielu dań. Ich wyjątkowy smak sprawił, że od lat są obowiązkową pozycją na półce w każdej spiżarni. Jak przygotować ogórki w musztardzie? Przepis na musztardowe pikle jest bardzo prosty i nie wymaga wielu składników. Powstają bardzo szybko, a znikają jeszcze szybciej! Lepiej przygotujcie większy zapas, aby móc cieszyć się wyjątkowym smakiem ogórków w musztardzie przez cały rok. 

PrzetworykorniszonyPrzekąski

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 7 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 3.76 z 455 głosów)

Kroki wykonania:

  • ogorki31.Zaczynamy od przygotowania zalewy do ogórków w musztardzie.
    W dużym garnku zagotowujemy wodę, następnie dodajemy do niej ocet. Po chwili wyłączamy gaz i dodajemy cukier i sól. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy zalewę do ostygnięcia.
    Do przestudzonej, jeszcze lekko ciepłej zalewy dodajemy musztardę i raz jeszcze dokładnie mieszamy.
  • 2.Ogórki dokładnie myjemy i kroimy wzdłuż na ćwiartki. Następnie przygotowujemy słoiki, wrzucając do każdego po dwa ziarenka ziela angielskiego i jeden liść laurowy. Wkładamy ciasno ogórki i wypełniamy słoiki zalewą. Dokładnie zakręcamy wieczka.
  • 3.Pasteryzujemy około dziesięciu minut, a potem odstawiamy do góry dnem i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Gotowe - tak przygotowane ogórki w musztardzie na pewno przydadzą się latem i do zimowych zapasów.

Porady

Jaka musztarda będzie najlepsza do ogórków w zalewie musztardowej?

Ogórki w musztardzie można przygotować z dowolnego rodzaju musztardy. Możemy zrobić klasyczne ogórki w musztardzie sarepskiej lub delikatesowej, ale warto eksperymentować z różnymi typami musztard. Do tego przepisu świetnie sprawdzą również pikantne musztardy jak rosyjska czy dijon. Można także użyć musztardy miodowej, jednak wtedy warto zmniejszyć podaną w przepisie dawkę cukru. Ciekawy smak uzyskamy, robiąc pikle z musztardą francuską, z dodatkiem całych ziaren gorczycy.

Na co zwracać uwagę kupując ogórki?

Nawet najpyszniejsza zalewa nie pomoże jeśli kupimy niedobre ogórki. Jakie ogórki wybierać żeby nie zmarnować całego przepisu? Najlepsze będą młode ogórki, kupione wraz ze startem sezonu, czyli na początku lipca. Wybierajmy możliwie najmniejsze ogórki, które będą smaczniejsze, a do tego łatwiejsze do włożenia w słoiki. Kupując ogórki, warto też zwrócić uwagę na kolor, im jaśniejsze, tym będą lepsze. Unikajmy miękkich i zwiędłych ogórków o ciemnej barwie. 

Ile pasteryzować ogórki w musztardzie?

Przygotowujesz ogórki w musztardzie na zimę? Aby musztardowe pikle przetrwały cały rok należy poddać je krótkiej pasteryzacji. Ile trzeba pasteryzować ogórki w musztardzie? Słoiki należy zagotować, a potem pasteryzować około 10 minut na średniej mocy. Najlepiej zrobić to w garnku, wyłożonym na dnie ściereczką. Układając słoiki na dnie garnka, należy zachować odstępy, żeby nie stykały się ze sobą.

Z czym podawać ogórki w zalewie musztardowej?

Musztardowe pikle sprawdzą się solo, jako chrupiąca przekąska albo dodatek do mięs. Świetnie nadają się na grilla i jako imprezowa przekąska. W okresie zimowym można wykorzystać je zamiast surówki do obiadu albo jako dodatek do kanapek. Są też doskonałym składnikiem do wielu sałatek. Wyrazisty, słodko-kwaśny smak pikli z musztardą podkreśli smak każdego dania. Warto więc mieć je w swojej spiżarni.

Notka redakcyjna

Ogórki w musztardzie można urozmaicić różnymi dodatkami. W zależności od własnych upodobań można dodać do nich ulubione warzywa, przyprawy i zioła. Do podstawowego przepisu można dorzucić pokrojoną w talarki cebulę lub marchewkę.
Polecamy eksperymentować i wypróbować pikle w musztardzie z dodatkiem curry lub kurkumy. Dla fanów mocniejszych smaków polecamy wzbogacić ogórki z musztardą kilkoma ząbkami czosnku, papryczką chilli lub świeżym korzeniem chrzanu. Natomiast jeśli lubicie subtelne, delikatne nuty smakowe możecie dodać do każdego ze słoików gałązkę świeżego kopru.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 90 min.
COŚ NOWEGO

pavla

OGÓRKI Z MUSZTARDĄ

Czas przygotowania: 60 min.
OGÓRKI  Z MUSZTARDĄ
Pyszne

majka190382

OGÓRKI Z MUSZTARDĄ