Ogórki kwaszone

Świetne jako zakąska, niezastąpione do ogórkowej i sałatek.

Przetwory

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.27 z 195 głosów)

Składniki:

  • 1 kg twardych ogórków
  • korzeń chrzanu
  • 7 ząbków czosnku
  • 2 liście laurowe
  • gałązki kopru
  • liście wiśniowe i dębowe
  • sól, pieprz, gorczyca

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • ■ 1 kg twardych młodych ogórków umyć w dużej ilości wody, osuszyć. Korzeń chrzanu wyszorować, obrać i pokroić na małe kawałki. 7 ząbków czosnku obrać. 2 liście laurowe, kilka liści wiśni i dębu umyć i osuszyć.
  • ■ Dwoma ząbkami czosnku natrzeć od środka wyparzone słoiki. Do słoja wkładać po 1–2 gałązki kopru, ciasno układać ogórki, dodając pozostały czosnek, liście laurowe, wiśni i dębu oraz kawałki chrzanu.
  • ■ Zagotować 1 litr wody z 2 łyżkami soli, łyżeczką ziaren pieprzu i pół łyżeczki gorczycy. Ogórki zalać gorącą zalewą (do jedzenia na bieżąco) i przycisnąć talerzykiem z jakimś obciążeniem. Jeżeli ogórki przygotowujemy na zimę, zalać ostudzoną zalewą, zakręcić, odstawić. Po 4–5 dniach pasteryzować 15–20 minut, aby przerwać proces kwaszenia.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy