Ogórki kwaszone

Świetne jako zakąska, niezastąpione do ogórkowej i sałatek.

Dodany przez:

Ogórki kwaszone

Warzywne

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 3.33 z 33 głosów)

Składniki

  • 1 kg twardych ogórków
  • korzeń chrzanu
  • 7 ząbków czosnku
  • 2 liście laurowe
  • gałązki kopru
  • liście wiśniowe i dębowe
  • sól, pieprz, gorczyca

Przygotowanie

  1. ■ 1 kg twardych młodych ogórków umyć w dużej ilości wody, osuszyć. Korzeń chrzanu wyszorować, obrać i pokroić na małe kawałki. 7 ząbków czosnku obrać. 2 liście laurowe, kilka liści wiśni i dębu umyć i osuszyć.
  2. ■ Dwoma ząbkami czosnku natrzeć od środka wyparzone słoiki. Do słoja wkładać po 1–2 gałązki kopru, ciasno układać ogórki, dodając pozostały czosnek, liście laurowe, wiśni i dębu oraz kawałki chrzanu.
  3. ■ Zagotować 1 litr wody z 2 łyżkami soli, łyżeczką ziaren pieprzu i pół łyżeczki gorczycy. Ogórki zalać gorącą zalewą (do jedzenia na bieżąco) i przycisnąć talerzykiem z jakimś obciążeniem. Jeżeli ogórki przygotowujemy na zimę, zalać ostudzoną zalewą, zakręcić, odstawić. Po 4–5 dniach pasteryzować 15–20 minut, aby przerwać proces kwaszenia.
ogórki przetwory ogórki kwaszone
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze