Ogórki kwaszone to świetna propozycja do podawania jako zakąska. Warto pamiętać, że ogórki kwaszone są niezastąpione do zupy ogórkowej i są nieodzownym składnikiem wielu sałatek. Ogórki kwaszone doskonale smakują podawane z kotletami schabowymi, gulaszami oraz kanapkami z wędliną. Ogórki kwaszone to także doskonały dodatek do wegańskich past kanapkowych. Podpowiadamy prosty przepis na ogórki kwaszone.
Ogórki kwaszone / Fot. StockFood
(średnia 4.27 z 195 głosów)
Ogórki kwaszone-przepis:
Na początek 1 kg twardych młodych ogórków należy umyć w dużej ilości wody i osuszyć. Korzeń chrzanu trzeba wyszorować, obrać i pokroić na małe kawałki. Następnie trzeba obrać 7 ząbków czosnku. Potem powinno się umyć i osuszyć 2 liście laurowe, kilka liści wiśni i dębu.
Następnie dwoma ząbkami czosnku natrzeć od środka wyparzone słoiki. Potem do słoja trzeba wkładać po 1–2 gałązki kopru i ciasno układać ogórki, dodając pozostały czosnek, liście laurowe, wiśni i dębu oraz kawałki chrzanu.
Kolejnym krokiem jest zagotowanie 1 litr wody z 2 łyżkami soli łyżeczką ziaren pieprzu i pół łyżeczki gorczycy. Ogórki zalać gorącą zalewą (do jedzenia na bieżąco) i przycisnąć talerzykiem z jakimś obciążeniem. Jeżeli ogórki przygotowujemy na zimę, to należy zalać je ostudzoną zalewą, zakręcić i odstawić. Po 4–5 dniach ogórki kwaszone powinno się zapasteryzować przez 15–20 minut, aby przerwać proces kwaszenia.
Porady
Ogórki kwaszone mogą być wzbogacone o dodatek liści dębu. Wtedy zyskają głębszego smaku i aromatu. Przygotowując ogórki kwaszone warto zaopatrzyć się się w słoiki o średniej wielkości. Wtedy ogórki będę szybko użyte po otwarciu słoika.
Wiele osób zastanawia, jaka jest różnica między ogórkami kiszonymi a ogórkami kwaszonymi. Często stosuje oba słowa zamiennie. Podstawowa różnica polega na użyciu kwasu np.: w postaci octu spirytusowego do ogórków. Wtedy powstają ogórki kwaszone inaczej określane ogórkami konserwowanymi. Ogórki kiszone poddane są naturalnej fermentacji. Warzywa zalewa się wodą z rozpuszczoną solą. Często uważa się, że ogórki kiszone i kwaszone są tym samym produktem, bo podczas naturalnej fermentacji wydziela się naturalny kwas.
Komentarze