Ogórki po meksykańsku to propozycja dla amatorów ostrych, wyrazistych smaków. Świetnie sprawdzą się w roli przystawki lub przekąski na imprezę oraz jako dodatek do sałatek i kanapek. Można przygotować je na różne sposoby – pokroić w plastry lub w ćwiartki, a także zostawić w całości. Bez względu na ich formę to ciekawa wariacja na temat tradycyjnych ogórków konserwowych. Podpowiadamy, jak zrobić ogórki z chili i czosnkiem na sezon jesienno-zimowy.
Pikantne ogórki z chili / fot. iStock
(średnia 4.19 z 297 głosów)
Przygotowanie: upewniamy się, że słoiki nie są wyszczerbione. Myjemy je, wyparzamy i osuszamy. Czosnek obieramy i kroimy w plastry.
Ogórki: dokładnie myjemy, przebieramy i kroimy wzdłuż na cztery części. Następnie wrzucamy je do miski, solimy i odstawiamy na 4–6 godzin (czas nieuwzględniony w klasyfikacji dania). Co jakiś czas je mieszamy.
Zalewa: podgrzewamy w garnku wodę z cukrem i octem. Dolewamy także olej. Doprowadzamy mieszankę do wrzenia. Mieszamy, żeby cukier całkowicie się rozpuścił.
Ogórki po meksykańsku: odlewamy wodę, którą puściły zasolone warzywa. Zasypujemy je sproszkowanym chili. Układamy ciasno w słoikach razem z czosnkiem. Zalewamy marynatą. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy je przez 10 minut. Ustawiamy ogórki z chili do góry dnem na ściereczce i całkowicie studzimy.
Porady
- Z podanego przepisu otrzymamy 8 słoików o pojemności 0,5 l. Kiedy ogórki z chili i czosnkiem całkowicie wystygną, możemy przenieść je do spiżarni. Nabiorą aromatu już po 2 dniach od przygotowania, ale najlepiej zostawić je w chłodnym miejscu na minimum 2 tygodnie.
- Jak zrobić ogórki diabelskie (znane także pod nazwą ogórki meksykańskie, krokodylki)? Najważniejszym składnikiem jest chili. W przepisie podajemy jego sproszkowaną formę, ale równie dobrze sprawdzi się świeża papryczka. Możemy dodać ją w całości lub pokrojoną w plastry. Pamiętajmy, że to gniazda nasienne są najbardziej pikantne – ilością pestek możemy regulować poziom ostrości.
- Jeśli mamy do dyspozycji niewielkie okazy warzywa, możemy zrezygnować z krojenia ich na mniejsze części. Małe ogórki konserwowe z chili, czyli pikantne korniszony, świetnie sprawdzą się w roli przystawki na przyjęciu.
- Rekomendujemy wykorzystanie octu spirytusowego 10%. Dobrze sprawdzi się także ocet jabłkowy. Ogórki w takiej zalewie będą delikatniejsze w smaku.
- Czy da się zrobić ogórki po meksykańsku bez pasteryzowania? Wiele przepisów podaje, że można pominąć proces podgrzewania słoików w celu przedłużenia przydatności do spożycia przetworów. To dlatego, że zalewa zawiera olej, który wypływa na powierzchnię i tworzy pewnego rodzaju barierę dla drobnoustrojów. My jednak proponujemy krótkie wekowanie słoików dla pewności, że warzywa nie utracą swoich walorów smakowych.
- Ogórki chili można pasteryzować na mokro (gotować w garnku wypełnionym wodą) lub na sucho (w piekarniku).
- Jeśli chcemy, żeby ogórki po meksykańsku z papryką miały jeszcze więcej smaku, możemy przyprawić je podobnie jak tradycyjne ogórki konserwowe – dodać do zalewy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i koper.
Ogórki z papryką chili to obowiązkowe przetwory na zimę dla miłośników ostrych i wyrazistych smaków, a zarazem ciekawa wariacja na temat tradycyjnych ogórków konserwowych. Jeśli chcemy uzyskać pikantny smak, możemy skorzystać z dwóch popularnych rozwiązań. Łatwiejszym sposobem jest zasypanie ogórków sproszkowanym chili. Możemy wykorzystać przyprawę popularnie określaną jako pieprz kajeński. W rzeczywistości jest to jedne z popularniejszych gatunków pikantnej papryczki, który został ususzony i zmielony na aromatyczny proszek. Drugim rozwiązaniem jest użycie świeżego chili. Ogórki meksykańskie będą miały doskonały smak, jeśli użyjemy na przykład:
Wymienione papryczki charakteryzują się różnym stopniem ostrości. Możemy go dowolnie regulować, w zależności od indywidualnych preferencji.
Ogórki po meksykańsku to bogactwo dobroczynnych składników. Papryka chili ma właściwości przeciwbólowe i przeciwstarzeniowe, a do tego reguluje ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko miażdżycy. Ma wysoką zawartość witamin C, D, A i z grupy B. Ponadto znajdziemy w niej potas, wapń, żelazo i magnez. Poprawia metabolizm – to składnik, który jest stosowany w dietach odchudzających. Do tego ma również funkcję rozgrzewającą.
Ogórki na ostro z chili i czosnkiem to połączenie idealne. To składniki, które mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Czosnek wykazuje działanie bakteriobójcze, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. Zmniejsza ryzyko miażdżycy i obniża ciśnienie krwi. Ponadto uważany jest za naturalny antybiotyk. To wszystko sprawia, że ogórki po meksykańsku to wprost idealna propozycja na jesień i zimę, kiedy musimy dbać o odporność. A do tego są po prostu przepyszne. To jest coś, czego naprawdę warto spróbować. Gwarantujemy, że będziecie je robić w każdym sezonie.
Słodkie, kwaśne i pikantne – takie właśnie są ogórki po meksykańsku. Przepis na ostre przetwory na pewno przyda się podczas planowania zapasów na zimę. Można je podawać solo – w postaci przekąski lub akompaniamentu dla mięs i potraw wegetariańskich. Mają również wiele innych kulinarnych zastosowań. Z dodatkiem ogórków meksykańskich można zrobić na przykład:
Komentarze