Ogórki z chili

Ogórki z chili to propozycja dla amatorów ostrych i wyrazistych smaków. Sprawdzą się świetnie w roli przystawki do drugiego dania, przekąski na imprezę, a także jako dodatek do sałatek i kanapek. Możemy przygotować je na różne sposoby – pokrojone w plastry, w ćwiartki lub w całości. Bez względu na to, na którą opcję się zdecydujemy, będzie to ciekawa wariacja na temat tradycyjnych ogórków konserwowych. Poniżej podpowiadamy, jak zrobić ogórki z chilli i czosnkiem na sezon jesienno–zimowy!

dodany przez: Kulinarna Ania

przetwory ogórki konserwowe

Czas przygotowania:
45min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.19 z 297 głosów)

Ogórki z chili - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ogórki świeże 1.

    Ogórki: dokładnie je myjemy, przebieramy i kroimy na cztery części. Następnie wrzucamy je do miski, solimy i odstawiamy na godzinę. Po upływie tego czasu odlewamy pozostałą wodę i układamy ogórki w umytych i wyparzonych słoikach. Dodajemy czosnek pokrojony w plastry.

  • Chili papryczka przyprawa 2.

    Zalewa do ogórków z chili: wodę, ocet, olej wlewamy do garnka, dodajemy sól i cukier. Doprowadzamy do wrzenia, a sproszkowaną papryczkę chilli dorzucamy na końcu. Po zagotowaniu zdejmujemy ją z palnika, lekko studzimy i zalewamy do pełna słoiki. Zakręcamy i pasteryzować ok. 15 minut. Ogórki z chili odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia.

Porady

  • W przepisie podane jest chili w proszku, ale równie dobrze sprawdzi się świeża papryczka. Możemy dodać ją w całości lub pokrojoną w plastry. Pamiętajmy, że to pestki są najbardziej pikantne – ich ilością możemy regulować poziom ostrości.  
  • Jeśli mamy małe ogórki, to możemy zrezygnować z ich krojenia na mniejsze części. Małe ogórki z chilli świetnie sprawdzą się w roli przystawki na przyjęciu.
  • Ogórki z papryczką chilli można pasteryzować na mokro (gotując w garnku wypełnionym wodą) lub na sucho (w piekarniku).
  • Ogórki z chilli w plastrach to świetny pomysł na pikantną sałatkę szwedzką.
  • Ogórki z chilli i czosnkiem możemy przygotować w większej ilości, z myślą o uzupełnieniu swojej spiżarni na sezon jesienno–zimowy. Taka rozgrzewająca wersja będzie idealna na chłodniejsze dni.
  • Zalewa do ogórków z papryką chilli niewiele różni się od zalewy do ogórków konserwowych – przygotowuje się ją na bazie wody, octu, soli i cukru.
  • Jeśli chcemy, żeby ogórki krokodylki z chili miały jeszcze więcej smaku, to warto dodać do nich liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarnach.
  • Do ogórków z papryczkami chilli rekomendujemy wykorzystać ocet 10%. Dobrze sprawdzi się także ocet jabłkowy. Ogórki w zalewie z octu jabłkowego są delikatniejsze w smaku.  
  • Zdrowszą wersją będą z pewnością ogórki z chili i miodem – oczywiście zamiast cukru.

Notka redakcyjna

Ogórki z chili – jaką paprykę wybrać?

Ogórki z papryczką chilli to must have dla miłośników ostrych i wyrazistych smaków, a zarazem ciekawa wariacja na temat tradycyjnych ogórków konserwowych. Jeśli chcemy uzyskać ostry smak naszych przetworów, to możemy skorzystać z dwóch popularnych rozwiązań. Łatwiejszym sposobem jest dodanie sproszkowanej papryczki chilli do zalewy (pod koniec jej gotowania) lub wykorzystać świeże papryczki. Wśród dostępnych papryczek chilli do ogórków po meksykańsku możemy wykorzystać: jalapeño, piri-piri, tabasco lub inne. Papryczki te charakteryzują się różnym stopniem ostrości, dzięki temu możemy regulować go dowolnie, w zależności od indywidualnych preferencji.


Dlaczego warto zrobić ogórki z chili?

Takie ogórki to bogactwo dobroczynnych składników. Papryka chili ma właściwości przeciwbólowe i przeciwstarzeniowe, do tego reguluje ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko miażdżycy. Ma wysoką zawartość witaminy C, a także D, A i z grupy B, ponadto znajdziemy w niej potas, wapń, żelazo i magnez. Poprawia również metabolizm, to składnik, który jest stosowany w dietach odchudzających. Do tego mamy również funkcję rozgrzewającą.


Ogórki z chili i czosnkiem to połączenie idealne. To dwa składniki, które mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Czosnek wykazuje działanie bakteriobójcze, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. Zmniejsza ryzyko miażdżycy, obniża też ciśnienie krwi. Ponadto uważany jest za naturalny antybiotyk.


To wszystko sprawia, że takie ogórki po meksykańsku to wprost idealna propozycja na jesień i zimę, gdy musimy bardziej dbać o swoją odporność. A do tego są po prostu przepyszne. To jest coś, czego naprawdę warto spróbować. Gwarantujemy, że będziecie je robić w każdym sezonie.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy