REKLAMA

Christmas pudding

Christmas pudding to tradycyjne bożonarodzeniowe danie kuchni angielskiej. Nie przypomina kremowego puddingu, podobnego do budyniu - Christmas pudding konsystencją przypomina raczej ciasto. Świąteczny pudding to deser, do którego przygotowania potrzebne są między innymi suszone i kandyzowane owoce, zmielone orzechy, przyprawy korzenne i alkohol. Christmas pudding to świetna propozycja na osłodzenie wigilijnej kolacji.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Desery pudding

Czas przygotowania:
25min.
Kalorie:
600 kcal
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.53 z 154 głosów)


Kroki przygotowania:

  • christmas-pudding-przygotowanie 1. Daktyle i figi pokroić, orzechy laskowe i 100 g migdałów posiekać, wsypać do miski, wymieszać z koryntkami, sułtankami, wiśniami i kandyzowaną skórką. Zalać 150 ml piwa, rumem i brandy. Wymieszać, odstawić na noc.
  • christmas-pudding-jak-zrobic 2. Pozostałe migdały zmielić. W drugiej misce wymieszać je z mąką, solą, pokruszoną bułką, cukrem, otartą skórką cytrusów, przyprawą do piernika, ubitymi jajkami i startym zimnym masłem. Dodać bakalie, wymieszać, dolewając pozostałe piwo, aż do uzyskania kleistej konsystencji.
  • christmas-pudding-przepis-przygotowanie 3. Wyłożyć do formy budyniowej lub żaroodpornego naczynia z okrągłym dnem. Przykryć pergaminem, obwiązać sznurkiem i ściśle zawinąć w lnianą ściereczkę, zamoczoną w gorącej wodzie. Wstawić do dużego garnka z wodą i na małym ogniu gotować pod przykryciem ok. 6 godzin, uzupełniając wodę, tak aby stale sięgała do połowy naczynia.
  • christmas-pudding-angielski-pudding 4. Ostudzone ciasto wyjąć, owinąć nowym pergaminem i trzymać w chłodnym miejscu (nawet cały rok). Przed świętami ponownie owinąć ściereczką i gotować 2 i 1/2 godziny. Przed podaniem polać gorącym rumem lub brandy. Podawać z masłem z brandy.

Kalorie: 600

Porady

 

  • Piwo: dobrze sprawdzi się piwo guinness lub inne ciemne piwo (stout, porter)
  • Bułkę możesz zastąpić np. chałką
  • Rodzynki - w tym przepisie najlepiej sprawdzą się koryntki i sułtanki
  • Wiśnie z kompotu możesz zastąpić wiśniami z konfitury 
  • Skórka z pomarańczy i cytryny - w masie na Christmas pudding musi znaleźć się zarówno kandyzowana skórka z pomarańczy, jak i świeża. Pamiętaj tylko, by przed starciem skórki cytrusów dokładnie sparzyć owoce lub umyć je preparatem do mycia owoców.

Notka redakcyjna

Pudding – co to jest?

Pudding to ściśle związane z kuchnią brytyjską danie, które przybiera różne formy. Puddingi podaje się zarówno na słodko, jak i na słono jako dania wytrawne bądź dodatki do dań głównych. Dziś słowo „pudding” kojarzy się raczej z kremowym, przypominającym piankę lub lejącym się słodkim deserem, jednak tradycyjne puddingi były daniami wytrawnymi przygotowywanymi z mięsa. Przykładami tradycyjnych puddingów są choćby haggis czy black pudding – wędlina bardzo podobna do polskiej kaszanki, ale też przypominający bułeczki Yorkshire pudding. Pudding zwyczajowo podaje się z sosem custard (poza Wielką Brytanią znanym właśnie jako słodki, kremowy deser).

Christmas pudding – co to jest?

Christmas pudding, czyli tradycyjny pudding świąteczny, to bożonarodzeniowe danie kuchni angielskiej. Pudding angielski to podobny do ciasta deser, który zrobiony jest z samych pyszności. Na Christmas pudding składają się: orzechy, migdały, owoce suszone, jak i owoce świeże i kandyzowane, np. daktyle, figi, rodzynki (przede wszystkim koryntki i sułtanki). Swój głęboki smak i aromat Christmas pudding zawdzięcza dodatkowi brandy, rumu i przypraw korzennych. Czasem dodaje się także gałkę muszkatołową i ziele angielskie. Christmas pudding tradycyjnie podaje się z sosem custard, masłem z brandy lub polewa się gorącym rumem.

Christmas pudding – historia

Pudding świąteczny w obecnej formie znany jest od XIX wieku, natomiast swoje źródło ma w plum pottage, czyli zagęszczonej zupie z baraniny, wieprzowiny, warzyw i suszonych owoców. Z czasem dodawanie mięsa do Christmas pudding stawało się coraz mniej powszechne, choć do dziś w wielu przepisach jednym z jego składników jest łój. Pudding angielski zaczęto przygotowywać na słodko dopiero w epoce wiktoriańskiej. Wtedy też powstała tradycja związana z Christmas pudding – do masy dodawano monetę, najczęściej trzy- lub sześciopensówkę. Osobie, która znalazła ją w swojej porcji puddingu w nadchodzącym roku miało dopisywać szczęście i dostatek.

Christmas pudding – przepis

Przygotowanie Christmas pudding rozpoczynamy od posiekania orzechów, migdałów i owoców. Drobno pokrojone składniki należy wymieszać z piwem, brandy i rumem, a następnie odstawić na noc, aby masa się „przegryzła”. Kolejnego dnia mieszamy pozostałe składniki z bakaliami, dodajemy zmielone migdały i piwo do momentu, aż masa będzie zwarta. Przekładamy ciasto na Christmas pudding do formy budyniowej lub naczynia żaroodpornego, przykrywamy pergaminem i przewiązujemy sznurkiem, a następnie zawijamy wszystko w zamoczoną w gorącej wodzie lnianą ściereczkę. Naczynie wstawiamy do garnka z wodą i gotujemy przez ok. 6h, regularnie pilnując poziomu wody. Po upływie tego czasu ciasto trzeba ostudzić, owinąć nowym pergaminem i trzymać w chłodnym miejscu. Christmas pudding jest bardzo wytrzymały – możemy go przechowywać nawet przez rok. Dobrze jest też przygotować świąteczny pudding z kilkutygodniowym wyprzedzeniem – wówczas jego smak będzie bardziej intensywny.

Migdały na christmas pudding najlepiej zmielić w wydanej i wytrzymałej maszynce do mielenia. Warto wybrać sprzęt, który posłuży przez lata do rożnych przepisów.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy