Notka redakcyjna
Pudding – co to jest?
Pudding to ściśle związane z kuchnią brytyjską danie, które przybiera różne formy. Puddingi podaje się zarówno na słodko, jak i na słono jako dania wytrawne bądź dodatki do dań głównych. Dziś słowo „pudding” kojarzy się raczej z kremowym, przypominającym piankę lub lejącym się słodkim deserem, jednak tradycyjne puddingi były daniami wytrawnymi przygotowywanymi z mięsa. Przykładami tradycyjnych puddingów są choćby haggis czy black pudding – wędlina bardzo podobna do polskiej kaszanki, ale też przypominający bułeczki Yorkshire pudding. Pudding zwyczajowo podaje się z sosem custard (poza Wielką Brytanią znanym właśnie jako słodki, kremowy deser).
Christmas pudding – co to jest?
Christmas pudding, czyli tradycyjny pudding świąteczny, to bożonarodzeniowe danie kuchni angielskiej. Pudding angielski to podobny do ciasta deser, który zrobiony jest z samych pyszności. Na Christmas pudding składają się: orzechy, migdały, owoce suszone, jak i owoce świeże i kandyzowane, np. daktyle, figi, rodzynki (przede wszystkim koryntki i sułtanki). Swój głęboki smak i aromat Christmas pudding zawdzięcza dodatkowi brandy, rumu i przypraw korzennych. Czasem dodaje się także gałkę muszkatołową i ziele angielskie. Christmas pudding tradycyjnie podaje się z sosem custard, masłem z brandy lub polewa się gorącym rumem.
Christmas pudding – historia
Pudding świąteczny w obecnej formie znany jest od XIX wieku, natomiast swoje źródło ma w plum pottage, czyli zagęszczonej zupie z baraniny, wieprzowiny, warzyw i suszonych owoców. Z czasem dodawanie mięsa do Christmas pudding stawało się coraz mniej powszechne, choć do dziś w wielu przepisach jednym z jego składników jest łój. Pudding angielski zaczęto przygotowywać na słodko dopiero w epoce wiktoriańskiej. Wtedy też powstała tradycja związana z Christmas pudding – do masy dodawano monetę, najczęściej trzy- lub sześciopensówkę. Osobie, która znalazła ją w swojej porcji puddingu w nadchodzącym roku miało dopisywać szczęście i dostatek.
Christmas pudding – przepis
Przygotowanie Christmas pudding rozpoczynamy od posiekania orzechów, migdałów i owoców. Drobno pokrojone składniki należy wymieszać z piwem, brandy i rumem, a następnie odstawić na noc, aby masa się „przegryzła”. Kolejnego dnia mieszamy pozostałe składniki z bakaliami, dodajemy zmielone migdały i piwo do momentu, aż masa będzie zwarta. Przekładamy ciasto na Christmas pudding do formy budyniowej lub naczynia żaroodpornego, przykrywamy pergaminem i przewiązujemy sznurkiem, a następnie zawijamy wszystko w zamoczoną w gorącej wodzie lnianą ściereczkę. Naczynie wstawiamy do garnka z wodą i gotujemy przez ok. 6h, regularnie pilnując poziomu wody. Po upływie tego czasu ciasto trzeba ostudzić, owinąć nowym pergaminem i trzymać w chłodnym miejscu. Christmas pudding jest bardzo wytrzymały – możemy go przechowywać nawet przez rok. Dobrze jest też przygotować świąteczny pudding z kilkutygodniowym wyprzedzeniem – wówczas jego smak będzie bardziej intensywny.
Migdały na christmas pudding najlepiej zmielić w wydanej i wytrzymałej maszynce do mielenia. Warto wybrać sprzęt, który posłuży przez lata do rożnych przepisów.