Christmas pudding

Christmas pudding to tradycyjne bożonarodzeniowe danie kuchni angielskiej. Jego konsystencja jest podobna do ciasta. Do przygotowania tego deseru potrzebne są między innymi suszone i kandyzowane owoce, zmielone orzechy, przyprawy korzenne i alkohol. Świąteczny pudding to świetna propozycja na osłodzenie wigilijnej kolacji.  

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

desery pudding

Czas przygotowania:
25min.
Kalorie:
600 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.51 z 158 głosów)

Christmas pudding - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • christmas-pudding-przygotowanie 1.

    Przygotowanie składników: daktyle i figi pokroić, orzechy laskowe i 100 g migdałów posiekać, wsypać do miski, wymieszać z rodzynkami: koryntkami i sułtankami, a także z wiśniami i kandyzowaną skórką. Zalać 150 ml piwa, rumem i brandy. Wymieszać, odstawić na noc.

  • christmas-pudding-jak-zrobic 2.

    Przygotowanie ciasta: pozostałe migdały zmielić. W drugiej misce wymieszać je z mąką, solą, pokruszoną bułką, cukrem, otartą skórką cytrusów, przyprawą do piernika, ubitymi jajkami i startym zimnym masłem. Dodać bakalie, wymieszać, dolewając pozostałe piwo, aż do uzyskania kleistej konsystencji.

  • christmas-pudding-przepis-przygotowanie 3.

    Gotowanie ciasta: wyłożyć do formy budyniowej lub żaroodpornego naczynia z okrągłym dnem. Przykryć pergaminem, obwiązać sznurkiem i ściśle zawinąć w lnianą ściereczkę, zamoczoną w gorącej wodzie. Wstawić do dużego garnka z wodą i na małym ogniu gotować pod przykryciem ok. 6 godzin, uzupełniając wodę, tak by stale sięgała do połowy naczynia.

  • christmas-pudding-angielski-pudding 4.

    Przechowywanie: ostudzone ciasto wyjąć, owinąć nowym pergaminem i trzymać w chłodnym miejscu (nawet cały rok). Przed świętami ponownie owinąć ściereczką i gotować 2,5 godziny. Przed podaniem polać gorącym rumem lub brandy. Podawać z masłem z brandy.

Kalorie: 600

Porady

 

  • Piwo: dobrze sprawdzi się piwo guinness lub inne ciemne piwo (stout, porter).
  • Bułkę możesz zastąpić słodkim wypiekiem, np. chałką.
  • Rodzynki  w tym przepisie najlepiej sprawdzą się koryntki i sułtanki, ale mogą być też inne.
  • Wiśnie z kompotu możesz zastąpić wiśniami z konfitury lub mrożonymi, które wcześniej należy rozmrozić.
  • Skórka z pomarańczy i cytryny w masie na Christmas pudding musi znaleźć się zarówno kandyzowana skórka z pomarańczy, jak i świeża. Przed starciem skórki cytrusów owoce należy dokładnie wyszorować i sparzyć gorącą wodą lub umyć je specjalnym preparatem do mycia owoców.

     

Notka redakcyjna

Pudding – co to jest?

Pudding to ściśle związane z kuchnią brytyjską danie, które przybiera różne formy. Puddingi podaje się zarówno na słodko, jak i na słono, jako dania wytrawne bądź dodatki do dań głównych. Dziś słowo „pudding” kojarzy się raczej z kremowym, przypominającym piankę lub lejącym się słodkim deserem, jednak tradycyjne puddingi były daniami wytrawnymi przygotowywanymi z mięsa. Przykładami tradycyjnych puddingów są choćby haggis czy black pudding – wędlina bardzo podobna do polskiej kaszanki, ale też przypominający bułeczki Yorkshire pudding. Pudding zwyczajowo podaje się z sosem custard (poza Wielką Brytanią znanym właśnie jako słodki, kremowy deser).

Christmas pudding – co to jest?

Christmas pudding, czyli tradycyjny pudding świąteczny, to bożonarodzeniowe danie kuchni angielskiej. Podobny do ciasta deser, który zrobiony jest z samych pyszności. Na pudding angielski składają się: orzechy, migdały, owoce suszone, ale też owoce świeże i kandyzowane, np. daktyle, figi, rodzynki. Ten deser swój głęboki smak i aromat zawdzięcza dodatkowi brandy, rumu i przypraw korzennych. Czasem dodaje się także gałkę muszkatołową i ziele angielskie. Tradycyjnie podaje się go z sosem custard, masłem z brandy lub polewa się gorącym rumem.

Christmas pudding – historia

Pudding świąteczny w obecnej formie znany jest od XIX wieku, natomiast swoje źródło ma w plum pottage, czyli zagęszczonej zupie z baraniny, wieprzowiny, warzyw i suszonych owoców. Z czasem dodawanie mięsa do Christmas pudding stawało się coraz mniej powszechne, choć do dziś w wielu przepisach jednym z jego składników jest łój. Pudding angielski zaczęto przygotowywać na słodko dopiero w epoce wiktoriańskiej. Wtedy też powstała tradycja związana z tym deserem – do masy dodawano monetę, najczęściej trzypensówkę lub sześciopensówkę. Osobie, która znalazła ją w swojej porcji puddingu w nadchodzącym roku miało dopisywać szczęście i dostatek.

 

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy