Nocna owsianka

Nocna owsianka z dodatkiem marchewki nie tylko zachwyca pięknym kolorem, ale też prostotą wykonania. Składniki wystarczy wstawić na noc do lodówki, a rano wszystko połączyć ze sobą w sycące śniadanie. Płatków owsianych nie trzeba gotować – do rana napęcznieją i zmiękną. Przepis pochodzi z książki "Dieta ze smakiem" Kingi Paruzel.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

owsianka

Czas przygotowania:
10min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.48 z 160 głosów)

Nocna owsianka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • płatki owsiane 1.

    Nocna owsianka: płatki owsiane na noc wymieszać z nasionami chia oraz mlekiem migdałowym lub innym roślinnym w misce. Całość wstawić na noc do lodówki.

  • pomarańcze 2.

    Sok do owsianki: rano obieramy marchewkę i pomarańczę – robimy sok. Następnie dodajemy banana i cynamon, całość blendujemy. Masę łączymy ć z płatkami owsianymi.

Porady

  • Nocną owsiankę można jeść na ciepło (wystarczy podgrzać ją rano przez chwilę) i na zimno.
  • Alternatywą dla mleka roślinnego jest owsianka na wodzie, a w wersji wegetariańskiej – na mleku krowim lub mieszance mleka i jogurtu.
  • Owsianka nocna w słoiku idealnie sprawdzi się jako śniadanie lub lunch do pracy i dla dziecka do szkoły. Wystarczy płatki przesypać do słoika, zalać, zostawić na noc, a rano tylko wymieszać z dodatkami.
  • Coraz większą popularnością cieszy się owsianka z masłem orzechowym. Wystarczy do płatków i mleka dodać zmielone orzechy ziemne – ilość dostosowujemy do swoich preferencji.
  • Z kolei owsianka z bananem jest na tyle słodka, że nie trzeba dodawać do niej żadnego słodzika. Chyba, że chcemy wprowadzić kolejny zdrowy dodatek to sprawdzi się tutaj też miód.
  • Takie śniadanie to smaczny początek dnia – sprawdź nasze 10 pomysłów na zdrowe owsianki.

Notka redakcyjna

Jak zrobić nocną owsiankę?

Owsianka nocna jest bardzo prosta w przygotowaniu, a jeśli wszystkie składniki zostaną przygotowane dzień wcześniej, to zrobienie jej rano zajmie 2 minuty! Płatki owsiane należy wymieszać z mlekiem (roślinnym lub krowim) albo z wodą, do tego wybrane przez nas dodatki, np. masło orzechowe, nasiona chia, rodzynki, banany, mus jabłkowy. Wymieszaną całość wkładamy na noc do lodówki. W tym czasie owsianka nocna napęcznieje, a rano nie trzeba będzie jej gotować.
Rano do owsianki można dodać świeże owoce i orzechy. Jeśli wolimy śniadanie na ciepło, to wystarczy ją podgrzać przez kilka minut, ciągle mieszając, ponieważ łatwo przywiera. Warto dodać też ulubione superfoods, żeby zwiększyć wartość odżywczą.

 

Owsianka na noc z superfoods 

Nocna owsianka jest świetnym daniem, które można dowolnie uzupełniać o superfoods – to naturalna żywność o wielu wyjątkowo korzystnych dla człowieka właściwościach. Warto włączyć je do codziennej diety. Owsianka owocowa sprawdzi się z dodatkiem łuskanych nasion konopii, które są bogate w kwasy omega – pozwalające uniknąć chorób krążenia. Dzięki wysokiej zawartości białka wskazane są też dla wegan i wegetarian. Płatki owsiane na noc można połączyć też z bardzo zdrowym siemieniem lnianym (ma neutralny smak), które oczyszcza organizm z toksyn. Należy pamiętać, żeby używać zmielonego, które jest lepiej przyswajalne przez organizm.

 

Nocna owsianka z książki Kingi Paruzel „Dieta ze smakiem”

Kinga Paruzel w swojej książce pokazuje, jak jeść zdrowo i przede wszystkim przyjemnie. W "Diecie ze smakiem" znajdziemy przepisy zarówno na sycące śniadania, takie jak powyższa nocna owsianka. Pojawią się też przepisy na zdrowe obiady i boskie desery, bo jeśli chodzi o nie, to autorka nie ma sobie równych. Owsiankowe crème brûlée, pstrąg w migdałach, zupa z pieczonych batatów, a na deser… może brownie z burakami? Dokładkę? Proszę bardzo!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy