Nocna owsianka z dodatkiem marchewki nie tylko zachwyca pięknym kolorem, ale też prostotą wykonania. Składniki wystarczy wstawić na noc do lodówki, a rano wszystko połączyć ze sobą w sycące śniadanie. Płatków owsianych nie trzeba gotować – do rana napęcznieją i zmiękną. Przepis pochodzi z książki "Dieta ze smakiem" Kingi Paruzel.
(średnia 4.48 z 160 głosów)
Nocna owsianka: płatki owsiane na noc wymieszać z nasionami chia oraz mlekiem migdałowym lub innym roślinnym w misce. Całość wstawić na noc do lodówki.
Sok do owsianki: rano obieramy marchewkę i pomarańczę – robimy sok. Następnie dodajemy banana i cynamon, całość blendujemy. Masę łączymy ć z płatkami owsianymi.
Porady
- Nocną owsiankę można jeść na ciepło (wystarczy podgrzać ją rano przez chwilę) i na zimno.
- Alternatywą dla mleka roślinnego jest owsianka na wodzie, a w wersji wegetariańskiej – na mleku krowim lub mieszance mleka i jogurtu.
- Owsianka nocna w słoiku idealnie sprawdzi się jako śniadanie lub lunch do pracy i dla dziecka do szkoły. Wystarczy płatki przesypać do słoika, zalać, zostawić na noc, a rano tylko wymieszać z dodatkami.
- Coraz większą popularnością cieszy się owsianka z masłem orzechowym. Wystarczy do płatków i mleka dodać zmielone orzechy ziemne – ilość dostosowujemy do swoich preferencji.
- Z kolei owsianka z bananem jest na tyle słodka, że nie trzeba dodawać do niej żadnego słodzika. Chyba, że chcemy wprowadzić kolejny zdrowy dodatek to sprawdzi się tutaj też miód.
- Takie śniadanie to smaczny początek dnia – sprawdź nasze 10 pomysłów na zdrowe owsianki.
Owsianka nocna jest bardzo prosta w przygotowaniu, a jeśli wszystkie składniki zostaną przygotowane dzień wcześniej, to zrobienie jej rano zajmie 2 minuty! Płatki owsiane należy wymieszać z mlekiem (roślinnym lub krowim) albo z wodą, do tego wybrane przez nas dodatki, np. masło orzechowe, nasiona chia, rodzynki, banany, mus jabłkowy. Wymieszaną całość wkładamy na noc do lodówki. W tym czasie owsianka nocna napęcznieje, a rano nie trzeba będzie jej gotować.
Rano do owsianki można dodać świeże owoce i orzechy. Jeśli wolimy śniadanie na ciepło, to wystarczy ją podgrzać przez kilka minut, ciągle mieszając, ponieważ łatwo przywiera. Warto dodać też ulubione superfoods, żeby zwiększyć wartość odżywczą.
Nocna owsianka jest świetnym daniem, które można dowolnie uzupełniać o superfoods – to naturalna żywność o wielu wyjątkowo korzystnych dla człowieka właściwościach. Warto włączyć je do codziennej diety. Owsianka owocowa sprawdzi się z dodatkiem łuskanych nasion konopii, które są bogate w kwasy omega – pozwalające uniknąć chorób krążenia. Dzięki wysokiej zawartości białka wskazane są też dla wegan i wegetarian. Płatki owsiane na noc można połączyć też z bardzo zdrowym siemieniem lnianym (ma neutralny smak), które oczyszcza organizm z toksyn. Należy pamiętać, żeby używać zmielonego, które jest lepiej przyswajalne przez organizm.
Kinga Paruzel w swojej książce pokazuje, jak jeść zdrowo i przede wszystkim przyjemnie. W "Diecie ze smakiem" znajdziemy przepisy zarówno na sycące śniadania, takie jak powyższa nocna owsianka. Pojawią się też przepisy na zdrowe obiady i boskie desery, bo jeśli chodzi o nie, to autorka nie ma sobie równych. Owsiankowe crème brûlée, pstrąg w migdałach, zupa z pieczonych batatów, a na deser… może brownie z burakami? Dokładkę? Proszę bardzo!
Komentarze