Mus jabłkowy do słoików

Mus jabłkowy - świetny na deser z lodami lub bitą śmietaną, albo mus jabłkowy na zapas do ulubionej szarlotki. Mus jabłkowy do słoików to jeden z punktów obowiązkowych jesiennych przetworów.

Dodany przez:

Owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 3 ładne jabłka booskop
  • 3 szare renety
  • 6 łyżek cukru trzcinowego
  • laska wanilii
  • 2–3 goździki
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie

  1. Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki.
  2. Cukier wsypujemy do rondla o grubym dnie, jabłka układamy na wierzchu i zalewamy 2 łyżkami wody. Gotujemy, aż cukier zacznie się karmelizować. Zwracamy uwagę, aby jabłka się nie przypaliły. Na dno innego rondla wrzucamy masło w kawałkach, mieszamy, dodajemy trochę wody na dno.
  3. Laskę wanilii rozcieramy i rozgniatamy. Dodajemy wanilię i jej ziarenka oraz goździki do rondla z masłem, chwilę smażymy, aby masło przeszło aromatem przypraw, po czym wszystko przekładamy do jabłek i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, często mieszając przez 20 min, do chwili, aż jabłka będą się rozpadać.
  4. Studzimy, przed podaniem wyjmujemy wanilię i goździki. Mus jabłkowy podajemy z lodami, bitą śmietaną lub wykorzystujemy do szarlotek, rogalików, zapiekanek i zimnych deserów. Możemy także gorący mus jabłkowy zamknąć w wyparzonych słoikach i odstawić w ciemne chłodne miejsce. Warto go wykorzystać, zanim ściemnieje.
  5. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 10/2017

Wskazówki

Inny sposób na mus jabłkowy: umyte jabłka pieczemy 30 min w temp. 200°C. Obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i miksujemy miąższ. Dodajemy namoczoną żelatynę z odrobiną calvadosu. Białka ubijamy z cukrem i dodajemy po łyżeczce musu, nie przerywając ubijania. Podajemy w pucharkach z waflowymi rurkami.

mus jabłkowy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze