Pudding czekoladowy z chia

Ocena:

0 (0)

  • 20 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Pudding czekoladowy z chia z dodatkiem owoców, to niezwykle atrakcyjna i lekka słodkość. Sprawdzi się nie tylko jako deser, jest idealny także na drugie śniadanie. Przygotowuje się go niezwykle łatwo, potrzebujemy tylko trochę czasu na napęcznienie nasion. Puding z nasionami chia jest zdrową alternatywą dla tradycyjnych, ogólnodostępnych słodyczy. Niezwykle czekoladowy, aksamitny i pożywny jest doskonałą propozycją dla całej rodziny.

Składniki:

  • mleko  250 ml

  • nasiona chia  45 g

  • gorzka czekolada  50 g

  • maliny  50 g

  • cukier waniliowy  10 g

Pudding czekoladowy z chia - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie nasion chia: mleko lekko podgrzewamy i dodajemy nasiona chia oraz cukier waniliowy. Mieszamy, studzimy i na ok. 6 godzin wkładamy do lodówki (czas pęcznienia nasion nie jest wliczony w czas przygotowania puddingu).

  • Krok 2:

    Rozpuszczenie czekolady: łamiemy ją na mniejsze kawałki i wkładamy do żaroodpornej miski, ustawiamy ją na mniejszym garnku wypełnionym wodą. Gotujemy na średnim ogniu do rozpuszczenia czekolady – od czasu do czasu mieszamy.

  • Krok 3:

    Połączenie składników: czekoladę lekko studzimy, dodajemy do napęczniałych nasion chia i mieszamy do połączenia składników. Deser przekładamy do pucharków.

  • Krok 4:

    Wykończenie potrawy: pudding czekoladowy z chia ozdabiamy malinami.

Porady

  • Pudding czekoladowy z chia warto zacząć przygotowywać wieczorem, a następnego dnia tylko go dokończyć. Dzięki temu nie będziemy musieli czekać aż nasiona napęcznieją.
  • Pudding z czekoladą możemy zrobić na bazie dowolnego napoju roślinnego.
  • Jeśli wolimy słodsze smaki, możemy użyć mlecznej czekolady, a nawet białej, wtedy polecamy dodać do niej nieco śmietanki lub jogurtu naturalnego.
  • Do deseru możemy użyć inne świeże owoce, np. truskawki, borówki, mango, czarną czy czerwoną porzeczkę lub dżem bądź powidła.
  • Przed podaniem pudding czekoladowy z chia można posypać startą czekoladą.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne