Pudding czekoladowy z chia z dodatkiem owoców, to niezwykle atrakcyjna i lekka słodkość. Sprawdzi się nie tylko jako deser, jest idealny także na drugie śniadanie. Przygotowuje się go niezwykle łatwo, potrzebujemy tylko trochę czasu na napęcznienie nasion. Puding z nasionami chia jest zdrową alternatywą dla tradycyjnych, ogólnodostępnych słodyczy. Niezwykle czekoladowy, aksamitny i pożywny jest doskonałą propozycją dla całej rodziny.
iStock
(średnia 0 z 0 głosów)
Przygotowanie nasion chia: mleko lekko podgrzewamy i dodajemy nasiona chia oraz cukier waniliowy. Mieszamy, studzimy i na ok. 6 godzin wkładamy do lodówki (czas pęcznienia nasion nie jest wliczony w czas przygotowania puddingu).
Rozpuszczenie czekolady: łamiemy ją na mniejsze kawałki i wkładamy do żaroodpornej miski, ustawiamy ją na mniejszym garnku wypełnionym wodą. Gotujemy na średnim ogniu do rozpuszczenia czekolady – od czasu do czasu mieszamy.
Połączenie składników: czekoladę lekko studzimy, dodajemy do napęczniałych nasion chia i mieszamy do połączenia składników. Deser przekładamy do pucharków.
Wykończenie potrawy: pudding czekoladowy z chia ozdabiamy malinami.
Podobne przepisy: puddingPorady
- Pudding czekoladowy z chia warto zacząć przygotowywać wieczorem, a następnego dnia tylko go dokończyć. Dzięki temu nie będziemy musieli czekać aż nasiona napęcznieją.
- Pudding z czekoladą możemy zrobić na bazie dowolnego napoju roślinnego.
- Jeśli wolimy słodsze smaki, możemy użyć mlecznej czekolady, a nawet białej, wtedy polecamy dodać do niej nieco śmietanki lub jogurtu naturalnego.
- Do deseru możemy użyć inne świeże owoce, np. truskawki, borówki, mango, czarną czy czerwoną porzeczkę lub dżem bądź powidła.
- Przed podaniem pudding czekoladowy z chia można posypać startą czekoladą.
Komentarze