Pudding chia jest zdrową przekąską, przygotowaną na mleku kokosowym, która znakomicie smakuje ze świeżymi owocami. To doskonały pomysł na lekki deser, romantyczne spotkanie we dwoje lub śniadanie. Wegański przysmak jest prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny. Można eksperymentować z różnymi napojami roślinnymi i dodatkami owoców. Zobaczcie, jak zrobić pudding z nasion chia.
fot. iStock
(średnia 4.47 z 194 głosów)
Nasiona chia: mieszamy z 300 ml mleka kokosowego. Następnie odstawiamy 10 minut i ponownie mieszamy. Potem 100 ml mleka kokosowego blendujemy z mango, a pozostałe 100 ml – z truskawkami. Kilka sztuk zostawiamy i kroimy w plasterki – przyozdobią one pudding z chia.
Przygotowanie puddingu chia: deser odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na noc, żeby chia mogła napęcznieć. Zżelowane nasiona należy nałożyć do szklanek. Pokrojone owoce układamy na nim nich tak, by plasterki przylegały do ścianek szklanki. Pozostałe owoce warto kroimy na mniejsze kawałki i układamy na puddingu. Na to wylewamy mus z mango lub mus truskawkowy. Pudding chia powinno się podawać schłodzony. Gotowy deser dekorujemy świeżymi owocami.
Porady
- Desery z chia świetnie nadają się na śniadanie. Wieczorem należy zalać nasiona i wstawić je do lodówki. Przez noc napęcznieją wystarczająco, więc rano wystarczy dodać tylko owoce!
- Dobrze smakuje również pudding chia z jogurtem naturalnym lub z mlekiem krowim, kozim. Deser z będzie miał różny smak w zależności od wybranego płynu.
- Pudding chia z mlekiem kokosowym można dodatkowo wzbogacić kawałkami świeżego kokosa.
- Z kolei pudding chia z mango ma nieco egzotyczny i orzeźwiający smak. Zamiast mango można zastosować domową konfiturę z pomarańczy.
- Pudding chia fit przygotujemy na wodzie, ale deser sam w sobie nie jest kaloryczny. A dodatkowo nasiona pęcznieją w żołądku, dlatego jesteśmy w stanie nasycić się niewielką ilością deseru.
- Tę przekąskę można modyfikować i bawić się smakami. Ciekawą propozycją jest z pewnością czekoladowy pudding chia – można go przygotować z dodatkiem kakao lub czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej, z której zrobimy sos lub krem. Ale trzeba mieć świadomość, że będzie to dużo bardziej kaloryczna wersja.
- Pudding chia z bananem będzie słodszy niż ten z truskawkami i na pewno bardziej sycący.
Pięknie prezentujące się deserki z nasion chia, inaczej z szałwii hiszpańskiej, stają się ostatnio popularne i są łatwiej dostępne w kawiarniach. Coraz częściej znajdują się również w naszych domowych menu. Są bardzo zdrowe, dlatego warto wprowadzić je do swojego menu.
Jak przygotować pudding chia? Przepis jest banalny! Wystarczy zalać płynem kilka łyżek nasion. Polecamy wybrać mleko kokosowe, które jest gęste i lekko słodkie. Jego wyjątkowy aromat wzbogaci smak deseru. Jeśli nie mamy go pod ręką, zawsze można sięgnąć po inny napój roślinny, mleko krowie lub wodę. Pamiętajmy, że przekąska przejmie część smaku płynu bazowego. Chia deser należy do ulubionych za sprawą owoców, które dodają mu świeżości i słodyczy!
Co jeszcze można zrobić z chia? Z pewnością wiele wariantów puddingu: z musem mirabelkowym i mango, z granatem, z pomarańczami. Marchewkowa nocna owsianka i czekoladowa jaglanka z chia i owocami to mocne śniadaniowe propozycje. Nie trzeba wiele czasu, żeby przygotować te dania, a ich smak zapewni nam dobry start na cały dzień. Polecamy też, aby przygotować surowy dżem z malin z chia. Dżemy w wersji raw zawierają o wiele więcej witamin niż te gotowane, a są równie pyszne.
Desery z chia podbiły serca Polek i Polaków przede wszystkim ze względu na swoje zdrowotne właściwości. Nasiona chia bogate są w magnez, kwasy omega-3 i błonnik. Nic, tylko jeść ten superfood! Zawdzięczają swoją popularność właściwościom i niesamowitemu wyglądowi, jaki nadają potrawom, ponieważ same mają neutralny smak i przejmują go od innych składników.
Nasiona chia są niskokaloryczne. To ich kolejna zaleta, przez którą pokochały je rzesze osób na diecie oraz osób odżywiających się zdrowo. 100 gramów to niecałe 500 kcal. Dobrze jednak pamiętać, że do przygotowania jednej porcji wystarczy 20 gramów (co jest równe mniej niż 100 kcal). Pudding chia może więc być podany z tłustym mlekiem kokosowym. Do przygotowania jednej porcji deseru potrzeba 150 ml mleka (300 kcal). Cały deser, wliczając dodatkowo owoce, ma więc około 400 kalorii. Biorąc pod uwagę, że zdrowe śniadanie powinno mieć między 500 a 600 kcal, można uznać, że ten pudding jest posiłkiem niskokalorycznym.
Komentarze