Make eat easy

Pudding chia

Ocena:

4.47 (194)

  • 20 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Pudding chia to propozycja na zdrowy i sycący mały posiłek, który można zjeść na podwieczorek lub drugie śniadanie. Wystarczy namoczyć w mleku szałwię hiszpańską, która świetnie komponuje się ze świeżymi, sezonowymi owocami. Z powodzeniem można bawić się składnikami i postawić na napoje roślinne i inne owoce, za każdym razem smak będzie się nieco różnił. Polecamy sprawdzony przepis na pudding chia z mango.

Składniki:

  • nasiona chia  30 g

  • mleko  250 ml

  • cukier  24 g

  • mango  1 szt.

  • maliny  100 g

Pudding chia - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Nasiona chia zalewamy mlekiem krowim lub roślinnym (można je wcześniej lekko podgrzać, szybciej będą gotowe). Dosypujemy cukier (lub zamiennik) i dokładnie mieszamy, aż cały się rozpuści.

    pudding chia - zalewanie chia
  • Krok 2:

    Wstawiamy do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na całą noc (można to zrobić wieczorem, a rano dokończyć). Od czasu do czasu mieszamy nasiona, szczególnie na początku namaczania.

    pudding chia - chłodzenia chia
  • Krok 3:

    Napęczniałe nasiona przekładamy do szklanek (typu pokal).

    pudding chia - namoczone chia
  • Krok 4:

    Obieramy mango, kroimy je w półplasterki, układamy na wierzchu deseru. Ozdabiamy również malinami. Możemy też zrobić wersję z samym mango, część warto zmiksować na pulpę, zachowując kilka kawałków do dekoracji.

    pudding chia - dekorowanie

Porady

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne