Ptysie z masą budyniową

Są niedrogie, łatwe do przygotowania i rozpływają się w ustach.

ciasto parzoneDeseryptysie

Czas przygotowania:
35 min.
Ocena:

(średnia 4.31 z 178 głosów)

Składniki:

  • 1/2 kostki masła lub margaryny
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mąki
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • KREM
  • 1/2 litra mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 żółtko
  • 150 g masła

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Wodę z masłem zagotować
  • aż masło się rozpuści. Dodać całą mąkę z solą i mieszać na malutkim ogniu
  • aż ciasto będzie błyszczące i będzie odchodzić od ścianek. Zdjąć z palnika
  • przestudzić i dodawać po jednym jajku dobrze mieszając po dodaniu każdego. Układać małe kupki na blasze. Piec w temperaturze 200 st.C przez około 25 minut
  • aż uzyskają złocisty kolor. Przez pierwsze 15 minut nie otwierać piekarnika
  • bo ptysie opadną!
  • Z budyniu i mleka ugotować budyń. W misce rozetrzeć masło i żółtka. Ostudzony budyń dodawać po łyżce do miski z masłem. Całość miksować przez 3 minuty.
  • Gdy ptysie wystygną przekrój każdego w poprzek i nadziewaj budyniem. Posyp cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy