REKLAMA

Ptysie z budyniem

Ptysie z budyniem to elegancki deser rodem z kuchni francuskiej. Te małe słodkości przepięknie wyglądają, a smakują jeszcze lepiej! Idealnie sprawdzą się na wszelkiego rodzaju imprezy i przyjęcia, bo zawsze robią wielkie wrażenie na gościach. Jak je zrobić? Oto najprostszy przepis!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasto parzone Desery ptysie

Czas przygotowania:
35min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.32 z 180 głosów)


Kroki przygotowania:

  • ciasto-parzone 1.

    Ciasto parzone: Szklankę wody i 125 g masła podgrzewamy w rondelku, aż masło się rozpuści. Następnie do wrzącego płynu dosypujemy mąkę oraz szczyptę soli i wszystko energicznie mieszamy, zaparzając mąkę na małym ogniu. Kiedy ciasto stanie się szkliste i będzie łatwo odchodziło od ścianek garnka, zdejmujemy rondelek z ognia, a następnie wbijamy po jednym jajku, ciągle mieszając, aby nie było grudek.

  • profiterolki 2.

    Pieczenie ptysiów: Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i na blaszce, wyłożonej pergaminem, wyciskamy małe porcje, zachowując odstępy aby mogły urosnąć podczas pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut, aż ciastka nabiorą złocistego koloru. Wyłączamy piekarnik, ale nie otwieramy drzwiczek jeszcze przez 20 minut, gdyż wtedy ptysie opadną. Po tym czasie wyciągamy je z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

  • krem budyniowy 3.

    Krem budyniowy: Z budyniu i mleka gotujemy budyń i odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie, w oddzielnej misce ucieramy 150 g masła i 1 żółtko. Wystudzony budyń dodajemy po łyżce do miski z masłem i miksujemy wszystko przez 3 minuty.

  • ptysie-krem 4.

     Nadziewanie: Zimne ptysie nacinamy i wypełniamy kremem budyniowym za pomocą szprycy lub po prostu małą łyżeczką. Po wierzchu posypujemy ptysie cukrem pudrem.

Porady

  • Ciasto na ptysie najlepiej wyciskać za pomocą rękawa cukierniczego, ale jeśli nie mamy takiego urządzenia, możemy go z papieru do pieczenia. Wystarczy zwinąć go w rożek i odciąć na końcu mały rożek.
  • Gotowe ptysie można na wierzchu polać roztopioną czekoladą lub lukrem i posypać pokruszonymi orzechami.
  • Ptysie z budyniem najlepiej smakują na świeżo, gdyż delikatne ciasto parzone dość szybko wilgotnieje od kremu. Najlepiej zrobić taką porcję, aby móc zjeść je jeszcze tego samego dnia.

Notka redakcyjna

Jak zrobić ptysie?

Aby zrobić ciasto na ptysie jak z cukierni, wystarczą tylko 4 proste i tanie składniki, czyli mąka, masło, woda i jajka. Kluczem do udanego ciasta parzonego jest dobra zaparzenie mąki za pomocą wrzątku z masłem. Taką mieszankę dokładnie ucieramy w rondelku, aż nadmiar wody odparuje, a masa stanie się szklista i będzie łatwo odchodziła od jego ścianek. Wtedy zdejmujemy ją z ognia i wbijamy jajka, a następnie mieszamy, aż ciasto stanie się gładkie.

Gotowe ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 15 minut, w zależności od tego, jakiej wielkości będą nasze ptysie. Upieczone słodkości zostawiamy w piekarniku na 10-15 minut i dopiero wtedy otwieramy drzwiczki i wyjmujemy je do ostudzenia. Gdybyśmy wyciągnęli je od razu po upieczeniu, szybko by opadły.

Czym faszerować ptysie?

Kiedy wiemy już jak przygotować ciasto parzone, czas na pyszne nadzienie. Zwykle przygotowujemy ptysie z budyniem, bitą śmietaną albo ptysie z kremem, ale warto posmakować również innych wersji. Dobrym pomysłem jest użycie serka mascarpone lub ricotty i dosłodzenie ich ulubionym słodzidłem. Do takiego banalnie prostego kremu wystarczy dodać ulubiony aromat i gotowe. Jeśli jednak chcemy przygotować coś bardziej wyszukanego, dobrym pomysłem będzie czekoladowy ganache, krem z białej czekolady, słony karmel, albo masa kokosowa bądź krówkowa.

Nie każdy wie, że domowe ptysie można przygotować też na słono! Takie wytrawne przekąski doskonale sprawdzą się jako przekąska na imprezę. Czym nadziewać ptysie na słono? My polecamy wykorzystać do tego zwykły twarożek ze szczypiorkiem lub pastę jajeczną. Pysznie smakują też ptysie na słono z pieczarkami, kurczakiem lub łososiem.

Co zrobić z ciasta parzonego? Inne pyszne przepisy

Przepis na ciasto parzone pozwala przygotować wiele przepysznych wypieków. Najpopularniejsze smakołyki to eklery, karpatka, profiterolki i hiszpańskie gniazdka, pączki wiedeńskie i hiszpańskie churrosy. Ten typ ciasta można też wykorzystać do zrobienia pięknych łabędzi z kremem. Wystarczy upiec dość duże ptysie, a do nich długie, zagięte laseczki na kształt łąbędziej głowy. Jeden i drugi element łączymy za pomocą czekolady lub kremu i otrzymujemy piękne słodkie łabędzie.

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy