Ptysie z masą budyniową

Są niedrogie, łatwe do przygotowania i rozpływają się w ustach.

Dodany przez:

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
25 porcji
Ocena:

(średnia 3.1 z 20 głosów)

Składniki

  • 1/2 kostki masła lub margaryny
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mąki
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • KREM
  • 1/2 litra mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 żółtko
  • 150 g masła

Przygotowanie

  1. Wodę z masłem zagotować, aż masło się rozpuści. Dodać całą mąkę z solą i mieszać na malutkim ogniu, aż ciasto będzie błyszczące i będzie odchodzić od ścianek. Zdjąć z palnika, przestudzić i dodawać po jednym jajku dobrze mieszając po dodaniu każdego. Układać małe kupki na blasze. Piec w temperaturze 200 st.C przez około 25 minut, aż uzyskają złocisty kolor. Przez pierwsze 15 minut nie otwierać piekarnika, bo ptysie opadną!
  2. Z budyniu i mleka ugotować budyń. W misce rozetrzeć masło i żółtka. Ostudzony budyń dodawać po łyżce do miski z masłem. Całość miksować przez 3 minuty.
  3. Gdy ptysie wystygną przekrój każdego w poprzek i nadziewaj budyniem. Posyp cukrem pudrem.
deser ptysie slodkosci
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze