Placki z kapusty kiszonej

Placki z kapusty kiszonej to inaczej bieszczadzkie fuczki, wyglądem przypominają placki ziemniaczane, ale nie ma w nich w ogóle ziemniaków. Ich podstawą jest dobrej jakości kapusta kiszona i ciasto, przypominające naleśnikowe. Placki z kiszoną kapustą nie tylko smakują doskonale, lecz także zawierają mnóstwo dobroczynnych składników. To z pewnością tani, prosty i szybki przepis, który bez problemu przygotujecie w domu.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

placki

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.52 z 184 głosów)

Placki z kapusty kiszonej - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Kapusta: odciskamy ją i siekamy dość drobno siekamy.

  • 2.

    Ciasto naleśnikowe: do miski wlewamy mleko, wbijamy jajko, wsypujemy mąkę. Dokładnie miksujemy. Dodajemy kapustę, dorzucamy pieprz do smaku i sól w razie potrzeby. Dokładnie mieszamy.

  • 3.

    Smażenie placków: rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy na patelnię porcje ciasta, lekko spłaszczamy. Smażymy po 2-3 minuty z obu stron na rumiano. Osączamy na ręczniku papierowym.

  • 4.

    Podanie: placki z kapusty kiszonej można dodatkowo ozdobić śmietaną, posypać koperkiem, natką pietruszki. 

Porady

  • Takie chrupiące placki z kapusty kiszonej warto podać z sosem, najlepiej czosnkowym, koperkowym lub tzatziki.
  • Jeśli lubicie mocniejsze aromaty, sprawdzi się tu również sos grzybowy bądź pieczarkowy. Natomiast jeśli nie macie czasu na przygotowywanie sosu, wystarczy łyżka śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego.
  • Do smażenia odpowiedni będzie olej rzepakowy, słonecznikowy lub kokosowy.
  • Placki można również zrobić w wersji wegańskiej. Mleko zamieniamy na napój roślinny, np. sojowy lub ryżowy, a jajko na 3 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego namoczonego w wodzie.
  • Macie ochotę na ten przepis, ale liczycie kalorie? Przygotujcie odchudzone placki z obniżoną wartością tłuszczu. Aby zrobić placki z kapusty kiszonej fit, wystarczy zamienić smażenie na pieczenie. Masę robimy tak samo, a następnie rozkładamy małe porcje na papierze do pieczenia i zapiekamy przez około 20 minut w 200 stopniach. Najlepiej na bieżąco kontrolować stopień upieczenia i wyjąć placki wtedy, gdy zrobią się złociste.

Notka redakcyjna

Placki z kiszonej kapusty z dodatkami

Placki z kapusty można przygotować również różnymi innymi warzywami oraz ziołami. Poniżej znajdziecie kilka propozycji, które pasują do kapusty kiszonej:

  • ziemniaki - ścieramy je na drobnych oczkach i surowe dodajemy do kapusty i ciasta. To z pewnością najpopularniejsza i najbardziej sycąca wersja.
  • marchewka - idealnie komponuje się z kapustą, ścieramy ją na tarce. Z tym dodatkiem placki będą nieco bardziej słodkie.
  • cukinia - drobno starta, sprawi, że danie będzie jeszcze bogatsze w wartościowe składniki.
  • szpinak - to zdecydowanie propozycja warta uwagi. Odpowiedni będzie zarówno świeży, drobno pokrojony, jak i mrożony.

Możemy zmieniać smak placuszków, zmieniając przyprawy, robiąc je bardziej ziołowe lub pikantne. Odpowiedni tu będzie:

  • majeranek,
  • kminek,
  • papryka mielona - słodka lub chili,
  • szczypiorek,
  • koperek.

Kapusta kiszona a kwaszona czym się różnią?

Bazą do tego dania jest oczywiście kapusta kiszona. Najlepsza będzie domowa, jeśli takiej nie mamy, z powodzeniem sprawdzi się też tu kapusta kupiona w sklepie. Zwróćmy jednak uwagę na jej skład. Zawsze wybierać kapustę kiszoną, a nie kwaszoną. Często mają one identyczny wygląd, jednak ta druga jest zdecydowanie uboższa w wartości odżywcze. Kapusta kiszona ma bowiem cenne dla naszego zdrowia bakterie fermentacji mlekowej, których kwaszona jest pozbawiona. Do niej dodaje się jedynie ocet z cukrem i konserwanty.

Inne potrawy z kapusty kiszonej

Kapusta kiszona to uniwersalny składnik, który możemy wykorzystać zarówno do szybkich surówek, jak i zup czy dań na ciepło. Oczywiście największą popularnością cieszy się w okresie świątecznym, kiedy to występuje na naszych stołach pod rozmaitymi postaciami, w towarzystwie grochu, z grzybami, w pierogach czy w bezmięsnym bigosie.

Z kapusty kiszonej zrobimy jednak też codzienne dania, idealne na rodzinny obiad. Najszybszym sposobem na jej wykorzystanie jest oczywiście przygotowanie surówki z kiszonej kapusty. Zrobimy z nią też przepyszne:

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy