REKLAMA

Krokiety z kapustą i grzybami

Krokiety z kapustą i grzybami to klasyka polskiej kuchni, nie tylko na Wigilię! Paszteciki z kapustą i grzybami smakują doskonale zarówno solo, jak i jako dodatek do barszczu. Jak zrobić ja, aby były idealnie doprawione? Zobaczcie w przepisie poniżej!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

kapusta kiszona krokiety Naleśniki Przekąski ciasto naleśnikowe

Czas przygotowania:
60min.
Kalorie:
237 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.08 z 337 głosów)


Kroki przygotowania:

  • nalesniki 1.

    Naleśniki: Mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli wsypujemy do miski, a następnie dodajemy do tego mleko, 2 jajka i odrobinę oleju. Wszystko miksujemy na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany i odstawiamy na 10 minut.  Porządnie rozgrzewamy lekko natłuszczoną patelnię i smażymy na niej cienkie naleśniki. Po usmażeniu przykrywamy gotowe placki i odstawiamy je na kilkanaście minut, aby zmiękły i stały się bardziej elastyczne. 

  • grzyby 2.

    Farsz: Dzień wcześniej moczymy suszone grzyby. Następnie gotujemy je w wodzie z moczenia aż do miękkości. Kiszoną kapustę płuczemy i gotujemy z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i pieprzu. Kiedy kapusta zmięknie, porządnie odciskamy ją z nadmiaru wody, a następnie drobno siekamy. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i smażymy na odrobinie oleju. Kiedy cebula się już zeszkli, dodajemy do niej pokrojone wcześniej grzyby i kapustę, a następnie wszystko razem dusimy około 30 minut na wolnym ogniu, stale mieszając. 

  • smazenie 3.

    Gotowy farsz odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Kiedy będzie już zimny możemy zawijać naleśniki. Na środek każdego placka nakładamy porcję farszu, rozsmarowujemy i zawijamy najpierw zaginając dwa boki do środka, a następnie rolując całość. Gotowe krokiety panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej i smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

Kalorie: 237

Węglowodany: 33

Tłuszcz: 9

Białko: 6

Porady

Krokiety z kapustą i grzybami

Krokiety z kapustą i grzybami to tradycyjne danie kuchni polskiej. Stanowi nieodłączny element wigilijnego repertuaru potraw, ale uwielbiamy je nie tylko od święta. Wybornie smakują w towarzystwie czerwonego barszczu, jednak tak samo dobrze smakują konsumowane bez żadnych dodatków. Nie należą do najbardziej lekkostrawnych potraw, ale ich wyborne walory smakowe sprawiają, że nie sposób im się oprzeć. Są łatwe, ale dość czasochłonne w przygotowaniu i zwykle w mgnieniu oka znikają ze stołu.

Przepis na krokiety z kapustą i grzybami

W polskiej kuchni, za najbardziej tradycyjne uznaje się krokiety z farszem przygotowanym z kiszonej kapusty i grzybów leśnych. Alternatywnie, wiele osób przygotowuje nieco zmodyfikowany wariant tego wyśmienitego dania - krokiety z pieczarkami i kapustą. Także w tym wydaniu smakują wybornie, a pieczarki - białe i brązowe - są znacznie łatwiej dostępne niż borowiki czy podgrzybki. Jeżeli zatem skończył nam się zapas suszonych grzybów, nie ma żadnych przeciwwskazań przed sięgnięciem po pieczarki.

O ile wariant z grzybami i kapustą należy uznać za najbardziej tradycyjny, to warto podkreślić, że istnieje wiele odmian tej potrawy. Polskie gospodynie ochoczo faszerują krokiety mięsem, a w regionach, w których można zaobserwować elementy wschodnioeuropejskiej tradycji kulinarnej, także farszem zbliżonym do tego, którego smakiem zachwycamy się konsumując pierogi ruskie. Wyśmienicie smakują też krokiety ze szpinakiem i fetą. Ile gospodyń, tyle pomysłów na krokiety.

Wróćmy jednak do dania w jego najpopularniejszej postaci. Samo przygotowanie farszu nie nastręcza większych trudności. Trzeba pamiętać, że jeżeli używamy suszonych grzybów, należy je wcześniej namoczyć. A smażąc farsz na patelni należy pamiętać o częstym mieszaniu. Po przygotowaniu farszu i ciasta, całość należy zawijamy, panierujemy, przysmażamy do zarumienienia i gotowe! Przygotowanie krokietów z kapustą i grzybami jest dość czasochłonne, ale z łatwością poradzi sobie z tym każdy.

Jak zrobić kapustę do krokietów?

Tym, co w największym stopniu definiuje smak tradycyjnych krokietów, jest oczywiście farsz, którego podstawowym składnikiem jest kapusta kiszona. Jej przygotowanie wydaje się być proste i takie jest w istocie. Należy pamiętać, że przed przygotowaniem, kapustę należy dokładnie wypłukać. W przeciwnym wypadku krokiety będą wyraźnie kwaśne, a naszym celem jest przecież uzyskanie idealnie zbalansowanego smaku, w którym wyraźnie wyczuwalna jest nie tylko kwaskowość kapusty, ale i wytrawny smak grzybów. Praktyczna wskazówka - do gotującej się kapusty dodaj tradycyjne przyprawy - liść laurowy, pieprz czarny i ziele angielskie. Jak długo gotować kapustę kiszoną na krokiety? Aż do uzyskania pożądanej miękkości.

Ciasto na krokiety z kapustą i grzybami

Tradycyjnie, ciasto na krokiety przygotowujemy z pszennej mąki niższego typu, ale osoby chcące urozmaicić swoje menu mogą sięgnąć po mąkę gryczaną, jaglaną lub kukurydzianą. W ten sposób można uzyskać niezwykle ciekawy efekt, a każda z tych mąk będzie też idealnym wyborem dla osób stosujących dietę bezglutenową.
Sos do krokietów z kapustą i grzybami

Krokiety najczęściej podajemy same lub z czerwonym barszczem. Nie ma jednak żadnych przeciwwskazań przed "podkręceniem" ich smaku aromatycznym sosem. Doskonale nada się do tego domowy sos grzybowy lub pieczarkowy. Oba rodzaje doskonale komponują się ze smakiem farszu. Jeżeli jednak nie boisz się eksperymentować w kuchni, wybierz nieco bardziej kontrastujący wariant. Do tradycyjnych krokietów świetnie pasuje sos pomidorowy, koperkowy, a nawet czosnkowy. Zmieniając jeden drobny detal, którym w tym przypadku jest właśnie sos, możesz całkowicie odmienić oblicze dobrze znanego dania. To najlepszy sposób na przełamanie kulinarnej rutyny.

Notka redakcyjna

Jak zawijać krokiety z kapusta i grzybami?


Domowe krokiety muszą nie tylko wyśmienicie smakować, ale także dobrze prezentować się na talerzu. Nie jest przecież tajemnicą, że zmysł wzroku pełni istotną rolę w odbiorze potrawy. Nie bez znaczenia jest tu sposób zawijania ciasta. Osobom niedoświadczonym w kuchni może wydawać się to dość trudne, ale praktyka pokazuje, że nie ma w tym niczego skomplikowanego.


Jeżeli farsz przygotowany z grzybów i kapusty zmieliłaś w maszynce, bez trudu zawiniesz ciasto w tradycyjny rulon. Jeżeli poszczególne składniki pokroiłaś w nieco grubsze kawałki, lepszym wyborem będzie metoda na trójkąt. Alternatywnie możesz ułożyć ciasto w kieszonkę, zupełnie jak podczas przygotowania meksykańskiego burrito, ale ta metoda wymaga pewnej wprawy.


Jak mrozić krokiety z kapustą i grzybami?


Mając na uwadze czasochłonność przygotowania krokietów, dobrym pomysłem jest wykonanie kilku sztuk "na zapas". Nigdy przecież nie wiadomo, kiedy najdzie nas ochota na polskie specjały. Krokiety z kapustą i grzybami można bez problemu mrozić, jeszcze przed panierowaniem lub z panierką. Po przestudzeniu, wystarczy tylko zamknąć je w pojemniku i schować do zamrażalnika. Mała podpowiedź - wybierając drugi z wymienionych wariantów mrożenia, danie najlepiej podgrzewać w piekarniku. Dzięki temu ciasto nie przesiąknie tłuszczem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy