Krokiety z kapustą i grzybami

Krokiety z kapustą i grzybami to klasyka polskiej kuchni, nie tylko na Wigilię! Paszteciki z kapustą i grzybami smakują doskonale zarówno solo, jak i jako dodatek do barszczu. Jak usmażyć naleśniki na krokiety, jak zrobić farsz do krokietów i jak zawijać krokiety? Wszystkiego tego dowiecie się z przepisu poniżej! 

dodany przez: mojegotowanie

kapusta kiszona krokiety Naleśniki Przekąski ciasto naleśnikowe

Czas przygotowania:
60min.
Kalorie:
237 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.08 z 337 głosów)


Kroki przygotowania:

  • nalesniki 1.

    Naleśniki: Mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli wsypujemy do miski, a następnie dodajemy do tego mleko, 2 jajka i odrobinę oleju. Wszystko miksujemy na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany i odstawiamy na 10 minut.  Porządnie rozgrzewamy lekko natłuszczoną patelnię i smażymy na niej cienkie naleśniki. Po usmażeniu przykrywamy gotowe placki i odstawiamy je na kilkanaście minut, aby zmiękły i stały się bardziej elastyczne. 

  • grzyby 2.

    Farsz: Dzień wcześniej moczymy suszone grzyby. Następnie gotujemy je w wodzie z moczenia aż do miękkości. Kiszoną kapustę płuczemy i gotujemy z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i pieprzu. Kiedy kapusta zmięknie, porządnie odciskamy ją z nadmiaru wody, a następnie drobno siekamy. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i smażymy na odrobinie oleju. Kiedy cebula się już zeszkli, dodajemy do niej pokrojone wcześniej grzyby i kapustę, a następnie wszystko razem dusimy około 30 minut na wolnym ogniu, stale mieszając. 

  • smazenie 3.

    Gotowy farsz odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Kiedy będzie już zimny możemy zawijać naleśniki. Na środek każdego placka nakładamy porcję farszu, rozsmarowujemy i zawijamy najpierw zaginając dwa boki do środka, a następnie rolując całość. Gotowe krokiety panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej i smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

Kalorie: 237

Węglowodany: 33

Tłuszcz: 9

Białko: 6

Notka redakcyjna

Zobacz również: kapusta z grzybami

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy