KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Krokiety z kapustą i grzybami, choć nieco pracochłonne, to można sporządzić nie tylko na Wigilię.

kapusta kiszonakrokietyNaleśnikiPrzekąskiciasto naleśnikowe

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.15 z 298 głosów)

Składniki:

  • Farsz do krokietów :
  • 0,5 kg kapusty kiszonej,
  • 1 duża cebula,
  • 5 dag suszonych grzybów,
  • 3 łyżki oleju do smażenia cebuli i grzybów,
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna pieprzu- do gotowania kapusty,
  • sól
  • pieprz
  • Vegeta-do smaku.
  • Ciasto naleśnikowe :
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli-do smaku,
  • olej słonecznikowy do smażenia naleśników.
  • (jeśli ciasto jest za rzadkie i naleśniki się rwą
  • to dodajemy mąki
  • a jak za gęste i naleśniki są sztywne
  • to mleka).
  • Panierka:
  • 2 jajka rozbite z dodatkiem soli i pieprzu,
  • bułka tarta do panierowania ,
  • olej słonecznikowy do smażenia krokietów.

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Wykonanie naleśników :
  • Składniki na ciasto naleśnikowe (mleko
  • mąka
  • jajka
  • proszek do pieczenia
  • olej
  • sól) dobrze zmiksować ze sobą i pozostawić na 10 minut do zgęstnienia.
  • Ciasto ma mieć konsystencję niezbyt gęstej śmietany.
  • Patelnię teflonową rozgrzać na gazie i natłuścić ją kilkoma kroplami oleju słonecznikowego.
  • Potem wlewamy na patelnię małą chochlę ciasta i szybko rozprowadzamy po całej powierzchni.
  • Smażymy cienkie naleśniki na jasny kolor z 2 stron
  • przewracając drewnianą łopatką.
  • Po usmażeniu wszystkich naleśników przykryć je drugim talerzem i odstawić na jakiś czas
  • aby zmiękły
  • wówczas łatwiej się zwijają.
  • Wykonanie farszu :
  • Suszone grzyby dzień wcześniej namoczyć i przykryć
  • a następnie gotować
  • aż zmiękną.
  • Kiszoną kapustę dobrze wypłukać i gotować do miękkości dodając przyprawy (liście laurowe
  • ziele angielskie i ziarenka pieprzu).
  • Następnie odcedzić
  • dobrze odcisnąć i pokroić na drobne kawałki.
  • Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę i obsmażyć na oleju słonecznikowym.
  • Potem dodać obgotowaną i pokrojoną kapustę i obgotowane pokrojone grzyby.
  • Dusić wszystko około 30 minut
  • stale mieszając i dobrze doprawić solą
  • pieprzem i vegetą.
  • Farsz odstawiamy do ostygnięcia
  • a następnie na środek każdego naleśnika dajemy farsz i równomiernie rozsmarowujemy po całości i zwijamy w kopertę
  • tj.: 2 boki zawijamy do środka
  • lub rulonik.
  • Przygotowane krokiety panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor na oleju słonecznikowym.
  • Krokiety podajemy na ciepło do czystego barszczu
  • np. na Wigilię.

Notka redakcyjna

Zobacz również: kapusta z grzybami

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy