Placki z ciecierzycy

Te placki są pożywne i naprwdę smaczne.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

placki

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.5 z 200 głosów)

Placki z ciecierzycy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Kuskus: posypujemy łyżeczką soli i zalewamy szklanką wrzącej wody. Przykrywamy i odstawiamy na 5 min, po czym rozdrabniamy widelcem.  

  • 2.

    Masa na placki: czosnek grubo siekamy i wrzucamy do malaksera. Dodajemy natkę pietruszki, ugotowaną ciecierzycę i łyżeczkę soli. Miksujemy. Umieszczamy pastę w dużej misce, razem z kaszą kuskus, jajkami i skórką cytryny. Mieszamy wszystkie składniki.  

  • 3.

    Formowanie placków: mieszaninę wciskamy do 1/4 miarki (obręczy, do ryżu lub ciastek). Wygładzamy wierzch i odwracamy miarkę, uwalniając masę na talerz. Czynność powtarzamy z pozostałym ciastek. Powstanie ok. 8 placuszków. Warto włożyć je do lodówki, żeby się dobrze związały.  

  • 4.

    Smażenie: rozgrzewamy olej na dużej patelni, na średnim ogniu. Wkładamy placuszki. Lekko spłaszczamy je i dociskamy za pomocą szpatułki. Smażymy 5 min, aż się przyrumienią, przerzucamy na drugą stronę i czekamy kolejne 5 min, aż będą chrupiące i złociste. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy gorące. Zimne możemy wstawić na 10 min do piekarnika rozgrzanego do temp. 230°C. 

Porady

Zobacz też: Włoska sałatka z bobu, groszku i ciecierzycy

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy