Placki z ciecierzycy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Kuskus z łyżeczką soli zalewamy szklanką wrzącej wody, przykrywamy i odstawiamy na 5 min. grubo posiekany czosnek wrzucamy do malaksera. dodajemy natkę pietruszki i miksujemy. Dorzucamy ciecierzycę i łyżeczkę soli, miksujemy. Kuskus rozdrabniamy widelcem.
W dużej misce kuskus mieszamy z masą z ciecierzycy, jajkami i skórką z cytryny, aż dobrze się połączą. Mieszaninę wciskamy do 1/4 miarki (obręczy, do ryżu lub ciastek), wygładzamy wierzch i odwracamy miarkę, uwalniając ciasto na talerz. czynność powtarzamy z pozostałą mieszaniną kuskusową, powstanie ok. 8 placuszków.
Warto przygotowane placuszki włożyć do lodówki, aby się dobrze związały. 1 i 1/2 łyżki oleju rozgrze- wamy na dużej patelni na średnim ogniu. 4–5 placuszków kładziemy na patelni, za pomocą szpatułki lekko spłaszczamy i dociskamy. Smażymy 5 min, aż się przyrumienią, przekładamy na drugą stronę i smażymy kolejne 5 min, aż będą chrupiące i złociste z obu stron.
Usmażone przenosimy na papierowe ręczniki i osączamy z nadmiaru tłuszczu. Resztę oleju dolewamy na patelnię i smażymy pozostałe placki w ten sam sposób. Podajemy gorące. zimne możemy wstawić na 10 min do piekarnika rozgrzanego do temp. 230°C.
Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 3/2017
Komentarze