Te placki są pożywne i naprwdę smaczne.
Fot. Artur Rogalski, styl. Anna Borowska
(średnia 4.5 z 200 głosów)
Kuskus: posypujemy łyżeczką soli i zalewamy szklanką wrzącej wody. Przykrywamy i odstawiamy na 5 min, po czym rozdrabniamy widelcem.
Masa na placki: czosnek grubo siekamy i wrzucamy do malaksera. Dodajemy natkę pietruszki, ugotowaną ciecierzycę i łyżeczkę soli. Miksujemy. Umieszczamy pastę w dużej misce, razem z kaszą kuskus, jajkami i skórką cytryny. Mieszamy wszystkie składniki.
Formowanie placków: mieszaninę wciskamy do 1/4 miarki (obręczy, do ryżu lub ciastek). Wygładzamy wierzch i odwracamy miarkę, uwalniając masę na talerz. Czynność powtarzamy z pozostałym ciastek. Powstanie ok. 8 placuszków. Warto włożyć je do lodówki, żeby się dobrze związały.
Smażenie: rozgrzewamy olej na dużej patelni, na średnim ogniu. Wkładamy placuszki. Lekko spłaszczamy je i dociskamy za pomocą szpatułki. Smażymy 5 min, aż się przyrumienią, przerzucamy na drugą stronę i czekamy kolejne 5 min, aż będą chrupiące i złociste. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy gorące. Zimne możemy wstawić na 10 min do piekarnika rozgrzanego do temp. 230°C.
placki - zobacz inne inspiracjePorady
Zobacz też: Włoska sałatka z bobu, groszku i ciecierzycy
Komentarze