Żeberka w kapuście to doskonały duet, który będzie pysznie smakować na obiad w chłodne, jesienne lub zimowe dni. Upieczone w ten sposób mięso jest soczyste i tak miękkie, że z łatwością odchodzi od kości. Danie jest niedrogie, nie wymagające trudno dostępnych składników czy zaawansowanych umiejętności kulinarnych.
iStock
(średnia 4.37 z 191 głosów)
Podsmażanie mięsa: żeberka myjemy, kroimy na mniejsze części ( w każdej z porcji powinny być dwa żebra). Doprawiamy je solą, pieprzem i papryką, a następnie przekładamy na dobrze rozgrzaną patelnię z dodatkiem oleju. Smażymy mięso z obu stron (każdą stronę przez około 4–5 minut). Za pomocą widelca lub szczypców przenosimy je na talerz. Odstawiamy do ostudzenia.
Przygotowanie dodatków: Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy ją na tej samej patelni, na której smażyliśmy mięso. Gdy się zarumieni, zdejmujemy ją z patelni. Kapustę lekko odcedzamy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Dodajemy pieprz, paprykę, liść laurowy i ziele angielskie. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy przez około 5 minut. Dodajemy cebulę i zalewamy całość połową bulionu. Zmniejszamy ogień. Jabłko oraz pieczarki kroimy w kostkę i dodajemy do kapusty. Całość mieszamy i dusimy przez kilka minut. Dodajemy resztę bulionu.
Pieczenie żeberek w piekarniku: Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Na dno naczynia żaroodpornego kładziemy warstwę kapusty, a na jej wierzchu układamy żeberka. Całość przykrywamy drugą warstwą kapusty. Naczynie przykrywamy pokrywką i przekładamy do piekarnika. Pieczemy przez około 1 godzinę. W razie gdyby mięso nie było wystarczająco miękkie wydłużamy czas pieczenia.
Porady
- Do żeberek na kapuście doskonale pasują też przyprawy takie jak owoce jałowca, kminek i majeranek. Smak mięsa wzbogaci również dodatek suszonych śliwek, grzybów, czy też miodu.
- Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, można ją przepłukać przed obróbką termiczną.
- Żeberka w kapuście można przygotować zarówno w wersji duszonej, jak i pieczonej (z piekarnika).
- Dla przełamania smaku, polecamy dodać do potrawy garść suszonej żurawiny.
- Przyrządzenie żeberek z kapustą kiszoną zajmuje sporo czasu. Polecamy przygotować je w większej ilości, a następnie odgrzewać w piekarniku lub na patelni. Przechowywane w lodówce zachowają świeżość przez około 4–5 dni.
- Przed włożeniem do piekarnika, żeberka powinny być jedynie delikatnie podsmażone. Zbyt długie smażenie na patelni może sprawić, że mięso stanie się suche.
- Jeśli nie posiadacie naczynia żaroodpornego z pokrywką, możecie zamiast niej przykryć danie za pomocą folii aluminiowej.
- Jeżeli kapusta kiszona jest długa, można ją pokroić na mniejsze kawałki.
Do żeberek pasują różne rodzaje kapusty. Najpopularniejsze są żeberka w kapuście kiszonej. Można wykorzystać w tym celu własną, domową kapustę kiszoną lub kupić gotową w sklepie. Dobrze sprawdzi się zarówno kapusta kiszona solo, jak i ta z dodatkiem marchewki. Przed gotowaniem trzeba ją jednak wypłukać. W zależności od użytej kapusty, smak potrawy może być mocno kwaśny lub tylko lekko kwaskowaty.
Inną wersją żeberek w kapuście jest przygotowanie ich ze świeżą, białą kapustą. W tym przypadku nie trzeba jej wcześniej płukać ani gotować oddzielnie. Wystarczy ją poszatkować i upiec od razu, razem z mięsem w naczyniu żaroodpornym lub glinianym garnku. Świeża kapusta nada potrawie bardziej słodkawego smaku. Mniej popularne, choć też bardzo smaczne są żeberka w czerwonej kapuście.
Żeby żeberka były miękkie i soczyste, dobrze jest je wcześniej zamarynować. Marynata można przygotować w łatwy sposób. Polecamy użyć do niej oleju lub oliwy, nieco sosu sojowego, wytrawnego wina albo odrobiny soku z cytryny lub octu. Żeberka świetnie komponują się też z miodem. Do marynaty można dodać świeże lub suszone zioła, czosnek, a także ostrą lub słodką paprykę. Mięso powinno marynować się minimum godzinę, ale można też odstawić je do lodówki na całą noc.
Jeśli przyrządzacie żeberka w kapuście z piekarnika, pamiętajcie, żeby przed upieczeniem najpierw obsmażyć mięso na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Dzięki temu zamkną się pory i soki nie będą wyciekać, a mięso nie stanie się suche. Żeby danie było soczyste, najlepiej piec je w naczyniu z pokrywką lub przykryć z wierzchu folią aluminiową albo pergaminem.
Żeberka z kapustą można podać zaraz po upieczeniu, po prostu z kromką domowego chleba. Jako danie obiadowe najlepiej będą się z nimi komponować ziemniaki. Sprawdzą się zarówno gotowane ziemniaki z wody, jak i pod postacią puree. Można też upiec je w piekarniku wraz z żeberkami i kapustą. Taki zestaw doskonale uzupełni dodatek marchewki, która również dobrze upiecze się z pozostałymi składnikami.
Komentarze