Żeberka w kapuście

Żeberka w kapuście to doskonały duet, który będzie pysznie smakować na obiad w chłodne, jesienne lub zimowe dni. Upieczone w ten sposób mięso jest soczyste i tak miękkie, że z łatwością odchodzi od kości. Danie jest niedrogie, nie wymagające trudno dostępnych składników czy zaawansowanych umiejętności kulinarnych. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.37 z 191 głosów)

Żeberka w kapuście - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Podsmażanie mięsa: żeberka myjemy, kroimy na mniejsze części ( w każdej z porcji powinny być dwa żebra). Doprawiamy je solą, pieprzem i papryką, a następnie przekładamy na dobrze rozgrzaną patelnię z dodatkiem oleju. Smażymy mięso z obu stron (każdą stronę przez około 4–5 minut). Za pomocą widelca lub szczypców przenosimy je na talerz. Odstawiamy do ostudzenia.

  • 2.

    Przygotowanie dodatków: Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy ją na tej samej patelni, na której smażyliśmy mięso. Gdy się zarumieni, zdejmujemy ją z patelni. Kapustę lekko odcedzamy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Dodajemy pieprz, paprykę, liść laurowy i ziele angielskie. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy przez około 5 minut. Dodajemy cebulę i zalewamy całość połową bulionu. Zmniejszamy ogień. Jabłko oraz pieczarki kroimy w kostkę i dodajemy do kapusty. Całość mieszamy i dusimy przez kilka minut. Dodajemy resztę bulionu.

  • 3.

    Pieczenie żeberek w piekarniku: Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Na dno naczynia żaroodpornego kładziemy warstwę kapusty, a na jej wierzchu układamy żeberka. Całość przykrywamy drugą warstwą kapusty. Naczynie przykrywamy pokrywką i przekładamy do piekarnika. Pieczemy przez około 1 godzinę. W razie gdyby mięso nie było wystarczająco miękkie wydłużamy czas pieczenia.

Porady

  • Do żeberek na kapuście doskonale pasują też przyprawy takie jak owoce jałowca, kminek i majeranek. Smak mięsa wzbogaci również dodatek suszonych śliwek, grzybów, czy też miodu.
  • Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, można ją przepłukać przed obróbką termiczną. 
  • Żeberka w kapuście można przygotować zarówno w wersji duszonej, jak i pieczonej (z piekarnika). 
  • Dla przełamania smaku, polecamy dodać do potrawy garść suszonej żurawiny.
  • Przyrządzenie żeberek z kapustą kiszoną zajmuje sporo czasu. Polecamy przygotować je w większej ilości, a następnie odgrzewać w piekarniku lub na patelni. Przechowywane w lodówce zachowają świeżość przez około 4–5 dni.
  • Przed włożeniem do piekarnika, żeberka powinny być jedynie delikatnie podsmażone. Zbyt długie smażenie na patelni może sprawić, że mięso stanie się suche. 
  • Jeśli nie posiadacie naczynia żaroodpornego z pokrywką, możecie zamiast niej przykryć danie za pomocą folii aluminiowej. 
  • Jeżeli kapusta kiszona jest długa, można ją pokroić na mniejsze kawałki.

Notka redakcyjna

Jaka kapusta do żeberek?

Do żeberek pasują różne rodzaje kapusty. Najpopularniejsze są żeberka w kapuście kiszonej. Można wykorzystać w tym celu własną, domową kapustę kiszoną lub kupić gotową w sklepie. Dobrze sprawdzi się zarówno kapusta kiszona solo, jak i ta z dodatkiem marchewki. Przed gotowaniem trzeba ją jednak wypłukać. W zależności od użytej kapusty, smak potrawy może być mocno kwaśny lub tylko lekko kwaskowaty. 
Inną wersją żeberek w kapuście jest przygotowanie ich ze świeżą, białą kapustą. W tym przypadku nie trzeba jej wcześniej płukać ani gotować oddzielnie. Wystarczy ją poszatkować i upiec od razu, razem z mięsem w naczyniu żaroodpornym lub glinianym garnku. Świeża kapusta nada potrawie bardziej słodkawego smaku. Mniej popularne, choć też bardzo smaczne są żeberka w czerwonej kapuście. 

Sposób na soczyste żeberka w kapuście

Żeby żeberka były miękkie i soczyste, dobrze jest je wcześniej zamarynować. Marynata można przygotować w łatwy sposób. Polecamy użyć do niej oleju lub oliwy, nieco sosu sojowego, wytrawnego wina albo odrobiny soku z cytryny lub octu. Żeberka świetnie komponują się też z miodem. Do marynaty można dodać świeże lub suszone zioła, czosnek, a także ostrą lub słodką paprykę. Mięso powinno marynować się minimum godzinę, ale można też odstawić je do lodówki na całą noc.
Jeśli przyrządzacie żeberka w kapuście z piekarnika, pamiętajcie, żeby przed upieczeniem najpierw obsmażyć mięso na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Dzięki temu zamkną się pory i soki nie będą wyciekać, a mięso nie stanie się suche. Żeby danie było soczyste, najlepiej piec je w naczyniu z pokrywką lub przykryć z wierzchu folią aluminiową albo pergaminem. 

Dodatki do żeberek w kapuście

Żeberka z kapustą można podać zaraz po upieczeniu, po prostu z kromką domowego chleba. Jako danie obiadowe najlepiej będą się z nimi komponować ziemniaki. Sprawdzą się zarówno gotowane ziemniaki z wody, jak i pod postacią puree. Można też upiec je w piekarniku wraz z żeberkami i kapustą. Taki zestaw doskonale uzupełni dodatek marchewki, która również dobrze upiecze się z pozostałymi składnikami.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy