Placki z gotowanych ziemniaków, w niektórych regionach Polski nazywane dziadami, to przepis idealny, aby nie zmarnować nadmiaru ugotowanych ziemniaków. Placuszki można zrobić na słodko, ale pysznie smakują też na słono - z wytrawnymi dodatkami. Placki z gotowanych ziemniaków to pomysł na smakowity obiad.
StockFood
(średnia 4.38 z 166 głosów)
Jeśli nie mamy ugotowanych ziemniaków, należy je obrać i ugotować do miękkości. W takim przypadku do czasu przygotowania podanego powyżej należy doliczyć 30 minut. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę i przestudzamy.
Ugotowane ziemniaki na dziady łączymy z rozmąconymi jajkami, mąką, proszkiem do pieczenia i odrobiną soli. Jeśli robimy placki z gotowanych ziemniaków na słodko - w tym momencie możemy dosypać też cukier. Masę wyrabiamy i zwilżonymi dłońmi formujemy placuszki.
Rozgrzewamy masło na patelni i smażymy placuszki z gotowanych ziemniaków na średnim ogniu (średniej mocy płyty) z obu stron na złoty kolor. Serwujemy na ciepło posypane cukrem pudrem z dodatkiem sezonowych, ulubionych owoców. Można dodać też kwaśnej śmietany, syropu klonowego albo miodu. Takie placki z gotowanych ziemniaków mogą być też serwowane na wytrawnie - z twarożkiem, sałatką z nowalijek czy salsą pomidorową. Przepis jest na tyle uniwersalny, że placki z ziemniaków można podać na wiele sposobów - w zależności od tego co mamy w kuchni i lodówce.
Porady
- Kupując ziemniaki należy unikać bulw z zielonymi fragmentami – takie ziemniaki należy wyrzucić. Joanna Jakubik radzi, na co jeszcze zwracać uwagę, przy wyborze ziemniaków.
- Przepis na placki z gotowanych ziemniaków jest świetnym sposobem, aby wykorzystać pozostałe po obiedzie ziemniaki. Jeśli mamy gotowe ziemniaki, przygotowanie dziadów zajmie tylko 20 min.
- Placki z gotowanych ziemniaków na słodko będą smakować wyśmienicie! Warto przygotować tę wersję dodając do masy razem z jajkami i mąką cukier lub inny słodzik.
- Placki z ziemniaków gotowanych powinny być przygotowane z puree przeciśniętego przez praskę do ziemniaków, dzięki temu unikniemy grudek w plackach. Ugotowane ziemniaki można też zetrzeć na tarce.
Placki z ziemniaków gotowanych są bardzo prostym i szybkim przepisem, szczególnie gdy ugotowane ziemniaki (np. te, które zostały po obiedzie) już czekają w garnku. Puree ziemniaczane należy połączyć z jajkami, mąką, proszkiem do pieczenia i solą. Zwilżonymi dłońmi formujemy placuszki i smażymy na maśle na złoty kolor. Placki z ugotowanych ziemniaków mogą być przygotowane w 20 minut – jest to szybki i smaczny przepis na dodatek do obiadu lub kolację.
Jeśli po posiłku zostanie pół garnka ugotowanych ziemniaków nie należy ich wyrzucać! Placki z gotowanych ziemniaków są fantastycznych przykładem dania, które można zrobić z takich resztek. Dziś powiedzielibyśmy, że jest to przepis przygotowany w duchu zero waste, jednak dziady lepiły również nasze babcie i prababcie. Placek z ziemniaków gotowanych to sposób, aby uniknąć marnowania jedzenia. Co zrobić z ugotowanych ziemniaków? Innym przepisem wykorzystującym ugotowane dzień wcześniej kartofle są kluski śląskie. Jest to tradycyjna polska potrwa, przygotowywana niestety coraz rzadziej. Wyśmienicie smakuje ona z gulaszem, sosem grzybowym lub skwarkami. My polecamy przepis na kluski śląskie (z dziurką) z sosem kurkowym. Ugotowane ziemniaki sprawdzą się również jako podstawowy składnik kopytek, kartoflaka oraz farszu do pierogów.
Komentarze