Kapuśniak z kiszonej kapusty

Przepis na doskonały kapuśniak jest prosty. Wystarczy zadbać o dobrą kapustę, mięsną bazę i aromatyczne przyprawy. Jeśli masz ochotę na kapuśniak - przepis z mojej kuchni będzie odpowiedni! Smacznego!

Zupykapuśniakdania mięsne

Czas przygotowania:
90 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 3.9 z 345 głosów)

Składniki:

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 500 g ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 500 g kości z karkówki
  • 100 g selera ( korzeń )
  • 200 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki
  • 3 l wody
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Kości umyć, włożyć do garnka, zalać wodą i gotować wywar na małym ogniu zdejmując powstałe burzyny.
  • Kapustę obgotować w drugim naczyniu.
  • Gdy mięso na kościach jest prawie miękkie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, starte na tarce warzywa, liście laurowe i ziele angielskie.
  • Po około 5 minutach doprawić do smaku solą, pieprzem.
  • Dodać obgotowaną kapustę, jeżeli lubimy mocno kwaśną zupę możemy dolać wody z gotowania kapusty.
  • Na koniec boczek pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać również pokrojoną cebulę i dalej podsmażać do uzyskania przez cebulę złotego koloru.
  • Skwarki z cebulką zgarnąć do zupy a na wytopionym tłuszczu zrobić z mąki zasmażkę, którą zagęszczamy zupę.
  • Po dodaniu zasmażki kapuśniak zagotowujemy.
  • Kości możemy obrać i mięso wrzucić do zupy lub jak ktoś woli podać osobno do poskubania.

Notka redakcyjna

Jak zrobić kapuśniak - przepis na to danie nie musi kojarzyć się jedynie z kuchnią góralską i zimowym menu. Dobry kapuśniak warto ugotować też jesienią i wczesną wiosną.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy