Kapuśniak z kiszonej kapusty
Kapuśniak z kiszonej kapusty - Przepis na Kapuśniak z kiszonej kapustyPrzepis na doskonały kapuśniak jest prosty. Wystarczy zadbać o dobrą kapustę, mięsną bazę i aromatyczne przyprawy. Jeśli masz ochotę na kapuśniak - przepis z mojej kuchni będzie odpowiedni! Smacznego!

Zupykapuśniakdania mięsne
- Czas przygotowania:
- 90 min.
- Dla ilu osób:
- dla 4 osób
Ocena:
(średnia 3.89 z 346 głosów)
Składniki:
- 500 g kiszonej kapusty
- 500 g ziemniaków
- 1 marchewka
- 1 łyżka natki pietruszki
- 500 g kości z karkówki
- 100 g selera ( korzeń )
- 200 g wędzonego boczku
- 1 cebula
- 2 łyżki mąki
- 3 l wody
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Kroki wykonania:
- Kości umyć, włożyć do garnka, zalać wodą i gotować wywar na małym ogniu zdejmując powstałe burzyny.
- Kapustę obgotować w drugim naczyniu.
- Gdy mięso na kościach jest prawie miękkie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, starte na tarce warzywa, liście laurowe i ziele angielskie.
- Po około 5 minutach doprawić do smaku solą, pieprzem.
- Dodać obgotowaną kapustę, jeżeli lubimy mocno kwaśną zupę możemy dolać wody z gotowania kapusty.
- Na koniec boczek pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać również pokrojoną cebulę i dalej podsmażać do uzyskania przez cebulę złotego koloru.
- Skwarki z cebulką zgarnąć do zupy a na wytopionym tłuszczu zrobić z mąki zasmażkę, którą zagęszczamy zupę.
- Po dodaniu zasmażki kapuśniak zagotowujemy.
- Kości możemy obrać i mięso wrzucić do zupy lub jak ktoś woli podać osobno do poskubania.
Notka redakcyjna
Jak zrobić kapuśniak - przepis na to danie nie musi kojarzyć się jedynie z kuchnią góralską i zimowym menu. Dobry kapuśniak warto ugotować też jesienią i wczesną wiosną.Podobne przepisy
Czas przygotowania:
10 min.

Bardzo łatwa surówka z kiszonej kapusty.
Surówka z kiszonej kapusty
Czas przygotowania:
20 min.

Prosty, smakowity i domowy kapuśniak z młodej kapusty. W sezonie smakuje doskonale i zachwyci całą rodzinę. Kapuśniak z młodej kapusty najlepiej smakuje na mięsnym wywarze.
Kapuśniak z młodej kapusty
Czas przygotowania:
20 min.

Przygotowanie: 20 minut
Porcja: 100 kcal
Surówka z kiszonej kapusty
Czas przygotowania:
180 min.

Pyszny polski bigos.
Bigos z kiszonej kapusty
Czas przygotowania:
50 min.

Dobre bo polskie
Kapuśniak ze świeżej kapusty
Czas przygotowania:
45 min.

bez mięsa ale za to jakie pyszne!!
KOTLETY Z KISZONEJ KAPUSTY
Czas przygotowania:
60 min.

Kremowa zupka ze słodkiej kapusty.
Kapuśniak ze słodkiej kapusty
Czas przygotowania:
60 min.

Koniec lata to sezon na kapustę.
Kapuśniak z młodej kapusty
Czas przygotowania:
90 min.

Danie syte, smaczne ,nadające się na letni obiad...
Kapuśniak z młodej kapusty kiszonej z odrobiną kaszy..
Czas przygotowania:
20 min.

Przygotowanie: 20 minut
Porcja: 100 kcal