Kapuśniak z kiszonej kapusty

Kapuśniak z kiszonej kapusty - tradycyjna, polska zupa, znana jest także w kuchni słowackiej i ukraińskiej. Jest gęsta, aromatyczna i sycąca. Najchętniej sięgamy po kapuśniak w chłodne, jesienne lub zimowe dni. Jednak można też przygotować jego lżejszą, letnią wersję, wykorzystując do tego młodą kapustę. Poniższy przepis to wersja dla osób, które lubią kwaśne, wyraziste smaki i bardzo sycące zupy - niczym drugie danie.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Zupy kapuśniak

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 3.89 z 350 głosów)


Kapuśniak z kiszonej kapusty - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Żeberka 1.

    Przygotowanie zupy: Żeberka zalać wodą i gotować około 15 minut. Marchewkę, pietruszkę, seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do zupy. Następnie trzeba dołożyć liście laurowe, ziele angielskie i ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę. 

     

  • Kapusta kiszona 2.

    Gotowanie kapusty: Składniki należy gotować około 15 minut, a następnie dodać kapustę kiszoną. Jeżeli jest ona zbyt kwaśna, można lekko przepłukać zimną wodą, doprawić zupę solą, pieprzem i majerankiem. Następnie można włożyć smalec i gotować. Mąkę wymieszać z odrobiną wody i wlać do zupy. Kapuśniak z kiszonej kapusty trzeba zagotować.  

Porady

  • Kapuśniak można przyrządzać na wiele sposobów - z boczkiem, kiełbasą czy z dodatkiem karkówki. Jedną z popularniejszych wersji jest kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach. Kwaśny smak kiszonej kapusty doskonale komponuje się z aromatycznym, mięsnym wywarem z żeberek.
  • Smak można jeszcze wzbogacić odpowiednimi przyprawami - pieprzem, kminkiem, liściem laurowym, zielem angielskim czy dodatkiem podpieczonej cebuli, która sprawi, że wywar będzie bardziej wyrazisty. 
  • Doskonałym uzupełnieniem kapuśniaku z kiszonej kapusty będzie dodatek ziemniaków. Trzeba tylko pamiętać, aby ugotować je oddzielnie i dopiero przed podaniem dodać do gotowej zupy. Jeśli zrobimy to wcześniej, kwas z kapusty sprawi, że będą twarde. Taki kapuśniak z ugotowanym w nim żeberkiem może z powodzeniem zastąpić dwudaniowy obiad. 

Notka redakcyjna

Właściwości kapusty kiszonej

Niektórzy obawiają się, że tradycyjny kapuśniak jest tłusty i ciężki. Oczywiście wiele zależy od konkretnych dodatków, jednak jedzenie kapuśniaku ma wiele zalet - oczyszcza organizm i wzmacnia odporność. Kapusta jest bogata w witaminy i składniki mineralne, a kiedy jest ukiszona zawiera również pożyteczne bakterie kwasu mlekowego, które korzystnie wpływają na perystaltykę jelit. Co więcej warzywo to nie zawiera dużo kalorii i szybko daje uczucie sytości. 

Kapuśniak a kwaśnica

Kapuśniak czasem jest mylony z góralską kwaśnicą, ponieważ różnice między tymi zupami rzeczywiście są niewielkie. Tradycyjny kapuśniak przyrządzany jest z kiszonej kapusty na wywarze mięsnym z dodatkiem warzyw. Jednak można go też ugotować ze świeżej kapusty. Coraz częściej spotykamy też jego wersje wegetariańskie, np. na wywarze z grzybów. Kwaśnicę można przyrządzić jedynie z kiszonej kapusty i nie dodaje się do niej warzyw. 

Przeczytaj: jak zawekować zupę

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy