Piwny kurczak na butelce

Wariacja na temat kurczaka

dania mięsne

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.43 z 205 głosów)

Składniki:

  • ok 1,5 kg kurczak
  • olej
  • słodka papryka w proszku
  • 4 zabki czosnku
  • vegeta
  • piwo jasne pelne
  • opcjonalnie przyprawa do kurczaka

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Kurczaka nacieramy "marynata" z 3-4 lyzek oleju oleju,papryki, vegety i wycisnietego czosnkiu ( mozna dodac go wg swoich upodoban ).Polecam rownie zdodac przyprawe do kurczaka lub skrzydelek.Mozna mieso zostawic tak na noc ale nie trzeba. Piekarnik nagrzewamy do temp 180 stopni, kurczaka "nabijamy" na butelkę lub niewielki sloik ( np po dzemie ) ktory wczesniej napelniamy do polowy piwem.Tak "nafaszerowanego" ptaka wkladamy do piekarnika i pieczemy ok godziny w termoobiegu co jakis czas pojewajac pozostałym piwem i tym co skapnie na blache podczas pieczenia.Podajemy z frytkami i salatka.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy