Chickenburger przygotowany z jakościowego mięsa i świeżych warzyw to fantastyczny pomysł na obiad. Przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Dodatkowo jest o wiele zdrowszy od gotowych fast foodów. Warto poświęcić godzinę, by móc cieszyć się jego obłędnym smakiem.
Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
(średnia 4.47 z 145 głosów)
Sos bbq do chickenburgera: Na rozgrzany olej wrzucamy 110 g cebuli i 4 ząbki czosnku, szklimy. Dodajemy pomidory z zalewą, gotujemy od zawrzenia ok. 10 min na małym ogniu, mieszając. Dodajemy musztardę, ocet, sos tabasco, paprykę, miód, powidła, sól i pieprz. Sos mieszamy, znowu zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy odkryty ok. 15 min, aby zgęstniał. Miksujemy i studzimy.
Smażenie mięsa: Mięso obsmażamy ze wszystkich stron na oleju, obok przypiekamy cebulę i główkę czosnku. Podlewamy bulionem, przykrywamy i dusimy ok. 45 min, aż mięso zacznie się rozpadać. Wyjmujemy i gorące rozdzielamy widelcem na włókna.
Chickenburgery: Sos z pieczenia zlewamy, dodajemy upieczoną cebulę i wyciśnięty z osłonek czosnek, miksujemy, przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem. Bułki przecinamy, przypiekamy na suchej patelni. Mięso mieszamy z sosem bbq, nakładamy na połówki bułek, na nim kładziemy porcję sałatki colesław, przykrywamy resztą bułek, przekłuwamy patyczkiem.
Porady
- Burgery można przełożyć zarówno gotową, jak i domową surówką colesław.
- Do przyrządzenia chickenburgera z sosem barbecue można też użyć gotowych burgerów drobiowych. Skróci to czas przygotowania dania. Polecamy jednak upewnić się, że nie zawierają one zbyt wielu polepszaczy smaku, konserwantów i innych niekorzystnych dla zdrowia dodatków chemicznych.
- Domowy chickenburger będzie smakował najlepiej, jeśli dodamy do niego samodzielnie wypieczone, chrupiące bułki do hamburgerów.
- Fanom wędzarniczych smaków polecamy zastąpienie podanej w przepisie papryki jej wędzoną wersją.
- Sos tabasco można zastąpić mniej ostrym sosem worcestershire.
- Smak chickenburgerów najlepiej podkreśli ostra musztarda, tak jak musztarda dijon, rosyjska czy sarepska.
- Jeśli nie macie dostępu do jakościowego, naturalnego miodu, możecie dodać do sosu melasę lub brązowy cukier.
Kurczakburger to popularna pozycja w wielu restauracjach z fast foodami. Można jednak z łatwością przygotować go w domu. Wystarczy kilka podstawowych składników – domowe pieczywo, jakościowe mięso i ulubione warzywa.
Smak burgerów z kurczaka dobrze podkreśli dodatek surówki takiej jak colesław czy surówka z młodej kapusty. Zamiast niej można dodać ogórki konserwowe, świeżą sałatę lodową i pomidory. Polecamy również spróbować domowego burgera z dodatkiem sera topionego lub cheddara. Nie należy również zapominać o sosie. Najlepszy sos do chickenburgera to sos barbecue. Zamiast niego można jednak użyć sosu tatarskiego, amerykańskiego czy majonezu. Dobrze sprawdzi się również klasyczne połączenie musztardy i ketchupu.
Trudno oszacować dokładną ilość kalorii w jednym chickenburgerze. Może się ona różnić w zależności od rodzaju i ilości użytych składników oraz wielkości gotowej kanapki. Przyjmuje się jednak, że 100 g burgera z kurczaka to około 280–300 kalorii.
Jeśli chcecie przygotować chickenburgera w wersji fit, możecie zastąpić tradycyjnie używane kaloryczne sosy, domowym dipem jogurtowo–ziołowym. Nie bez znaczenia jest również sposób obróbki termicznej mięsa – burger przygotowany na parze, będzie zawierał o wiele mniej tłuszczu i kalorii od smażonego kurczaka. Do dietetycznego kurczakburgera warto dodać więcej świeżych, sezonowych warzyw.
Komentarze