Kurczak pieczony z gruszkami

Ocena:

4.53 (155)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Wyborny i elegancki obiad? To kurczak pieczony z gruszkami. Owoce nadadzą mięsu wyjątkowego smaku i aromatu. To sprawdzona propozycja na rodzinny obiad lub przyjęcie.

Składniki:

  • kurczak  1.5 kg

  • olej arachidowy  15 ml

  • papryka ostra  10 g

  • szalotka  4 szt.

  • gruszki  3 szt.

  • tymianek  6 gałązek

  • gałka muszkatołowa  6 g

  • sól  5 g

  • pieprz  5 g

Kurczak pieczony z gruszkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Kurczaka wkładamy do dużego naczynia do pieczenia, lekko smarujemy olejem wymieszanym z łyżeczką papryki pikantej i solą, pieczemy.

  • Krok 2:

    Szalotki i gruszki wrzucamy do miski. Dodajemy 2–3 gałązki tymianku, paprykę gałkę, sól i czarny pieprz, mieszamy.

  • Krok 3:

    Po 45 min pieczenia kurczaka wlewamy 2 łyżki wody, wokół kurczaka układamy gruszki. Pieczemy jeszcze 20–30 min.

  • Krok 4:

    Wyłączamy piekarnik i pozwalamy kurczakowi odpocząć, aż będzie gotowy do podania (ok. 15 min).

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2018.

Porady

Kurczak zyska zupełnie inny, lekko cytrynowy smak, gdy przygotujemy go jesienią z dodatkiem pigwy, pokrojonej w cząstki. Trzeba ją tylko piec ok. 15 min dłużej niż gruszki.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne