Kurczak pieczony z gruszkami

Wyborny i elegancki obiad? To kurczak pieczony z gruszkami. Owoce nadadzą mięsu wyjątkowego smaku i aromatu. To sprawdzona propozycja na rodzinny obiad lub przyjęcie.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.53 z 155 głosów)

Kurczak pieczony z gruszkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Kurczaka wkładamy do dużego naczynia do pieczenia, lekko smarujemy olejem wymieszanym z łyżeczką papryki pikantej i solą, pieczemy.

  • 2.

    Szalotki i gruszki wrzucamy do miski. Dodajemy 2–3 gałązki tymianku, paprykę gałkę, sól i czarny pieprz, mieszamy.

  • 3.

    Po 45 min pieczenia kurczaka wlewamy 2 łyżki wody, wokół kurczaka układamy gruszki. Pieczemy jeszcze 20–30 min.

  • 4.

    Wyłączamy piekarnik i pozwalamy kurczakowi odpocząć, aż będzie gotowy do podania (ok. 15 min).

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2018.

Porady

Kurczak zyska zupełnie inny, lekko cytrynowy smak, gdy przygotujemy go jesienią z dodatkiem pigwy, pokrojonej w cząstki. Trzeba ją tylko piec ok. 15 min dłużej niż gruszki.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy