Wyborny i elegancki obiad? To kurczak pieczony z gruszkami. Owoce nadadzą mięsu wyjątkowego smaku i aromatu. To sprawdzona propozycja na rodzinny obiad lub przyjęcie.
fot. Artur Rogalski
(średnia 4.53 z 155 głosów)
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Kurczaka wkładamy do dużego naczynia do pieczenia, lekko smarujemy olejem wymieszanym z łyżeczką papryki pikantej i solą, pieczemy.
Szalotki i gruszki wrzucamy do miski. Dodajemy 2–3 gałązki tymianku, paprykę gałkę, sól i czarny pieprz, mieszamy.
Po 45 min pieczenia kurczaka wlewamy 2 łyżki wody, wokół kurczaka układamy gruszki. Pieczemy jeszcze 20–30 min.
Wyłączamy piekarnik i pozwalamy kurczakowi odpocząć, aż będzie gotowy do podania (ok. 15 min).
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2018.
dania mięsne - zobacz inne inspiracjePorady
Kurczak zyska zupełnie inny, lekko cytrynowy smak, gdy przygotujemy go jesienią z dodatkiem pigwy, pokrojonej w cząstki. Trzeba ją tylko piec ok. 15 min dłużej niż gruszki.
Komentarze