Przygotowanie: 25 minut
Pieczenie: 1 godzina
Porcja: 210 kcal
Składniki:
kurczak ok. 1,3 kg
4 średnie cebule
3 łyżki oleju
szklanka rosołu drobiowego z kostki
4 jabłka
łyżka soku z cytryny
3 gałązki świeżego majeranku lub łyżeczka suszonego
łyżka masła
łyżeczka musztardy kremskiej Pudliszki
sól, pieprz ziołowy
Kurczak pieczony w cebuli - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Kurczaka umyć i osuszyć, natrzeć solą i pieprzem ziołowym. Cebule obrać, pokroić w ćwiartki. Olej rozgrzać w brytfannie, włożyć kurczaka, obsmażyć na rumiano.
Podlać gorącym rosołem, dodać cebulę. Brytfannę przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 C. Piec 1 godzinę.
Świeży majeranek obrać, posiekać. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, skropić sokiem z cytryny. Masło stopić na patelni, obsmażyć jabłka, oprószyć pieprzem i majerankiem.
Kurczaka przełożyć na półmisek. Sos z pieczenia przyprawić musztardą, solą i pieprzem. Dodać jabłka wraz z tłuszczem. Kurczaka podawać z sosem cebulowym i jabłkami.