Kurczak pieczony w cebuli

Ocena:

4.49 (166)

  • 25 min.
  • dla 6 osób
Przygotowanie: 25 minut
Pieczenie: 1 godzina
Porcja: 210 kcal

Składniki:

  • kurczak ok. 1,3 kg
  • 4 średnie cebule
  • 3 łyżki oleju
  • szklanka rosołu drobiowego z kostki
  • 4 jabłka
  • łyżka soku z cytryny
  • 3 gałązki świeżego majeranku lub łyżeczka suszonego
  • łyżka masła
  • łyżeczka musztardy kremskiej Pudliszki
  • sól, pieprz ziołowy

Kurczak pieczony w cebuli - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Kurczaka umyć i osuszyć, natrzeć solą i pieprzem ziołowym. Cebule obrać, pokroić w ćwiartki. Olej rozgrzać w brytfannie, włożyć kurczaka, obsmażyć na rumiano.
  • Podlać gorącym rosołem, dodać cebulę. Brytfannę przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 C. Piec 1 godzinę.
  • Świeży majeranek obrać, posiekać. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, skropić sokiem z cytryny. Masło stopić na patelni, obsmażyć jabłka, oprószyć pieprzem i majerankiem.
  • Kurczaka przełożyć na półmisek. Sos z pieczenia przyprawić musztardą, solą i pieprzem. Dodać jabłka wraz z tłuszczem. Kurczaka podawać z sosem cebulowym i jabłkami.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne