Konfitura z czerwonej cebuli - pomysł na niebanalny dodatek do mięs i serów. Ma słodko-kwaśny smak, który idealnie komponuje się z bardziej wytrawnymi daniami.
iStock
(średnia 4.54 z 161 głosów)
Smażenie cebuli: Cebule kroimy w plasterki. Rozgrzewamy oliwę, smażymy cebulę powoli. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
Smażenie chutney: Gdy cebula jest szklista i zaczyna się rumienić, dodajemy ocet, miód i rodzynki. Zagotowujemy i smażymy, aż masa zgęstnieje, smaki się połączą, a ocet odparuje. Doprawiamy chutney do smaku, a następnie przekładamy je do uprzednio przygotowanych słoików.
Porady
- Aby przygotować konfiturę w wersji wegańskiej, wystarczy zastąpić miód brązowym cukrem.
- Podczas smażenia cebuli należy pilnować, aby się nie przypaliła, gdyż wtedy konfitura nabierze gorzkiego smaku.
- Jeśli wolicie bardziej wyraziste smaki, spróbujcie przygotować konfiturę na czerwonym, wytrawnym winie. Z kolei, jeżeli gustujecie w delikatniejszych smakach, spróbujcie zastąpić oliwę olejem.
- Aby zapobiec późniejszej krystalizacji cukru w konfiturze, możecie podczas gotowania dodać do niej łyżeczkę glukozy.
- Pamiętajcie, aby cebulę pokroić na plasterki o możliwie równej grubości, dzięki czemu konfitura będzie miała idealną teksturę.
Chutney z czerwonej cebuli ma słodko-kwaśny smak, który idealnie komponuje się pieczonymi mięsami i pasztetami - szczególnie dobrze współgra ze smakiem kaczki i gęsiny. Można dodawać je również do domowych burgerów i kanapek. Konfitura świetnie przełamuje smak serów i wytrawnych tart.
Do przygotowania konfitury potrzeba jedynie kilku składników, warto zadbać by były one najwyższej jakości. Wybierając ocet postarajmy się kupić taki, który posiada oznaczenie IGP dające gwarancje wykonania zgodnie z tradycyjną recepturą. Do chutney najlepiej sprawdzą się czerwone cebule. Wprawdzie możliwe jest zrobienie go na bazie cebuli żółtej lub białej, jednak efekt końcowy nie jest wtedy tak smaczny.
Przygotowanie chutney zajmuje trochę czasu, ale gotowy przetwór zachowuje świeżość przez wiele miesięcy, dlatego też warto od razu zrobić większą porcję. Konfiturę możemy, ale nie musimy, poddać procesowi pasteryzacji – w zależności od tego czy chcemy przechowywać ją w lodówce czy w spiżarni. Trzymana w lodówce lub chłodnej piwnicy wytrzymuje do 6 miesięcy. Z kolei pasteryzowana konfitura z cebuli zachowuje świeżość nawet przez rok.
Komentarze