Pasztet z mięsa z rosołu to sprytny sposób na wykorzystanie resztek z niedzielnej zupy. Jego wykonanie jest bardzo proste, a efekt zachwycający. To kremowy, delikatny składnik kanapek, który pasuje do prawie każdej kompozycji smakowej, a najlepiej komponuje się z musztardą i ogórkiem kiszonym. Upieczcie pasztet drobiowy z mięsa z rosołu na święta lub na każdy dzień tygodnia.
StockFood
(średnia 4.44 z 198 głosów)
Składniki na pasztet: mięso z rosołu oddzielamy od kości. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle do zeszklenia. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Koperek opłukujemy w zimnej wodzie, osuszamy i siekamy.
Wyrabianie masy: obranego kurczaka mielimy wraz z warzywami z rosołu – marchewką, pietruszką i selerem – oraz cebulą i czosnkiem za pomocą maszynki do mięsa. Doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy jajka, bułkę tartą, koperek i gałkę muszkatołową. Mieszamy masę do połączenia składników.
Przygotowanie pasztetu: nagrzewamy piekarnik do 180°C. Keksówkę o wymiarach 30x11 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej masę na pasztet z mięsa z rosołu. Wyrównujemy powierzchnię za pomocą łopatki.
Pieczenie: pasztet wkładamy na 60 minut do nagrzanego wcześniej piekarnika. Po upływie tego czasu układamy na jego wierzchu gałązkę pomidorów truskawkowych. Pieczemy jeszcze przez 5 minut.
Studzenie: gotowy pasztet wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy osiągnie temperaturę pokojową, wkładamy go do lodówki. Chłodzimy przez podaniem przez kilka godzin, najlepiej przez noc.
Porady
- Do masy na pasztet z mięsa z rosołu możemy dodać odrobinę bulionu, jeśli uznamy, że jest za gęsta.
- Obrane mięso i warzywa najwygodniej jest zmielić przy pomocy maszynki do mielenia mięsa o drobnych oczkach, ale możemy także rozdrobnić je za pomocą malaksera lub blendera. Niestety pasztet nie będzie miał wtedy takiej jednolitej, kremowej konsystencji.
- Pasztet drobiowy z mięsa z rosołu idealnie sprawdzi się jako składnik prostej kanapki z musztardą lub chrzanem i ogórkiem kiszonym.
- Proponujemy wykorzystanie wkładki z rosołu drobiowego, ale równie dobrze sprawdzi się indyk, kaczka, gęś lub wołowina. Możemy także połączyć różne rodzaje mięsa.
- Pasztet z kurczaka z rosołu to dobra alternatywa dla osób, które nie przepadają za klasyczną wersją tego dania, którą przygotowuje się z dodatkiem podrobów. Ten wariant z powodzeniem zastąpi na przykład pasztet domowy pieczony, który często serwuje się na święta.
- Wykorzystanie mięsa z rosołu to sprytny sposób na ograniczenie marnowania żywności w myśl zasady less waste. Możemy przyrządzić z niego także krokiety z mięsem lub paszteciki z mięsem. Jeśli mamy za dużo resztek z bulionu czy wywaru, przechowujmy je w zamrażarce do czasu, kiedy będziemy chcieli przyrządzić pasztet z mięsa z rosołu.
- Pomidorki truskawkowe, którymi został ozdobiony nasz pasztet z gotowanego mięsa, można zastąpić na przykład plasterkami papryki lub oliwkami. Możemy go też posypać czarnuszką lub grubo mielonym pieprzem.
- Żeby konsystencja naszego wytrawnego wypieku była jeszcze bardziej delikatna, ubijmy białka na gęstą pianę i wmieszajmy ją delikatnie w gotową masę za pomocą łopatki. Jeśli boimy się, że pasztet będzie zbyt suchy, możemy do niego dodać smalec, na przykład gęsi, który nada gotowemu daniu niepowtarzalny aromat.
- Pasztet można przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu przez około 5–7 dni w lodówce.
Jeśli nie lubimy całkiem gładkiego pasztetu, możemy go zapiec z różnymi dodatkami. Z delikatnym mięsem drobiowym dobrze komponują się rozmaite bakalie i warzywa. Oto kilka propozycji.
Jeśli zależy nam na tym, żeby zrobić szybki pasztet z mięsa z rosołu, możemy przyrządzić jego wersję bez pieczenia. Idealnie nadaje się do kanapek, zwłaszcza w towarzystwie domowych przetworów, takich jak ogórki kiszone lub kurki marynowane. Wystarczy, że zmielimy mięso z rosołu wraz z warzywami i przyprawami. Można dodać do niego nieco tłustszy element, żeby uzyskać kremową konsystencję, na przykład parzony boczek. Taki pasztet w słoiku możemy zawekować i przechowywać w spiżarce do 6 miesięcy.
Komentarze