Pasztet z mięsa z rosołu

Pasztet z mięsa z rosołu to sprytny i pyszny sposób na resztki po niedzielnej zupie. Taki pieczony pasztet drobiowy jest kremowy, świetnie smakuje i łatwo go zrobić. Przepis pochodzi z magazynu "Sól i Pieprz" 2/2021 - najnowszy numer w sprzedaży.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Pasztet

Czas przygotowania:
3godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.44 z 198 głosów)


Pasztet z mięsa z rosołu - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Gotowanie rosołu: Mięso wkładamy do garnka, zalewamy wodą. Powoli zagotowujemy. Dodajemy obrane i pokrojone marchewki, pietruszkę i seler oraz liście laurowe i ziele angielskie. Doprawiamy solą. Gotujemy przez około  2 godziny.

  • 2.

    Wyrabianie masy: Warzywa i mięso wyjmujemy. Mięso oddzielamy od kości. Mielimy je razem z marchewkami i pietruszką. Doprawiamy kurkumą, paprykami, pieprzem, majerankiem, imbirem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Cebulę obieramy, sieczemy, szklimy na maśle i dodajemy do mięsa. Wyrabiamy masę. Dodajemy do niej koperek, jajka i bułkę tartą.

  • 3.

    Pieczenie pasztetu: Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.  Przekładamy masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy przez 45 minut w uprzednio nagrzanym piekarniku. Na wierzchu układamy gałązkę pomidorów. Pieczemy jeszcze 5 minut. Studzimy przez noc.

Porady

  • Obrane mięso oraz warzywa najwygodniej jest zmielić przy pomocy maszyny do mielenia mięsa o drobnych oczkach. W tym celu możecie również użyć rozdrabniacza lub blendera kielichowego, ale pasztet będzie miał wówczas odrobinę gorszą konsystencję.
  • Wierzch pasztetu możecie również wyłożyć plasterkami papryki, oliwkami, czarnuszką lub grubo mielonym pieprzem.
  • Pasztet na mięsie z rosołu idealnie komponuje się ze smakiem musztardy oraz ogórka kiszonego. Możecie również przygotować proste kanapki ze świeżego chleba z dodatkiem tych składników.
  • Aby łatwiej wyciągnąć pasztet z foremki keksowej, polecamy posmarować ją zawczasu miękkim masłem i delikatnie obsypać bułką tartą.
  • Jeśli nie lubicie gładkich pasztetów do masy możecie dodać również podsmażone na maśle pieczarki lub posiekane suszone śliwki.
  • Pasztet możecie podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Notka redakcyjna

Pasztet na mięsie z rosołu – co to?

Taki pasztet to smaczna alternatywa dla klasycznej wersji przygotowywanej na bazie podrobów. Z pewnością przypadnie on go gustu wszystkim tym, którzy nie przepadają za pasztetem z wątróbki. To również sprytny sposób na ograniczenie marnowania żywności i gotowanie w duchu less-waste. Gotowy pasztet można przechowywać w lodówce do tygodnia. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek lub pożywna przekąska między posiłkami.

Jakie mięso wybrać do przygotowania rosołu?

Choć najpopularniejszy rosół, to ten na bazie kury, do jego przygotowania możecie wybrać różne rodzaje mięsa. Jeśli nie macie dostępu do świeżego, kurzego mięsa, z powodzeniem możecie ugotować zupę na bazie kurczaka lub indyka. Z kolei miłośnikom kaczki z pewnością przypadnie do gustu rosół ugotowany kaczych skrzydłach. Równie smaczny rosół zrobicie na bazie mięsa wołowego lub mieszanki drobiu i wołowiny. Niezależnie od wybranego rodzaju, pamiętajcie, że mięso powinno być świeże. Jeśli użyjecie zamrożonych zapasów, zupa wyjdzie mętna.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy