Grzyby w occie

Grzyby w occie to grzybowe przetwory, które zawsze robię jesienią. Takie pyszne zapasy wykorzystuję do przystawek i sałatek. Grzyby w occie smakują wyśmienicie, a ich przygotowanie jest naprawdę proste, więc warto wykorzystać ten przepis.

Przetworygrzyby marynowanePrzekąski

Czas przygotowania:
40 min.
Kalorie:
0.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 3.72 z 603 głosów)

Składniki:

  • 1 kg grzybów (podgrzybki
  • borowiki
  • koźlaki
  • maślaki
  • kurki
  • pieczarki itd.)
  • ok. 2 i 1/2 szklanki wody
  • sól
  • Składniki na zalewę octową:
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki octu
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz
  • 2-3 liście laurowe
  • 4 kuleczki ziela angielskiego
  • gorczyca (płaska łyżeczka)

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Kroki wykonania:

  • 1.Wybieramy małe i twarde grzyby, oczyszczamy i myjemy je. Grzyby wkładamy do wysokiego garnka zalewamy małą ilością wody (tylko tak aby zakryła kapelusze), solimy i obgotowujemy przez 10 minut.
  • 2.W drugim garnku przygotowujemy zalewę. Wlewamy wodę, ocet, wrzucamy przekrojone cebule, wsypujemy przyprawy i zagotowujemy.
  • 3.Obgotowane grzyby przecedzamy i przepłukujemy zimną wodą. Wkładamy je do wcześniej wyparzonych słoiczków, zalewamy gorącą marynatą octową i dobrze zamykamy.
  • 4.Słoiki obracamy do góry denkami lub pasteryzujemy w dużym garze przez około 15 minut. Smacznego - grzyby w occie polecam do sałatek i przystawek!

Kalorie: 0.00

Porady

Sprawdź też nasz przepis na pyszne grzybki marynowane i sos grzybowy!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy