Grzyby w occie

Grzyby w occie

PrzetworyPrzekąski

Czas przygotowania:
40 min.
Kalorie:
1 kcal
Ocena:

(średnia 3.74 z 580 głosów)

Składniki:

  • 1 kg grzybów (podgrzybki, borowiki, koźlaki, maślaki, kurki, pieczarki itd.)
  • ok. 2 i 1/2 szklanki wody
  • sól
  • Składniki na zalewę octową:
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki octu
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz
  • 2-3 liście laurowe
  • 4 kuleczki ziela angielskiego
  • gorczyca (płaska łyżeczka)

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • 1) Wybieramy małe i twarde grzyby, oczyszczamy i myjemy je. Grzyby wkładamy do wysokiego garnka zalewamy małą ilością wody (tylko tak aby zakryła kapelusze), solimy i obgotowujemy przez 10 minut.
  • 2) W drugim garnku przygotowujemy zalewę. Wlewamy wodę, ocet, wrzucamy przekrojone cebule, wsypujemy przyprawy i zagotowujemy.
  • 3) Obgotowane grzyby przecedzamy i przepłukujemy zimną wodą. Wkładamy je do wcześniej wyparzonych słoiczków, zalewamy gorącą marynatą octową i dobrze zamykamy.
  • 4) Słoiki obracamy do góry denkami lub pasteryzujemy w dużym garze przez około 15 minut.
  • Smacznego!

Kalorie: 1

Porady

Sprawdź też nasz przepis na pyszne grzybki marynowane i sos grzybowy!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy