Grzyby w occie
Grzyby w occie - Przepis na Grzyby w occieGrzyby w occie to grzybowe przetwory, które zawsze robię jesienią. Takie pyszne zapasy wykorzystuję do przystawek i sałatek. Grzyby w occie smakują wyśmienicie, a ich przygotowanie jest naprawdę proste, więc warto wykorzystać ten przepis.
Przetworygrzyby marynowanePrzekąski
- Czas przygotowania:
- 40 min.
- Kalorie:
- 0.00 kcal
- Dla ilu osób:
- dla 10 osób
- Poziom trudności: Łatwy
(średnia 3.72 z 613 głosów)
Składniki:
- 1 kg grzybów (podgrzybki
- borowiki
- koźlaki
- maślaki
- kurki
- pieczarki itd.)
- ok. 2 i 1/2 szklanki wody
- sól
- Składniki na zalewę octową:
- 2 szklanki wody
- 1/2 szklanki octu
- 2 średnie cebule
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka cukru
- pieprz
- 2-3 liście laurowe
- 4 kuleczki ziela angielskiego
- gorczyca (płaska łyżeczka)
Kuchnia:
Rodzaj diety:
Sposób przygotowania:
Sposób podania:
Kroki wykonania:
- 1.Wybieramy małe i twarde grzyby, oczyszczamy i myjemy je. Grzyby wkładamy do wysokiego garnka zalewamy małą ilością wody (tylko tak aby zakryła kapelusze), solimy i obgotowujemy przez 10 minut.
- 2.W drugim garnku przygotowujemy zalewę. Wlewamy wodę, ocet, wrzucamy przekrojone cebule, wsypujemy przyprawy i zagotowujemy.
- 3.Obgotowane grzyby przecedzamy i przepłukujemy zimną wodą. Wkładamy je do wcześniej wyparzonych słoiczków, zalewamy gorącą marynatą octową i dobrze zamykamy.
- 4.Słoiki obracamy do góry denkami lub pasteryzujemy w dużym garze przez około 15 minut. Smacznego - grzyby w occie polecam do sałatek i przystawek!
Kalorie: 0.00
Porady
Sprawdź też nasz przepis na pyszne grzybki marynowane i sos grzybowy!
Podobne przepisy

Korniszony, czyli ogórki w occie to pyszna przekąska do dań głównych. Można podawać je na każdą okazję.
Korniszony - ogórki w occie

Grzyby marynowane to jedne z obowiązkowych przetworów. Warto spróbować grzybków własnej roboty – naprawdę pycha! Aby grzybki marynowane wyszły doskonałe, zadbajmy o dobrą zalewę. Grzybki marynowane to świetna przekąska, ale pasują także do wielu różnych dań. Sprawdźcie przepis na grzybki marynowane!
Grzyby marynowane

Wspaniały dodatek do mięs.
Śliwki w occie

KARP W OCCIE

Potrawa przyrządzana o każdej porze roku z przygotownych wcześniej mrożonych porcji grzybów.
Grzyby w śmietanie

Gruszki w occie - nietypowe owocowe przetwory warto zrobić zamiast zwykłych surówek. Tak przygotowane gruszki to ciekawy dodatek do mięs na ciepło i na zimno.
Gruszki w occie

Kurki w occie

Pyszne
Śliwki w occie

Dynia świetnie sprawdzi się na przetwory. Wybierając najlepsze przepisy,nie umknie Wam dynia w occie! Przepis mojej babci na te słodko-wytrawne przetwory, które zawojują każdą kuchnię, robię od lat, szczególnie w sezonie na dynię.
Dynia w occie mojej babci
