Grzyby w occie

Grzyby w occie to doskonała przekąska solo lub ciekawy dodatek do wielu dań. Idealnie pasują do kanapek, koreczków, pieczonych mięs, a także jako składnik sałatek. Aby zachwycały smakiem, grzyby marynowane powinny być jędrne i mocno doprawione. Kluczem do sukcesu jest więc perfekcyjna zalewa. Jak ją zrobić? Oto najlepsze grzyby w occie - przepis babci z rodzinnego zeszytu. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Przetwory grzyby marynowane

Czas przygotowania:
50min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 3.72 z 618 głosów)


Grzyby w occie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie: grzyby dokładnie przebieramy i myjemy, a następnie odcinamy końce trzonków. 

  • 2.

    Gotowanie: grzyby przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i solimy. Obgotowujemy je przez około 10 minut, a następnie odcedzamy i płuczemy zimną wodą. 

  • 3.

    Zalewa: cebulę obieramy i kroimy w plastry. Do garnka wlewamy ocet, dodajemy cukier, sól, liść laurowy, ziele angielskie, gorczycę, pieprz i pokrojoną cebulę. Wszystko zagotowujemy.  

  • 4.

    Grzyby w occie: grzyby układamy w słoikach do ¾ ich wysokości i dodajemy plastry cebuli z zalewy. Wszystko zalewamy jeszcze gorącą zalewą octową.

  • 5.

    Pasteryzacja: słoiki porządnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem lub pasteryzujemy na gorąco przez 20 minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 

Porady

  • Aby przygotować grzyby w słoikach, najlepiej użyć nowych nakrętek. Mamy wtedy pewność, że przetwory nie popsują się w czasie leżakowania. Jeśli jednak chcecie wykorzystać wieczka, które macie w domu, musicie je wcześniej dokładnie umyć i wyparzyć. Jeśli pozostały na nich zapachy, wystarczy przetrzeć je od środka sokiem z cytryny. 
  • Do marynowania grzybów najlepiej wybrać mniejsze słoiki. Idealne będą te o pojemności 230ml lub 500ml z szerokim wlewem. Taki typ słoika pozwala na łatwe układanie grzybów.
  • Gotowe grzyby marynowane należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Najlepiej ustawić je w piwnicy lub spiżarni, jednak jeśli nie macie dostępu do takiego pomieszczenia, ustawcie je w zamykanych szafkach jak najbardziej oddalonych od piekarnika. 
  • Grzyby marynowane świetnie smakują jako dodatek do sałatki śledziowej lub ziemniaczanej. Można je też wkroić do wszelkiego rodzaju past kanapkowych i sosów na zimno.

 

Sprawdź też nasz przepis na pyszne grzybki marynowane i sos grzybowy!

Notka redakcyjna

Grzyby w occie - przepis babci

Jak zrobić grzyby w occie babcinym sposobem? Przepis jest banalnie prosty, jednak liczą się tu odpowiednie proporcje i jakość składników. Kluczowe są tu świeże i jędrne grzyby. Należy je najpierw porządnie przebrać, gdyż nawet jedna zepsuta sztuka może sprawić, że cały słoik będzie do wyrzucenia. Kolejny krok to dokładne oczyszczenie ich z piasku i innych zanieczyszczeń, a następnie umycie w zimnej wodzie. Następnie należy im odciąć końcówki trzonków. Tak przygotowane grzybki obgotowujemy przez 10-15 minut wodzie z dodatkiem soli i octu. Po co gotować grzyby? Proces pozbawia je chityny, przez co stają się bardziej lekkostrawne. 

Zalewa octowa do grzybów - sekret tkwi w proporcjach

Kiedy mamy już przygotowane grzyby, zostaje nam tylko zrobienie zalewy. Powinna być aromatyczna i pełna smaków, gdyż to właśnie oda decyduje o całym finalnym charakterze gotowych przetworów. Idealna marynata musi być więc jednocześnie mocno kwaśna, ale i wyczuwalnie słodka oraz słona. Zalewa do marynowania grzybów powstaje tylko z kilku podstawowych składników, ale niezwykle ważne są tu odpowiednie proporcje. Przyjmuje się, że na 4 porcje wody dodaje się 1 porcję 10% octu. Ostateczna decyzja co to ilości zależy jednak od naszych preferencji. Jeśli lubicie delikatniejsze grzyby marynowane, dodajcie mniej octu, a jeśli wolicie te bardziej wyraziste, zwiększcie jego ilość. Teraz czas na przyprawy. Bazą jest oczywiście cukier, sól i pieprz, ale do tego przyda się jeszcze gorczyca, liść laurowy oraz ziele angielskie.

Czy pasteryzować grzyby w occie?

Chodź pasteryzacja grzybów w occie to tradycyjna metoda konsekrowania, nie zawsze jest ona konieczna. Jeśli wcześniej bardzo dokładnie wyparzymy słoiki, a następnie wypełnimy je gorącą zalewą i mocno zakręcimy wieczka, wystarczy tylko odstawić je do góry dnem. W ten sposób skutecznie zamarynujemy grzyby bez wekowania. Pasteryzacja jest zalecana w przypadku, gdy stężenie zalewy octowej jest słabe lub gdy zalewamy grzyby już lekko przestudzoną mieszanka octową. 

Przechowywanie grzybów w zalewie octowej

Teorii na temat tego, kiedy można jeść grzyby po zamarynowaniu ich w occie jest wiele. Co prawda nic nie stoi na przeszkodzie, aby zjeść je już następnego dnia, ale dla lepszego smaku radzimy odczekać przynajmniej 3-4 dni. Po takim czasie grzyby w słoikach porządnie przejdą marynatą i nabiorą odpowiedniego smaku.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy