REKLAMA

Grzyby w occie

Grzyby w occie to doskonała przekąska i dodatek do wielu dań. Idealnie pasują do kanapek, koreczków, a także jako składnik sałatek. Dobre grzyby marynowane powinny być jędrne i mocno doprawione. Zapewniamy, że będą smakować jak od babci ze spiżarni. Jeśli macie świeże grzybki, to podrzucamy Wam przepis na najprostszą zalewę!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Przetwory grzyby marynowane Przekąski

Czas przygotowania:
40min.
Kalorie:
44 kcal
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 3.72 z 614 głosów)


Kroki przygotowania:

  • grzyby 1.

    Przygotowanie grzybów w occie zaczynamy od przebrania grzybów do marynowania - najlepiej wybrać jak najmniejsze okazy. Ważny jest także wygląd grzybka, dlatego zadbaj o to, aby kapelusz nie był nadgryziony przez ślimaki. Po wyselekcjonowaniu grzybów dokładnie oczyszczamy je z piasku i ściółki, następnie myjemy w zimnej wodzie. Czyste grzyby przekładamy do wysokiego garnka, zalewamy zimną wodą i solimy. Grzyby obgotowujemy przez około 10 minut. 

  • zalewa 2.

    W międzyczasie przygotowujemy zalewę. Aby przygotować zalewę octową do grzybów potrzebujemy oddzielnego garnka lub rondla. Do  garnka wlewamy ocet, cebulę obieramy i kroimy w plastry, dodajemy do octu. Następnie dodajemy cukier, sól, liść laurowy, ziele angielskie, gorczycę oraz pieprz. Wszystko zagotowujemy.  

  • grzyby 3.

    Obgotowane grzyby odcedzamy z wody i dodatkowo płuczemy zimną wodą. Słoiki oraz nakrętki wyparzamy gorącą wodą następnie dokładnie wycieramy. Grzyby układamy w słoikach. Najlepiej do ¾ wysokości słoika. Dodajemy plastry cebuli, które są w zalewie. Tak przygotowane słoiki zalewamy jeszcze gorącą zalewą octową. Słoiki porządnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem lub pasteryzujemy na gorąco przez 20 minut. Ostudzone słoiki odkładamy do chłodnego miejsca. 

Kalorie: 44

Węglowodany: 8

Białko: 2

Porady

  • Do przygotowania grzybów w occie najlepiej użyć nowych słoików i nakrętek, mamy wtedy pewność, że grzyby nie popsują się w czasie leżakowania. 
  • Do marynowania grzybów wybierz mniejsze słoiki np. 230ml lub 500ml z szerokim wlewem. Taki typ słoika pozwala na łatwe układanie grzybów.
  • Masz w domu dużo przetworów z grzybami i nie tylko? Mogą przydać Ci się praktyczne akcesoria do słoików. W domowej spiżarni będą niezbędne!

Notka redakcyjna

Zalewa do grzybów w occie

Zalewa do marynowania grzybów powstaje z kilku podstawowych składników. Kluczowe są: ocet 10%, woda, przyprawy – najczęściej wybierane to: gorczyca, liść laurowy, ziele angielskie. Całości dopełnia cebula, cukier, sól i pieprz. Przy robieniu zalewy octowej trzeba odpowiedzieć sobie na pytanie, czy wolimy bardziej czy mniej kwaśne grzyby. Jeśli jesteśmy zwolennikami kwaśnych marynat powinniśmy dodać więcej octu.  Przyjmuje się, że standardowymi proporcjami do marynowania grzybów są 4 porcje wody na 1 porcję 10% octu. Ostateczna decyzja co to ilości octu należy do nas. 

Czy pasteryzować grzyby w occie?

Chodź pasteryzacja grzybów w occie (potocznie nazywa wekowaniem) to tradycyjna metoda konsekrowania i przechowywania darów lasu nie jest konieczna. Dokładnie wyparzone słoiki, zalane gorącą zalewą i odwrócone do góry dnem wystarczą, aby skutecznie zamarynować grzyby.  Natomiast pasteryzację grzybów zaleca się w przypadku, gdy stężenie zalewy octowej jest słabe lub gdy zalewamy grzyby przestudzoną mieszanka octową. Aby zapasteryzować grzyby w occie na mokro, czyli w garnku, należy przygotować garnek oraz ściereczkę kuchenną. Słoiki z grzybami zalewamy ciepłą zalewą i szczelnie zakręcamy. Dno garnka wykładamy ściereczką, aby zapobiec pęknięciu słoika w czasie pasteryzacji. Słoiki układamy w garnku nakrętką do góry, zachowując odstęp między poszczególnymi słoikami. Zalewamy słoiki gorącą wodą do ¾ ich wysokości (nakrętka nie powinna być zalana wodą). Wodę doprowadzamy do wrzenia. Przykręcamy gaz i pasteryzujemy grzyby przez około 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy słoiki i układamy do góry dnem na suchej ściereczce (jeśli używasz słoików typu wek, nie przekręcaj słoików). Czekamy aż grzyby wystygną następnie odkładamy do spiżarni.

Przechowywanie grzybów w zalewie octowej

Teorii na temat tego, kiedy można jeść grzyby po zamarynowaniu ich w occie jest wiele. Co prawda nic nie stoi na przeszkodzie, aby jeść grzyby następnego dnia po zamarynowaniu ich. Natomiast dla lepszego smaku radzimy odczekać przynajmniej 3-4 dni, aby dać grzybom szansę na to, aby przeszły marynatą i nabrały odpowiedniego smaku.

Sprawdź też nasz przepis na pyszne grzybki marynowane i sos grzybowy!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy