Klops domowy pieczony

Klops domowy pieczony – danie w wykonaniu nieskomplikowane, pod względem walorów smakowych jednak luksusowe. Do jego wykonania używamy wyłącznie starannie wyselekcjonowanych składników w odpowiednich proporcjach. W przypadku pieczenia klopsa istotne jest dbanie o każdy szczegół, zarówno jeśli chodzi o dobór składników, jak i czas, jaki poświęcimy na każdym etapie. Efekt jest wart starań, gdyż zapach wydobywający się z kuchni przyciągnie wszystkich domowników. Przedstawiamy nasz przepis na klopsa

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne

Czas przygotowania:
1godz. 40min.
Kalorie:
11210 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Klops domowy pieczony - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie: potrzebna będzie nam duża miska, w której zmieszczą się wszystkie składniki, a miejsca będzie na tyle dużo, aby dało się wszystkie składniki zagnieść. Ukłądamy mięso na dnie miski, cebulę drobno siekamy i dodajemy do mięsa. Piekarnik nagrzewamy do 180°C.

  • 2.

    Czosnek i jajka: zmiażdżony lub drobno posiekany nożem czosnek dodajemy do mięsa. Następnie dodajemy 1 całe jajko i 1 żółtko. Białko wlewamy do kubeczka i odstawiamy na bok – na koniec możemy nim posmarować uformowane klopsy, co zapobiegnie ich pękaniu podczas pieczenia. Całość posypujemy solą i pieprzem. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki. 

  • 3.

    Majeranek: do masy dodajemy około 2 łyżek otartego majeranku. Świetnie sprawdzi się również świeży, posiekany drobno zaraz po zerwaniu. Mieszamy masę razem z majerankiem. 

  • 4.

    Bułka tarta: na koniec dodajemy bułkę tartą (około 6 garści). Mięso przykrywamy równomiernie bułką tartą i odstawiamy. W międzyczasie przygotowujemy naczynie do pieczenia i nastawiamy piekarnik do temperatury 180°C. 

  • 5.

    Zagniatanie: mięso wraz z pozostałymi składnikami zagniatamy dokładnie dłońmi. Sprawdzamy, czy wszystkie składniki są równomiernie rozprowadzone, a masa jest zwarta. Formujemy ją w dużą kulę. 

  • 6.

    Udoskonalanie konsystencji: jeśli po starannym zagnieceniu mięsnej masy wciąż czujemy, że nie trzyma się tak, jak powinna, możemy dodać odrobinę bułki tartej lub jajka. 

  • 7.

    Formowanie i pieczenie: kiedy już uzyskamy pożądaną konsystencję masy mięsnej, formujemy z niej gruby wałek, który owijamy plastrami boczku. Możemy również uformować kilka mniejszych klopsów, które będą łatwiejsze do przechowywania. Pieczeń wkładamy do formy do pieczenia, zalewamy wodą (około 1 cm od dna formy) i pieczemy bez przykrycia przez około godzinę. 

Kalorie: 11210

Węglowodany: 136

Tłuszcz: 999

Błonnik: 4

Białko: 430

Porady

  • Majeranek suszony w przepisie na klopsa możemy zastąpić świeżym, świetnie sprawdzi się również dodatek świeżego oregano i natki pietruszki. Dzięki świeżym ziołom będzie ładnie pachniał i zyska bardziej wyrazisty smak. 
  • Jeśli dodanie bułki tartej i dodatkowego jajka do masy nie uczyni jej dostatecznie zwartą, możemy dodać odrobinę mleka. Powinno być w takiej samej temperaturze jak masa mięsna. 
  • Cebulę należy posiekać bardzo drobno. Duże kawałki nie wpływają na smak klopsa domowego pieczone, ale wypadają z surowej mieszanki i niepotrzebnie zaburzają jej strukturę. 
  • Do przygotowania klopsa domowego pieczonego najlepsza będzie domowa bułka tarta, która jest zdecydowanie grubsza niż ta ze sklepu. Jest to świetna okazja do wykorzystania czerstwego pieczywa. 
  • Zagniatanie mięsa z pozostałymi składnikami należy wykonać starannie i powoli. Jest to niezawodny sposób na idealne połączenie składników i stworzenie zwartej masy. 
  • Najlepszy klops uzyskamy kupując świeże mięso ze sprawdzonego źródła i mieląc je samodzielnie w maszynce do mięsa. Idealnie będzie połączyć w masie taką samą ilość mięsa wołowego i wieprzowego. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy