Klopsy w sosie to pyszne danie, które uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Mięsne kuli oblane aksamitnym białym sosem z dodatkiem koperku smakują naprawdę obłędnie. Choć ich przygotowanie zajmuje nieco czasu, efekt zdecydowanie będzie wart włożonego wysiłku.
StockFood
(średnia 4.31 z 212 głosów)
Przygotowanie masy: Cebulę obieramy i sieczemy na drobno. Szklimy ją na patelni z dodatkiem masła, a następnie odkładamy do przestudzenia. W dużej misce umieszczamy mięso mielone, zeszkloną cebulką, jajko, bułkę tartą, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy i wyrabiamy, aż nabierze gładkiej konsystencji. Gotową masę przekładamy do lodówki na około 15 minut. Po tym czasie formujemy z niej klopsiki i odkładamy je na deskę oprószoną mąką.
Klopsy w sosie: Koperek myjemy, osuszamy i sieczemy. Bulion zagotowujemy. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień. Partiami dodajemy do niego klopsiki i gotujemy je przez około 10 minut. Wyjmujemy je przy pomocy łyżki cedzakowej.
Sos do klopsików: Śmietanę łączymy z mąką. Dolewamy łyżkę gorącego bulionu i sok z cytryny. Całość mieszamy i dodajemy do bulionu. Gotujemy przez około 10 minut. Gdy sos zgęstnieje przekładamy do niego klopsy i gotujemy przez kolejne kilka minut. Dodajemy do sosu posiekany wcześniej koperek. Klopsy podajemy z ulubionymi dodatkami.
Porady
- Żeby klopsiki były bardziej pulchne, do masy mięsnej warto dodać czerstwe pieczywo namoczone wcześniej w wodzie lub w mleku. Można też użyć bułki tartej.
- Klopsy w sosie można również przygotować w wersji wegetariańskiej. Najlepiej smakują na bazie granulatu sojowego z dodatkiem warzyw. Często przyrządza się je również z soczewicy, ciecierzycy i kaszy jaglanej. Po ugotowaniu stanowią świetną bazę do innych dań, takich jak burgery czy zapiekanki.
- Klopsiki można też upiec w piekarniku. Po około 20 minutach w temperaturze 180–200 °C będą gotowe. Innym sposobem obróbki termicznej klopsów, jest usmażenie ich na patelni. Jest to najszybsza opcja ich przygotowania – smażenie zajmuje jedynie 10 minut.
- Ugotowanie klopsów w białym sosie nie należy do najkrótszych. Warto więc przygotować je w większej porcji, a następnie zamrozić. Przechowywane w zamrażalniku zachowają świeżość przez około 2–3 miesiące.
Aby klopsiki z sosem były smaczne, trzeba wybrać dobre mięso. Najlepiej zmielić je samodzielnie w domu, lub w sklepie wybrać ładny kawałek i poprosić o zmielenie na miejscu. Klopsiki mogą być wołowe, wieprzowe, cielęce lub drobiowe. Istnieją również przepisy na klopsy z jagnięciny lub baraniny.
Można urozmaicić je dodatkiem warzyw. Dobrym pomysłem jest też łączenie różnych gatunków mięs, np. chudego z bardziej tłustym. Wszystkie składniki mięsnej mieszanki trzeba dobrze ze sobą wymieszać łyżką lub po prostu ręką.
Smak potrawy podkreślą odpowiednio dobrane przyprawy. Podstawą jest sól i pieprz. Dobrze sprawdzi się też czosnek i cebula, papryka w proszku lub odrobina gałki muszkatołowej. Do klopsików w sosie pasują również zioła takie jak majeranek, tymianek czy oregano. Często wybieraną przyprawą jest świeży, posiekany koperek. Równie dobrze będzie pasować pietruszka albo szczypiorek.
Klopsy gotowane w białym sosie idealnie nadają się na lekki i pożywny obiad. Można je podawać z ziemniaczanym puree, a także z białym lub brązowym ryżem albo z ulubioną kaszą. Taki zestaw doskonale uzupełni świeża surówka z marchewki lub białej kapusty, kiszony ogórek czy buraczki. Warto pokusić się również o dodatek gotowanej marchewki, groszku, albo brokułów.
Mniej popularnym, choć bardzo smacznym pomysłem na podanie kulek mięsnych w sosie, jest zaserwowanie ich z makaronem. Spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym na pewno przypadnie do gustu dzieciom. Wielbiciele bardziej oryginalnych smaków mogą spróbować klopsów z makaronem ryżowym i orientalnym sosem z dodatkiem imbiru, chili i limonki.
Mięsne kulki znakomicie smakują podane z sosem. Wybór możliwości jest tu przeogromny, a zamiana samego sosu sprawia, że otrzymujemy zupełnie inne danie. Klopsy można podawać w sosie własnym, który przygotowuje się na bazie wywaru, w którym się gotowały. Bardzo popularne są też klopsy w sosie pomidorowym. Innymi pomysłami mogą być sos serowy lub pieczarkowy.
Niektórzy bardziej jednak lubią klopsy w białym sosie. Tutaj też jest kilka różnych możliwości. Na bazie śmietanki można przygotować gęsty sos śmietanowy, a na wiosenny obiad doskonale sprawdzi się sos koperkowy. Smak dania dobrze podkreśli również sos czosnkowy lub chrzanowy.
Komentarze