Omlet z kurkami

Ocena:

4.48 (161)

  • 15 min.
  • dla 1 osoby
  • łatwy

Omlet z kurkami to przysmak sezonu letnio-jesiennego. Ten smak i zapach skusi wszystkich fanów grzybów i na stałe zagości w ich menu. Dodatkowym atutem tego przepisu jest szybkość i łatwość jego przygotowania. Takie danie świetnie sprawdzi się na szybkie śniadanie, lekki obiad, kolację czy po prostu przekąskę w ciągu dnia. Zobaczcie, jak zrobić idealny placek pachnący lasem!

Składniki:

  • kurki  200 g

  • jajka  2 szt.

  • masło  2 łyżki stołowe

  • sery  1 łyżka stołowa

  • mąka  1 łyżeczka

  • piwo  4 łyżki stołowe

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

  • szczypiorek  1 łyżka stołowa

Omlet z kurkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Omlet z kurkami: kurki dokładnie czyścimy i smażymy na łyżce masła przez kilka minut. W tym czasie wbijamy jajka do miseczki i dodajemy piwo, mąkę, ser. Wszystko mieszamy na jednolitą masę i  doprawiamy solą oraz pieprzem.

    kurki
  • Krok 2:

    Smażenie omletu: na patelni rozgrzewamy resztę masła, wlewamy masę jajeczną i smażymy na dużym ogniu przez około 3 minuty. Gdy omlet się zetnie od spodu, unosimy brzegi łopatką tak, aby rzadka część masy spłynęła pod spód i też się ścięła. Na lekko ściętej powierzchni omletu rozkładamy usmażone wcześniej kurki i podgrzewamy wszystko razem jeszcze przez chwilę. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem i składamy omlet z kurkami na pół.

    Masa jajeczna omlet

Porady

  • Omlet z kurkami można przygotować również w wersji pieczonej. Aby przygotować go w piekarniku, wystarczy przelać masę jajeczną do żaroodpornego naczynia i zapiec przez 15 minut w 200 stopniach.
  • Jeśli wolicie mięsne dania, dodajcie do roztrzepanych jajek pokrojoną szynkę, boczek, kabanosy czy kiełbasę. To danie dobrze smakuje również z łososiem lub krewetkami, a w wersji roślinnej z tofu.
  • Aby omlet z kurkami idealnie się usmażył i pięknie zarumienił, należy go przewrócić na drugą stronę. Najłatwiej zrobić to przy pomocy pokrywki do patelni. Naczyniem przykrywamy patelnię i przewracamy ją do góry nogami, przekładając omlet na pokrywkę, a następnie przerzucamy placek z powrotem na patelnię. 
  • Wolisz placki o delikatniejszej strukturze? Wystarczy, że pominiesz dodatek mąki i usmażysz samą jajeczną masę. W tym wypadku należy jednak ostrożnie przewracać go na drugą stronę, gdyż będzie się łatwiej rozpadał. 
  • Francuski omlet z kurkami można przygotować nie tylko na śniadanie. Taki posiłek sprawdzi się również na lekką kolację lub szybką przekąskę w ciągu dnia. Może być on też składnikiem innych dań, takich jak tosty, kanapki, a nawet wrapy. Wystarczy pod koniec smażenia ułożyć na omlecie placek tortilli, a następnie przewrócić i zawinąć całość w rulon.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak zrobić omlet z kurkami? Kilka sposobów na idealny placek

Przepis na omlet z kurkami przygotowuje się dosłownie w 15 minut, dlatego jest to jedno z ulubionych dań wszystkich miłośników grzybów. Najprostszy placek zrobimy z samych jajek, jednak, aby był bardziej zwarty i sztywny, warto dodać do masy odrobinę mąki. Składnikiem, który nada daniu dodatkowej elastyczności jest też ser. Jeśli lubicie puszyste omlety, oddzielcie białka od żółtek i ubijcie z tych pierwszych pianę, a dopiero wtedy połączcie z powrotem. Dzięki temu masa stanie się mocno napowietrzona i po usmażeniu będzie lekka jak chmurka. 

Różnić się mogą nie tylko sposoby przygotowania masy jajecznej, ale także metody obróbki grzybów. Kurki do omletu można wcześniej podsmażyć na maśle lub oliwie, ale także ugotować lub jedynie zblanszować przez chwilę we wrzątku. Dobrze smakuje też taki placek z kurkami marynowanymi. Wyraziste grzybki w occie wspaniale podkręcają delikatny smak jajek. 

Z czym podawać omlet z kurkami?

Omlet z grzybami świetnie smakuje sam w sobie, ale wystarczy zaserwować go ze świeżymi warzywami lub ulubionym sosem, aby skomponować pełnowartościowy posiłek. Co do niego podać? Sprawdzonym dodatkiem do każdego dania z jajek jest lekka sałatka na bazie sałaty masłowej lub lodowej, a także rukoli, roszponki czy liści szpinaku. 

Jeśli natomiast mowa o sosie, to najlepiej sprawdzi się tu taki na bazie gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany. Sprawdzonym wyborem będzie sos koperkowy, czosnkowy lub tzatziki. Dobrym połączeniem okazuje się też omlet z sosem pomidorowym, dlatego warto wypróbować obie te wersje i wybrać swoją ulubioną. 

Co zrobić z kurek? Najlepsze przepisy na dania z kurkami

Co, jeśli nie omlet? Drugim sztandarowym jesiennym śniadaniem jest jajecznica z kurkami. Najlepiej smakuje z dobrym pieczywem i dużą ilością masła. Kolejna smaczna inspiracja to jajka zapiekane z kurkami, czyli polska wersja szakszukiKurki na śniadanie można też dodawać do wytrawnych gofrów, pankejków czy owsianki na słono.

Po śniadaniu, czas na obiad, a w tym przypadku możliwości jest jeszcze więcej, gdyż kurki w śmietanie idealnie sprawdzają się jako sos do mięs, zapiekanek i naleśników. Fanom kuchni włoskiej z pewnością przypadnie do gustu risotto oraz makaron z kurkami, natomiast miłośników rodzimej kuchni zachwycą aromatyczne pierogi z kurkami oraz sycąca zupa kurkowa.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne