Makaron z kurkami

Najprostszy i najsmaczniejszy makaron z kurkami. To wegetariańskie danie to pomysł na obiad dla całej rodziny. Makaron z kurkami możemy obficie posypać np. natką pietruszki.

Dodany przez:

Makaron z kurkami

Makarony

Czas przygotowania:
Kalorie:
350 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.45 z 11 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 1/2 kg kurek
  • 40 dag tagliatelli
  • szklanka śmietany
  • cebula
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • łyżka masła
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Kurki opłukać, dobrze osączyć, pokroić. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na rozgrzanym maśle.
  2. Dodać kurki, wlać trochę wina, doprawić solą i pieprzem, zamieszać. Dusić na małym ogniu do miękkości,
  3. około 20 minut, wlewając po trochu pozostałe białe wino.
  4. Zdjąć z ognia, połączyć ze śmietaną, doprawić do smaku, wymieszać.
  5. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, polać sosem. Przed podaniem posypać drobno posiekaną natką pietruszki.
Grzyby makaron obiad wegetariańska kurki białe wino
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze