Makaron z kurkami

Makaron z kurkami to obowiązkowe danie dla każdego miłośnika grzybów. Jego kremowa konsystencja, rozkoszny aromat i głęboki smak oczarowuje już od pierwszego kęsa. Aby wyczarować to danie wystarczy tylko kilka składników, a efekt końcowy smakuje i wygląda niczym z najlepszej restauracji. Zobaczcie przepis na makaron z kurkami, który zawsze się udaje!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania z makaronem

Czas przygotowania:
15min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.43 z 182 głosów)


Makaron z kurkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • kurki 1.

    Sos kurkowy: Kurki dokładnie myjemy, odsączamy (większe grzyby kroimy na pół). Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na maśle. Kiedy się zeszkli, dodajemy wino i doprawiamy wszystko solą i pieprzem. Dusimy na wolnym ogniu przez około 25 minut, podlewając co jakiś czas winem. Zdejmujemy z ognia i zabielamy śmietaną. Ser ścieramy na tarce i połowę dodajemy do sosu, a resztę zostawiamy do dekoracji.

  • makaron-z-kurkami 2.

    Makaron z kurkami: Makaron gotujemy al dente w mocno osolonej wodzie. Odcedzamy, a następnie polewamy sosem kurkowym. Myjemy i drobno siekamy natkę pietruszki, a następnie posypujemy nią gotowe danie. Na wierzchu dodajemy drugą część tartego sera. 

Porady

  • Makaron z kurkami najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu, dlatego warto zrobić taką porcję, aby zjeść ją na jeden obiad. Jeśli chcecie przygotować większą ilość tego dania na drugi dzień, najlepiej przechowajcie w lodówce sam sos, a makaron ugotujcie kolejnego dnia na świeżo. 
  • Przygotowując ten przepis należy pamiętać o ich dokładnym wyszorowaniu, gdyż w zakamarkach kapeluszy gromadzą się ziarenka piasku, które mogą zepsuć całą przyjemność z jedzenia. Jak umyć kurki? Najszybciej zrobimy to wsypując je do miski, zasypując solą i zalewając gorącą wodą. Po chwili piasek opadnie na dno i będzie można z łatwością wyłowić czyste grzyby łyżką cedzakową. 
  • To danie można przygotować na bazie różnych rodzajów makaronu. Mogą być to długie typy, takie jak spaghetti, tagliatelle czy pappardelle, ale doskonale smakują też kurki z makaronem penne, fussili czy farfalle.
  • Jeśli nie lubicie natki pietruszki, możecie zastąpić ją innymi ziołami. Pysznie będzie smakował tu także koperek czy bazylia. Najwięcej aromatu i smaku dodadzą oczywiście świeże listki, jednak, jeśli nie mamy ich pod ręką, można użyć również tych suszonych. 
  • Liczycie kalorie i chcecie nieco odchudzić ten przepis? Aby przygotować makaron z kurkami fit, wystarczy zamienić śmietanę na jogurt naturalny i zrezynować z dodatku sera. Takie danie będzie równie smaczne, a znacznie bardziej dietetyczne. 
  • Jeśli szukacie innych, ciekawych przepisów na makarony z leśnymi grzybami, sprawdźcie nasz przepis na spaghetti z kurkami i porem, podawane z dodatkiem sosu śmietanowego. 

Notka redakcyjna

Makaron z kurkami - dodatki

Jak zrobić makaron z kurkami? To jedno z najprostszych dań i poradzi sobie z nim każdy, nawet początkujący miłośnik gotowania. W wersji podstawowej sos kurkowy składa się dosłownie z 4 składników, czyli świeżych bądź mrożonych grzybów, masła, cebuli i śmietanki. Można go jednak urozmaicać ulubionymi dodatkami, dopasowując smaki i aromaty do własnych preferencji. Co dodać do makaronu z kurkami, aby był jeszcze pyszniejszy? W restauracyjnych menu często spotkamy makaron z kurkami i kurczakiem, ale równie dobrym dodatkiem będzie też mięso mielone, boczek bądź chorizo. Smacznym dodatkiem do tego dania będzie też pokrojona i podsmażona kiełbasa lub szynka.

Jeśli wolicie rybne dania, koniecznie spróbujcie przygotować makaron z kurkami i tuńczykiem, łososiem lub krewetkami. W tym przypadku warto przygotować sos kurkowy na winie, które idealnie komponuje się z delikatnym smakiem ryb i owoców morza. 

Co zrobić z kurek? Inne pomysły na przepisy z kurkami

Kurki to jeden z najbardziej cenionych produktów w kuchni, dlatego wykorzystuje się je w przeróżnych formach, zarówno do dań głównych, jak i przystawek czy przetworów. Te aromatyczne i pełne smaku grzyby są częstym składnikiem sosów czy gulaszy, a także dodatkiem do mięs, ryb oraz dań wegetariańskich i wegańskich. Z kurek powstają też doskonałe farsze i nadzienia do pierogów, naleśników, wytrawnej tarty i  wypieków z ciasta francuskiego. 

Jeśli więc jesteście szczęśliwymi posiadaczami koszyka pełnego tych skarbów lasu i zastanawiacie się co zrobić z kurek, spieszymy z garścią smakowitych inspiracji. Klasyką gatunku są oczywiście znane i lubiane kurki w śmietanie. Ten przysmak to obowiązkowy punkt programu dla każdego fana grzybowych przepisów. Kolejnym sztandarowym przepisem są marynowane kurki. Takie grzybowe przetwory, przygotowane w sezonie towarzyszą nam potem przez cały rok, będąc świetną przekąską solo, a także doskonałym dodatkiem do sałatek. 

Fanom mięsnych dań z pewnością posmakuje kurczak z kurkami oraz polędwiczki w sosie kurkowym. Z kolei ci, którzy wolą lekkie dania w wersji jarskiej, z pewnością rozsmakują się w kremowym risotto z kurkami. Na leniwe weekendowe śniadanie przy wspólnym stole polecamy natomiast aromatyczną jajecznicę z kurkami. Lekkim i niskokalorycznym daniem jest też zupa kurkowa, zarówno w klasycznej wersji, jak i zblendowana na gładki krem

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy