Makaron z kurkami to pozycja obowiązkowa dla każdego miłośnika leśnych grzybów. Kremowa konsystencja dania, jego rozkoszny aromat i głęboki smak urzekają już od pierwszego kęsa. Żeby wyczarować tę potrawę, wystarczy tylko kilka składników, a efekt końcowy wygląda niczym z najlepszej restauracji. Zobaczcie nasz przepis na makaron z kurkami w sosie śmietanowym, który zawsze się udaje.
Artur Rogalski
(średnia 4.43 z 182 głosów)
Przygotowanie: kurki dokładnie oczyszczamy z piasku, myjemy w zimnej wodzie i odsączamy. Większe okazy kroimy na pół. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki obrywamy z łodygi i opłukujemy. Układamy ją na ręczniku papierowym lub osuszamy za pomocą wirówki do sałaty. Siekamy. Kilka ładnych listków zostawiamy do dekoracji.
Makaron: gotujemy al dente we wrzątku z płaską łyżeczką soli. Kierujemy się instrukcją umieszczoną na opakowaniu. Miękki, ale ciągle sprężysty makaron odcedzamy na durszlaku.
Sos: na dużej patelni rozpuszczamy masło. Wrzucamy do niego posiekaną cebulę. Czekamy, aż się zeszkli, po czym dodajemy czosnek. Podsmażamy go przez chwilę. Dokładamy natkę pietruszki oraz oczyszczone i osuszone kurki. Posypujemy je szczyptą soli, żeby szybko puściły wodę. Kiedy skurczą się i odparują, wlewamy śmietankę. Doprawiamy sos świeżo zmielonym pieprzem. Gotujemy, aż zgęstnieje.
Podanie: mieszamy ugotowane sprężynki, kokardki lub wstążki z sosem śmietanowym. Gotowy makaron z kurkami dekorujemy świeżą natką pietruszki.
Porady
- Makaron z kurkami w sosie śmietanowym najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu, dlatego warto zrobić go tyle, ile zjemy na jeden obiad. Jeśli zrobiliśmy za dużą porcję grzybów, przechowujmy sos w lodówce, a makaron ugotujmy kolejnego dnia na świeżo.
- Co zrobić, żeby kurki w sosie nie były gorzkie? Bardzo ważne jest dokładne oczyszczenie grzybów. Najlepiej wsypać je do miski, zasypać solą i zalać gorącą wodą. Po chwili piasek opadnie na dno i będzie można z łatwością wyłowić czyste kurki łyżką cedzakową. Istotna jest też odpowiednia obróbka termiczna. Goryczkę grzybów z powodzeniem zamaskuje dodatek słodkiej śmietanki.
- Makaron w sosie kurkowym najlepiej przyrządzać latem i wczesną jesienią, kiedy panuje sezon na te grzyby i można je bez problemu dostać w sklepach i na targach. Zimą możemy wykorzystać mrożone kurki. Przygotujmy je samodzielnie – zblanszujmy je, podgotujmy na parze lub podsmażmy, podzielmy na porcje i przełóżmy do woreczków foliowych.
- To pyszne, sezonowe danie można przygotować na bazie różnych rodzajów makaronu. Tagliatelle z kurkami w sosie śmietanowym będzie smakowało równie dobrze jak grzyby z penne, fusilli, farfalle lub papardelle. Możemy wybrać zarówno długi makaron w kształcie nitek lub wstążek, jak i krótkie kluski przypominające rurki, świderki, kokardki lub muszelki.
- Jeśli nie przepadamy za natką pietruszki, możemy zastąpić ją innymi ziołami. Pysznie będzie smakował koperek, a włoski aromat osiągniemy za sprawą bazylii, tymianku lub oregano.
- Jak zrobić sos z kurek do makaronu odpowiedni dla osób na diecie redukcyjnej lub niskotłuszczowej? Jeśli liczmy kalorie i chcemy odchudzić ten przepis, zamieńmy śmietanę na jogurt naturalny.
- Jeśli szukacie ciekawych przepisów na kurki z makaronem, możecie bez końca przebierać spośród rozmaitych dodatków, przypraw i ziół, które dobrze komponują się z leśnymi grzybami. Koniecznie sprawdźcie nasz przepis na spaghetti z kurkami i porem.
- Żeby przygotować makaron z kurkami bez śmietany, czyli danie odpowiednie dla wegan, wykorzystajmy sos beszamelowy na mleku roślinnym lub całkiem pomińmy ten składnik. Danie będzie wtedy lżejsze i prostsze do wykonania. Pamiętajmy, żeby do podsmażania składników używać oliwy zamiast masła.
Jak się robi makaron z kurkami? To jedno z najprostszych dań sezonowych. Poradzi sobie z nim każdy, nawet początkujący miłośnik gotowania. W wersji podstawowej sos składa się dosłownie z 4 składników, czyli świeżych lub mrożonych grzybów, masła, cebuli i śmietanki. Można go jednak urozmaicać ulubionymi dodatkami, dopasowując smaki i aromaty do własnych preferencji. Jak zrobić pyszne kurki w śmietanie z makaronem? Możemy wzbogacić je mięsem, rybami i owocami morza, aromatycznym winem lub warzywami. Jednym z najpopularniejszych dodatków jest chudy drób. Przepis na makaron z kurkami i kurczakiem to sycąca i pożywna propozycja pełna białka. Oto kilka innych pomysłów na urozmaicenie naszej receptury:
Leśne grzyby, a zwłaszcza delikatne kurki, to jeden z najbardziej cenionych produktów w kuchni, dlatego wykorzystuje się je w przeróżnych formach, zarówno do dań głównych, jak i przystawek lub przetworów. Kurki są częstym składnikiem sosów lub gulaszy, a także dodatkiem do mięs lub ryb oraz dań wegetariańskich i wegańskich. Powstają z nich doskonałe farsze i nadzienia do pierogów, naleśników, wytrawnej tarty i wypieków z ciasta francuskiego. Jeśli więc jesteście szczęśliwymi posiadaczami koszyka pełnego tych skarbów lasu i zastanawiacie się, co zrobić z kurek, spieszymy z garścią smakowitych inspiracji.
Komentarze