REKLAMA

Omlet z bananem

Omlet z bananem to zdrowy i sycący pomysł na posiłek. Można go serwować zarówno solo, jak i w towarzystwie wielu słodkich dodatków. Taki omlet kakaowy to pyszny początek dnia, zwłaszcza na leniwe weekendowe śniadanie. Kochają go nie tylko mali, ale i duzi smakosze!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Placki Naleśniki omlet omlet biszkoptowy

Czas przygotowania:
15min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.42 z 164 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Białka ubijanie 1.

    Przygotowanie masy na omlet Oddzielamy białka od żółtek. Białka jajek ubijamy na sztywno z  dodatkiem cukru. Następnie dodajemy żółtka, mąkę oraz kakao i wszystko dokładnie, ale bardzo delikatnie mieszamy.  Obieramy banana i kroimy go w plasterki.

  • Naleśniki czekoladowe 2.

    Smażenie omletu Gotową masę omletową wylewamy na rozgrzaną patelnię i na jego wierzchu układamy plasterki banana. Smażymy kilka minut pod przykryciem, a następnie ostrożnie przewracamy na drugą stronę i ponownie smażymy jeszcze kilka minut. Gotowy omlet podajemy z ulubionymi dodatkami, na przykład dżemem, nutellą lub jogurtem naturalnym.

Porady

Omlet na słodko z bananem

Omlet stanowi idealną bazę dla kulinarnych eksperymentów, zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Na dobry początek możemy przetestować we własnej kuchni wariant na słodko w postaci omleta z bananem. Wspomniany omlet zachwyci z pewnością zwłaszcza dzieci, bo to one darzą ten owoc szczególną miłością. Pokrojonego banana można ułożyć na omlecie tuż po jego zdjęciu z patelni albo ściąć omlet z jednej strony i po obróceniu go na patelni dodać do ciasta plastry banana.

Jak przygotować idealny omlet?

Jak zrobić omlet? Cała sztuka polega na prawidłowym ubiciu białek na sztywną masę, do której dodajemy następnie pozostałe produkty. Całość ląduje na patelni, gdzie zostaje zrumieniona na złocisty kolor.
 

Wypróbuj też przepis na omlet bananowy.

Notka redakcyjna

Omlet z bananem - dodatki i zamienniki

Atrakcyjnym dodatkiem do omletów z bananem okaże się niewątpliwie bita śmietana, miód, nutella, dżem albo syrop klonowy - ten ostatni nadal jednak jest w naszym kraju produktem mało popularnym. Istnieje opcja przygotowania omleta na bazie jogurtu zamiast mleka. Gotowa potrawa cechuje się jeszcze większą lekkością i puszystością.

Ile kalorii ma omlet?

Omlet to stosunkowo lekkie danie. Wartość energetyczna jednej porcji omleta to około 380 kalorii. Oczywiście ilość kalorii zwiększy się w zależności od dodatków.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy