REKLAMA

Kurki marynowane

Kurki marynowane z cebulą to świetny sposób na wykorzystanie nadmiaru kurek, na które sezon przypada w okresie wczesnojesiennym. Kurki w occie są niezwykle aromatyczne – z powodzeniem można je serwować samodzielnie (w formie przystawki) bądź dodawać do obiadów, sosów czy też różnego rodzaju sałatek. Kurki marynowane przygotowuje się prosto i szybko z łatwo dostępnych składników. Chcąc wydobyć z tych grzybów nich pełną paletę smaków, możemy dodać do nich goździki. Poniżej podajemy przepis na kurki marynowane w occie. 

dodany przez: Moje Gotowanie facebook 200x200

Przetwory przetwory z grzybów

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.34 z 214 głosów)


Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie grzybów i dodatków: Kurki oczyszczamy i płuczemy w ciepłej wodzie. Cebule obieramy i kroimy w plastry. Kurki z cebulą gotujemy ok. 10 minut z 3 łyżeczkami soli.

  • 2.

    Zalewa: Resztę soli i cukier zalewamy 3 szklankami (375 ml) wrzątku. Dodajemy pieprz, ziele, liście laurowe i goździki. Zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, wlewamy ocet, mieszamy.

  • 3.

    Przygotowanie słoików: Słoiki wyparzamy wraz z zakrętkami. Czosnek obieramy, kroimy w kawałki, wkładamy do każdego słoiczka. Rozdzielamy grzyby, zalewamy gorącą marynatą.

  • 4.

    Pasteryzacja: Słoiki dokładnie zakręcamy. Pasteryzujemy ok. 15 minut. Wyjmujemy, odwracamy do góry dnem. Odstawiamy do ostudzenia.

Porady

  • Do marynowania grzybów rekomendujemy wykorzystać ocet spirytusowy o 6% zawartości alkoholu. Opcjonalnie możemy użyć octu winnego bądź jabłkowego (dzięki temu nasze grzybki będą miały łagodniejszy smak). 
  • Przed zamarynowaniem kurek, należy wcześniej je dobrze wyczyścić, co wbrew pozorom nie jest zbyt łatwym zadaniem. Sprawdzoną praktyką jest posypanie ich solą, a następnie zalanie wrzątkiem – po upływie kilku sekund należy je odsedzić i osuszyć.
  • Nasz przepis na kurki marynowane, możemy nieco zmodyfikować, dodając do nich paprykę lub marchewkę. 
     

Notka redakcyjna

Jak zamarynować grzyby? 


Do marynowania najlepiej wykorzystać małe grzybki – kurki, borowiki, podgrzybki, rydze, kozaki, maślaki, opieńki, etc. Marynowane grzybki mają jędrną strukturę, a przy tym są bardzo delikatne w smaku (zależy to m.in. od ilości dodanego octu spirytusowego). Wbrew pozorom są one proste do przygotowania – wystarczy dobrze oczyścić grzybki, a następnie zalać je zalewą octową (proporcje to 4:1 na korzyść wody), w której oprócz wody i octu spirytusowego, winnego bądź jabłkowego, powinny znaleźć się również przyprawy, w tym .in. ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, gorczyca i ewentualnie goździki. Oprócz tego do marynaty możemy dodać także cebulę, marchewkę i paprykę – warto jednak pamiętać, że przetwory zawierające cebulę psują się znacznie szybciej. Ponadto do marynaty można dodać nieco cukru bądź miodu – dzięki temu nasze grzyby marynowane zyskają słodki smak. 


Jak rozpoznać kurki? 


Kurki to grzyby o wielu synonimicznych nazwach – fachowo jest to pieprznik jadalny, niekiedy nazywany także kurzą nogą, liszką czy też stągiewką. Są one bardzo charakterystycznymi grzybami o żółtej barwie (niekiedy żółto-brązowej). Młode kurki mają wypukłe kapelusze, natomiast starsze – wklęsłe i nieco pofalowane. Z kolei środek kurki ma miękką i delikatną konsystencję, a do tego ma jasną barwę. Kurki rosną w głównej mierze na terenach piaszczystych od wczesnego lata po wczesną jesień. Występują one przede wszystkim w ciepłe i wilgotne miesiące (podobnie zresztą jak inne grzyby leśne). Przy zbiorze kurek należy uważać na jej trujący odpowiednik, czyli: lisówkę pomarańczową, która charakteryzuje się nieco ciemniejszym zabarwieniem (pomarańczowym) od pieprznika jadalnego. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy