Puszysty omlet z warzywami to pomysł na pożywne śniadanie lub ciepłą kolację. Jego przygotowanie zajmie krótką chwilę, a efekt zadowoli największych łakomczuchów. Przepis na omlet z warzywami to jeden z ulubionych przepisów osób, które nie są mistrzami patelni, ale nie tylko! To również świetny sposób, aby pozbyć się z lodówki lekko przywiędłych warzyw i starych serów. Omlet z warzywami to dobre rozwiązanie, gdy chcemy "wrzucić coś na ząb".
iStock
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać żółtka, a następnie wymieszać z mąką. Do tak przygotowanego ciasta dodać podsmażone warzywa na patelnię, zioła prowansalskie i pieprz. Wymieszać i smażyć puszysty omlet z warzywami na małym ogniu na złoty kolor.
Porady
- Żółtka i mąkę należy wymieszać z ubitymi białkami kilkoma ruchami łyżki, aby piana jak najmniej opadła.
- Warto wylać z patelni wodę, która wycieknie z warzyw przy smażeniu.
- Omlet z warzywami należy smażyć na małym ogniu, pod przykrywką. Gdy góra zetnie się pod wpływem ciepła, wtedy można go przerzucać na drugą stronę.
Puszysty omlet z warzywami to świetny przepis zero waste. Możemy dodać do niego większość produktów, które zalegają nam w lodówce. Dobrze w tym celu sprawdzą się warzywa - mogą być to warzywa świeże (np. pomidory, cukinia, marchew), jak i warzywa mrożone (np. bukiet warzyw). Do przepisu możemy wykorzystać też rozmaite sery, wędliny, oliwki, kawałki mięsa czy nawet resztki z obiadu.
Przepis na omlet z warzywami może być jeszcze zdrowszy. W dietetycznej wersji warto zamienić mąkę pszenną na mąkę pełnoziarnistą. Można również dodać do omletu z warzywami garść otrąb owsianych lub żytnich. Warto też do gotowego omletu podać surowe warzywa - świetnie sprawdzą się sałaty, świeże pomidory, ogórki, czy papryka, ale również orzechy i pestki. Całość nie powinna być tłusta, należy też unikać dodatku serów. Puszysty omlet z warzywami można skropić kilkoma kroplami oleju lnianego, oleju z czarnuszki lub innego, które są bardzo zdrowe.
Omlet z warzywami najbliższy jest omletowi angielskiemu - przygotowując go osobno ubijamy pianę z białek, do której później dodajemy żółtka. Jest to najbardziej puszysty z omletów. Można taki podać na słono (jak w powyższym przepisie) lub na słodko, z dżemem lub owocami. Omlet francuski składa się z samych jajek, masła i ziół - roztrzepane widelcem jajko wlewa się na patelnię i smaży aż do ścięcia. Jest to najpopularniejszy typ omleta. Omlet japoński jest bardzo efektownym daniem - smaży się go zawijając masę z jajka w rulon. Dzięki temu zabiegowi w przekroju omletu widać kolejne rumiane warstwy. Frittata natomiast to bardzo sycący omlet z warzywami z dodatkiem ziemniaków.
Komentarze