Notka redakcyjna
Jak zrobić omlet z warzywami?
Puszysty omlet z warzywami to świetny przepis zero waste. Możemy dodać do niego większość produktów, które zalegają nam w lodówce. Dobrze w tym celu sprawdzą się warzywa - mogą być to warzywa świeże (np. pomidory, cukinia, marchew), jak i warzywa mrożone (np. bukiet warzyw). Do przepisu możemy wykorzystać też rozmaite sery, wędliny, oliwki, kawałki mięsa czy nawet resztki z obiadu.
Jak zrobić dietetyczny omlet z warzywami?
Przepis na omlet z warzywami może być jeszcze zdrowszy. W dietetycznej wersji warto zamienić mąkę pszenną na mąkę pełnoziarnistą. Można również dodać do omletu z warzywami garść otrąb owsianych lub żytnich. Warto też do gotowego omletu podać surowe warzywa - świetnie sprawdzą się sałaty, świeże pomidory, ogórki, czy papryka, ale również orzechy i pestki. Całość nie powinna być tłusta, należy też unikać dodatku serów. Puszysty omlet z warzywami można skropić kilkoma kroplami oleju lnianego, oleju z czarnuszki lub innego, które są bardzo zdrowe.
Typy omletów
Omlet z warzywami najbliższy jest omletowi angielskiemu - przygotowując go osobno ubijamy pianę z białek, do której później dodajemy żółtka. Jest to najbardziej puszysty z omletów. Można taki podać na słono (jak w powyższym przepisie) lub na słodko, z dżemem lub owocami. Omlet francuski składa się z samych jajek, masła i ziół - roztrzepane widelcem jajko wlewa się na patelnię i smaży aż do ścięcia. Jest to najpopularniejszy typ omleta. Omlet japoński jest bardzo efektownym daniem - smaży się go zawijając masę z jajka w rulon. Dzięki temu zabiegowi w przekroju omletu widać kolejne rumiane warstwy. Frittata natomiast to bardzo sycący omlet z warzywami z dodatkiem ziemniaków.