Puszysty omlet

Puszysty omlet jest marzeniem wielu amatorów dobrego smaku. To potrawa, z której możemy wyczarować cuda, ponieważ doskonale komponuje się zarówno ze słodkimi, jak i z wytrawnymi dodatkami. Wbrew pozorom przygotowanie śniadaniowego klasyka nie jest trudne. Wystarczą podstawowe składniki, a bazą są oczywiście dobrej jakości jajka ze sprawdzonego źródła. Jeśli będziemy dokładnie trzymać się kolejnych kroków przepisu, puszyste omlety staną się naszym standardem.

dodany przez: Anna Galuhn

omlet

Czas przygotowania:
15min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.22 z 246 głosów)

Sposób przygotowania:

  • smażenie

Sposób podania:

  • na ciepło

Puszysty omlet - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Na początku: sięgamy po jajka i oddzielamy białka od żółtek. Białka przekładamy do wysokiego naczynia, a żółtka rozkłócamy w mniejszej miseczce. Mąkę przesiewamy przez sitko do osobnej miski. Rozgrzewamy patelnię, jej dno i boki smarujemy masłem.

  • 2.

    Białka: ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.

  • 3.

    Masa na puszysty omlet: do piany z białek dodajemy rozmieszane żółtka i przesianą mąkę. Po dodaniu każdego składnika mieszamy masę mikserem na niskich obrotach lub przy pomocy szpatułki do ciasta.

  • 4.

    Smażenie: masę przekładamy na mocno rozgrzaną patelnię. Zmniejszamy moc palnika na średnią i smażymy bez przykrycia przez 3–4 min. Gdy omlet zacznie skwierczeć, obracamy go na drugą stronę i smażymy kolejne 2 min.

  • 5.

    Podawanie: puszysty omlet posypujemy cukrem pudrem lub podajemy z ulubionymi dodatkami.

Porady

  • Proporcje podane w przepisie są odpowiednie na patelnię o średnicy 18–20 cm.
  • Piana na puszysty omlet musi być sztywna. Żeby taka wyszła należy pamiętać o kilku ważnych szczegółach, takich jak dobrze rozdzielone jajka (bez odrobiny żółtka), czysty i suchy pojemnik do ubijania oraz równie czyste i suche widełki miksera. Woda lub inne nieczystości mogą zaburzyć strukturę piany.
  • Jeśli chcemy zrobić większy omlet, np. na patelni o średnicy ok. 25 cm, zwiększamy ilość składników do 3 jajek i 3 łyżek mąki (czyli 45 g).
  • Wiemy, że obracanie omletów nie jest łatwe. Warto więc sobie pomóc, np. sięgając po dwie płaskie, drewniane łopatki, na których łatwiej jest utrzymać omlet w całości. Można także zsunąć go na talerz, przyłożyć odwróconą patelnię i szybko obrócić na drugą stronę. Tylko pewnych swoich umiejętności kucharzy zachęcamy do podrzucania omletów.
  • Podsmażony z jednej strony omlet możemy także złożyć na pół – tak, jak to robią Francuzi.
  • W przypadku omletów na słodko, do piany z białek możemy dodać cukier puder (wystarczy 10 g), który dodatkowo stabilizuje konsystencję masy.

Notka redakcyjna

Jak zrobić bardzo puszysty omlet?

Jest kilka sposobów na to, żeby domowy omlet wyszedł jeszcze bardziej puszysty:

  • odrobina mleka lub słodkiej śmietanki – wybrany składnik dodajemy do białek przed ubijaniem. Najlepiej sprawdzi się śmietanka 30% lub 36%,
  • proszek do pieczenia – to stary sposób, który zawsze wychodzi. Wystarczy ¼ łyżeczki (ok.1 g). Proszek przesiewamy razem z mąką, a następnie ostrożnie mieszamy z masą na omlet,
  • soda oczyszczona – na omlet z 2 jajek dodajemy pół łyżeczki, a w przypadku 3 jajek – jedną płaską łyżeczkę sody.

Patelnię z nie do końca ściętym omletem możemy wstawić na 2 min do rozgrzanego piekarnika. W taki sposób Anglicy, Amerykanie i Holendrzy przygotowują słynny puszysty omlet Dutch Baby.

Jak zrobić puszysty omlet bez mąki?

Omlet możemy przygotować także bez mąki – z samych jajek ubitych na puszystą masę. W praktyce jednak taki omlet podczas smażenia opada i traci swoją objętość. Co można dodać do omletów zamiast mąki?

W przypadku słodkich omletów możemy dodać budyń w proszku, np. śmietankowy lub waniliowy. Jedną czubatą łyżkę (czyli ok. 15–20 g) mieszamy z żółtkami, a następnie łączymy z pianą z białek.

Puszysty omlet na słodko i na słono

Słodki, puszysty omlet na śniadanie to sprawdzony sposób na udany dzień. Co dodać, żeby zapewnić sobie solidną dawkę energii i składników odżywczych, które pobudzają nasz umysł do pracy na wysokich obrotach? Poniżej kilka najbardziej popularnych propozycji:

  • omlet cesarski – podawany jest w kawałkach z dodatkiem świeżych owoców lub domowych przetworów, np. powideł śliwkowych. Całość możemy posypać prażonymi płatkami migdałów, cukrem pudrem i cynamonem,
  • omlet z truskawkami – idealnie smakuje z dodatkiem roztopionej czekolady, miodu lub z bitą śmietaną,
  • omlet z masłem orzechowym i karmelizowanym bananem – w tej wersji dostarczy nam zdecydowanie najwięcej energii. Masło orzechowe możemy przygotować samodzielnie przy pomocy mocnego blendera lub malaksera,
  • omlet z fit nutellą – pyszny krem z orzechów laskowych i daktyli sprawdzi się także do klasycznych naleśników, gofrów, wielu różnych ciast i deserów.

Podstawowy przepis na puszysty omlet sprawdzi się także w wersji wytrawnej. Na jego bazie możemy przygotować ponadczasowy omlet z szynką i serem lub bardziej sezonowy omlet z kurkami bądź szparagami.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy