Puszysty omlet jest marzeniem wielu amatorów dobrego smaku. To potrawa, z której możemy wyczarować cuda, ponieważ doskonale komponuje się zarówno ze słodkimi, jak i z wytrawnymi dodatkami. Wbrew pozorom przygotowanie śniadaniowego klasyka nie jest trudne. Wystarczą podstawowe składniki, a bazą są oczywiście dobrej jakości jajka ze sprawdzonego źródła. Jeśli będziemy dokładnie trzymać się kolejnych kroków przepisu, puszyste omlety staną się naszym standardem.
Artur Rogalski
(średnia 4.22 z 246 głosów)
Na początku: sięgamy po jajka i oddzielamy białka od żółtek. Białka przekładamy do wysokiego naczynia, a żółtka rozkłócamy w mniejszej miseczce. Mąkę przesiewamy przez sitko do osobnej miski. Rozgrzewamy patelnię, jej dno i boki smarujemy masłem.
Białka: ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Masa na puszysty omlet: do piany z białek dodajemy rozmieszane żółtka i przesianą mąkę. Po dodaniu każdego składnika mieszamy masę mikserem na niskich obrotach lub przy pomocy szpatułki do ciasta.
Smażenie: masę przekładamy na mocno rozgrzaną patelnię. Zmniejszamy moc palnika na średnią i smażymy bez przykrycia przez 3–4 min. Gdy omlet zacznie skwierczeć, obracamy go na drugą stronę i smażymy kolejne 2 min.
Podawanie: puszysty omlet posypujemy cukrem pudrem lub podajemy z ulubionymi dodatkami.
Porady
- Proporcje podane w przepisie są odpowiednie na patelnię o średnicy 18–20 cm.
- Piana na puszysty omlet musi być sztywna. Żeby taka wyszła należy pamiętać o kilku ważnych szczegółach, takich jak dobrze rozdzielone jajka (bez odrobiny żółtka), czysty i suchy pojemnik do ubijania oraz równie czyste i suche widełki miksera. Woda lub inne nieczystości mogą zaburzyć strukturę piany.
- Jeśli chcemy zrobić większy omlet, np. na patelni o średnicy ok. 25 cm, zwiększamy ilość składników do 3 jajek i 3 łyżek mąki (czyli 45 g).
- Wiemy, że obracanie omletów nie jest łatwe. Warto więc sobie pomóc, np. sięgając po dwie płaskie, drewniane łopatki, na których łatwiej jest utrzymać omlet w całości. Można także zsunąć go na talerz, przyłożyć odwróconą patelnię i szybko obrócić na drugą stronę. Tylko pewnych swoich umiejętności kucharzy zachęcamy do podrzucania omletów.
- Podsmażony z jednej strony omlet możemy także złożyć na pół – tak, jak to robią Francuzi.
- W przypadku omletów na słodko, do piany z białek możemy dodać cukier puder (wystarczy 10 g), który dodatkowo stabilizuje konsystencję masy.
Jest kilka sposobów na to, żeby domowy omlet wyszedł jeszcze bardziej puszysty:
Patelnię z nie do końca ściętym omletem możemy wstawić na 2 min do rozgrzanego piekarnika. W taki sposób Anglicy, Amerykanie i Holendrzy przygotowują słynny puszysty omlet Dutch Baby.
Omlet możemy przygotować także bez mąki – z samych jajek ubitych na puszystą masę. W praktyce jednak taki omlet podczas smażenia opada i traci swoją objętość. Co można dodać do omletów zamiast mąki?
W przypadku słodkich omletów możemy dodać budyń w proszku, np. śmietankowy lub waniliowy. Jedną czubatą łyżkę (czyli ok. 15–20 g) mieszamy z żółtkami, a następnie łączymy z pianą z białek.
Słodki, puszysty omlet na śniadanie to sprawdzony sposób na udany dzień. Co dodać, żeby zapewnić sobie solidną dawkę energii i składników odżywczych, które pobudzają nasz umysł do pracy na wysokich obrotach? Poniżej kilka najbardziej popularnych propozycji:
Podstawowy przepis na puszysty omlet sprawdzi się także w wersji wytrawnej. Na jego bazie możemy przygotować ponadczasowy omlet z szynką i serem lub bardziej sezonowy omlet z kurkami bądź szparagami.
Komentarze