Jajecznica z kurkami

Jajecznica z kurkami to pyszny początek dnia. Póki trwa sezon na te grzyby warto smażyć ją na śniadanie – smak kurek powinien wszystkim kojarzyć się ze słonecznym latem i suchą jesienią. Jajecznica na kurkach to typowo polskie danie. Smażona z tłustym boczkiem i posypana świeżą zieleniną –  nawet najbardziej wybrednej osobie zasmakuje jajecznica z kurkami. Przepis można przygotować też w wersji odpowiedniej dla wegetarian pomijając dodatek mięsa. 

dodany przez: Kulinarna Ania

jajecznica

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.47 z 180 głosów)


Kroki przygotowania:

  • kurki i boczek 1.

    Jajecznica z kurkami z dodatkiem boczku to szybki przepis na pożywne śniadanie. Kurki należy dokładnie oczyścić, opłukać, większe grzyby pokroić, mniejsze zostawić w całości. Na rozgrzaną, suchą patelnię wrzucić pokrojony w kostkę lub paseczki boczek. Mięso podsmażyć, aż wytopi się z niego tłuszcz i boczek się zrumieni. Dodać na patelnię posiekaną cebulkę i ją zeszklić. Następnie dodać kurki i smażyć całość ok. 10-15 minut na mniejszym ogniu, aż wszystkie składniki zmiękną. 

  • jajka i śmietanka 2.

    Jajka wybić do miski, dodać śmietanę, dobrze roztrzepać, przyprawić solą i pieprzem. Jajka wylać na kurki. Jajecznica z kurkami powinna być smażona na małym ogniu. Całość mieszać, aż jajka się zetną. Jajecznica na kurkach powinna być podawana jeszcze ciepła – wtedy smakuje najlepiej. 

Porady

  • Jajecznica z kurkami w wersji wegetariańskiej? Nic prostszego! Można zrezygnować z boczku i usmażyć całość na maśle. Jajecznica będzie mieć przyjemny, tłusty smak.
  • Jajecznica z kurkami zyska dodatkowy smak, gdy zdecydujemy się dodać do niej ulubione zioła, np. oregano, tymianek lub estragon.
  • Jajecznica na kurkach powinna być smażona na patelni o grubym dnie. Jeśli jajko przywiera do spodu patelni należy dodać więcej tłuszczu.
     

Notka redakcyjna

Jak zrobić jajecznicę z kurkami?

Jednym z lepszych pomysłów na sycące śniadanie jest jajecznica z kurkami – przepis jest bardzo prosty i szybki. Wydaje się, że każdy potrafi zrobić jajecznicę. Warto jednak znać kilka sztuczek, dzięki którym powstanie idealna jajecznica z kurkami. Grzyby powinny być dobrze oczyszczone. Jak czyścić kurki? Najprościej przesypać grzyby do miski, posypać je solą i zalać letnią wodą. Całość zamieszać kilkukrotnie i wyjąć kurki pływające po powierzchni łyżką z cedzakiem. Piasek i brud z nich zostaje na dnie miski. Aby mieć pewność, że kurki są czyste i nadają się do spożycia warto powtórzyć tę czynność 2 – 3 razy. Boczek należy pokroić w kostkę lub plasterki. Warto, aby kawałki mięsa miały podobny rozmiar do kawałków kurek – dzięki temu jajecznica z kurkami będzie jeszcze ładniej prezentować się na talerzu. Boczek należy podsmażyć na suchej patelni, a na wytopionym z niego tłuszczy zeszklić cebulę oraz poddusić kurki. Całość smażyć na wolnym ogniu przez 10-15 minut do momentu, aż grzyby zmiękną. W osobnej miseczce wymieszać dokładnie jajko, śmietanę i przyprawy. Rozkłócone jajko należy wylać na patelnię i mieszać powoli, aż jajecznica na kurkach zetnie się. Nie ma idealnej wilgotności tego dania – jedni wolą jajecznicę pół-płynną, inni natomiast dobrze ściętą. Warto zapytać osobę, dla której gotujemy o jej preferencje. Jajecznica na kurkach najlepiej, aby była posypana obficie szczypiorkiem lub natką pietruszki oraz podana z ciemnym pieczywem.

Jajecznica z kurkami – jakie jajka wybrać?

Jajecznica na kurkach będzie tym lepiej smakować im lepszej jakości jaj użyjemy – jest to w końcu jej główny składnik. Najlepiej do tego celu nadają się jajka swojskie, od kur ze wsi, jednak niewiele osób ma możliwość zaopatrzenie się w nie. Jajecznica z kurkami może być też przygotowana z jaj kupionych w supermarkecie – jak wygrać te najlepsze? Na każdym jajku nadrukowany jest kod, z którego można odczytać informację o wielkości jajka, kraju pochodzenia, producencie. Dodatkowo, co nas najbardziej w tym momencie interesuje, można dowiedzieć się, w jaki sposób były chowane kury. Informację tę można odczytać z pierwszej cyfry na kodzie zapisanym na skorupce jajka. 

Jajka „zerówki” (których kod rozpoczyna się od cyfry zero) pochodzą z chowu ekologicznego. Kury mogą spacerować na wolnym powietrzu i żywią się w naturalny sposób. Z takich ekologicznych jajek powstanie najlepsza jajecznica z kurkami. Kolejne, niższe numery oznaczają coraz to gorszą jakość jaj i gorsze warunki hodowli kur.  Jajka oznaczone numerem 3 są najgorszej jakości. Kury „trójki” pochodzą z chowy klatkowego. Mają najgorsze warunki do życia, a smak ich jajek odbiega znacznie od tych od zdrowych zwierząt. Mimo niskiej ceny, przez względy etyczne wiele sklepów wycofuje takie jaja ze swojej oferty.

Z czym zrobić jajecznicę?

Jajecznica z kurkami to jedna z wielu wariacji na temat tego porannego posiłku. Warto spróbować również jajecznicy z pomidorami, która w zaskakujący pyszny sposób łączy smak jajek i świeżych, letnich pomidorów. Z tym przepisem dobrze skomponuje się szczypiorek oraz listki bazylii. Jednak jajecznicę można przygotować w innej, mniej oczywistej formie. Jajecznica na parze jest znacznie bardziej delikatna od tej klasycznej, nadaje się dla małych dzieci. Do jej przygotowania nie użyto ani grama tłuszczy, jest więc to też śniadanie dietetyczne. Jajecznica z kurkami to typowo polska wersja tego dania. Zaglądają w inne części świata można odkryć inne, ciekawe przepisy. Warto spróbować libańskiej jajecznicy inspirowanej tabbouleh lub włoskiej frittaty ze szparagami, natką i bazylią.
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy