Jajecznica z kurkami

Jajecznica z kurkami usmażona z boczkiem i koperkiem to pyszny początek dnia. Jej smak kojarzy się z latem i słońcem, a także ze wczesną jesienią. Dopóki trwa sezon na te grzyby warto smażyć ją na śniadanie, zachwyci nawet najbardziej wybredne osoby. Można przygotować ją również w wersji odpowiedniej dla wegetarian, pomijając dodatek mięsa. Podajemy szybki przepis na jajecznicę z kurkami.

dodany przez: Kulinarna Ania

jajecznica

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.47 z 180 głosów)

Jajecznica z kurkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • kurki i boczek 1.

    Przygotowanie składników: kurki dokładnie oczyszczamy i płuczemy. Większe grzyby kroimy, mniejsze zostawiamy w całości. Na rozgrzaną, suchą patelnię wrzucamy boczek pokrojony w kostkę lub w paseczki. Mięso podsmażamy, aż wytopi się z niego tłuszcz i boczek się zrumieni. Dodajemy na patelnię posiekaną cebulkę – trzeba ją zeszklić. Następnie dodajemy kurki i smażymy całość ok. 10–15 minut na mniejszym ogniu, aż wszystkie składniki zmiękną.

  • jajka i śmietanka 2.

    Jajka: wbijamy je do miski, dodajemy śmietanę, dobrze roztrzepujemy, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość wylewamy na kurki, cebulę i boczek. Jajecznica z kurkami powinna być smażona na małym ogniu. Powoli mieszamy, aż jajka się zetną. Podajemy na ciepło – wtedy smakuje najlepiej.

Porady

  • Jajecznica z kurkami w wersji wegetariańskiej? Nic prostszego! Można zrezygnować z boczku i usmażyć całość na maśle. Jajecznica będzie mieć przyjemny, tłusty smak. W opcji wegańskiej, postawmy na olej roślinny.
  • Jajecznica z kurkami zyska dodatkowy smak, gdy zdecydujemy się dodać do niej ulubione zioła, np. oregano, tymianek lub estragon.
  • Jajecznica z kurkami powinna być smażona na patelni o grubym dnie. Jeśli jajka przywiera do spodu patelni należy dodać więcej tłuszczu.
  • Jajecznica z kurkami najlepiej smakuje podana z kromką świeżego chleba dobrej jakości. Jeśli mamy więcej czasu warto zrobić go w domu.

Notka redakcyjna

Jajecznica z kurkami – jak zrobić dobrą?

Jednym z lepszych pomysłów na sycące śniadanie jest jajecznica z kurkami – przepis jest bardzo prosty i szybki. Wydaje się, że każdy potrafi zrobić jajecznicę. Warto jednak znać kilka sztuczek, dzięki którym powstanie idealna.

Grzyby powinny być dobrze oczyszczone. Jak czyścić kurki? Najprościej przesypać grzyby do miski, posypać je solą i zalać letnią wodą. Całość zamieszać kilkukrotnie i wyjąć kurki pływające po powierzchni łyżką z cedzakiem. Piasek i brud z nich zostaje na dnie miski. Żeby mieć pewność, że kurki są czyste i nadają się do spożycia warto powtórzyć tę czynność 2–3 razy.

Boczek należy pokroić w kostkę lub paski. Warto, żeby kawałki mięsa miały podobny rozmiar do kawałków grzybów – dzięki temu jajecznica z kurkami będzie się jeszcze ładniej prezentować na talerzu. Boczek należy podsmażyć na suchej patelni, a na wytopionym z niego tłuszczu zeszklić cebulę oraz poddusić kurki. Całość smażyć na wolnym ogniu przez 10–15 minut do momentu, aż grzyby zmiękną.

W osobnej miseczce wymieszać dokładnie jajko, śmietanę i przyprawy. Rozkłócone jajko należy wylać na patelnię i mieszać powoli, aż jajecznica na kurkach zetnie się. Nie ma idealnej wilgotności tego dania – jedni wolą jajecznicę półpłynną, inni natomiast dobrze ściętą. Warto zapytać osobę, dla której gotujemy o jej preferencje. Jajecznica na kurkach najlepiej smakuje obficie posypana szczypiorkiem lub natką pietruszki oraz podana z ciemnym pieczywem.


Jajecznica z kurkami – jakie jajka wybrać?

Jajecznica na kurkach będzie tym lepiej smakować, im lepszej jakości jaj użyjemy – jest to w końcu jej główny składnik. Najlepiej do tego celu nadają się jajka swojskie, od kur ze wsi, jednak niewiele osób ma możliwość zaopatrzenie się w nie. Jajecznica z kurkami może być też przygotowana z jaj kupionych w supermarkecie – jak wybrać te najlepsze? Na każdym jajku nadrukowany jest kod, z którego można odczytać informację o wielkości jajka, kraju pochodzenia, producencie. Dodatkowo, co nas najbardziej w tym momencie interesuje, można dowiedzieć się, w jaki sposób były chowane kury. Informację tę można odczytać z pierwszej cyfry na kodzie zapisanym na skorupce jajka.

Jajka „zerówki” (których kod rozpoczyna się od cyfry zero) pochodzą z chowu ekologicznego. Kury mogą spacerować na wolnym powietrzu i żywią się w naturalny sposób. Z takich ekologicznych jajek powstanie najlepsza jajecznica z kurkami. Kolejne, niższe numery oznaczają coraz to gorszą jakość jaj i gorsze warunki hodowli kur. Jajka oznaczone numerem 3 są najgorszej jakości. Kury „trójki” pochodzą z chowy klatkowego. Mają złe warunki do życia, a smak ich jajek odbiega znacznie od tych od zdrowych zwierząt. Mimo niskiej ceny, przez względy etyczne wiele sklepów wycofuje takie jaja ze swojej oferty.


Z czym zrobić jajecznicę?

Jajecznica z kurkami to jedna z wielu wariacji na temat tego porannego posiłku. Warto spróbować również jajecznicy z pomidorami, która w zaskakujący pyszny sposób łączy smak jajek i świeżych, letnich pomidorów. Z tym przepisem dobrze komponuje się szczypiorek oraz listki bazylii.
Jednak jajecznicę można przygotować w innej, mniej oczywistej formie. Jajecznica na parze jest znacznie bardziej delikatna od tej klasycznej, nadaje się dla małych dzieci. Do jej przygotowania nie użyto ani grama tłuszczu, jest więc to też śniadanie dietetyczne. Jajecznica z kurkami to typowo polska wersja tego dania. Zaglądając w inne części świata można odkryć inne, ciekawe przepisy. Szczególnie polecamy libańską jajecznicę inspirowaną tabbouleh lub włoską frittatę ze szparagami, natką i bazylią.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy