Omlet ze szparagami

Ocena:

4.55 (184)

  • 20 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Omlet ze szparagami to fantastyczna propozycja na wytrawne śniadanie lub lunch. Lekki, puszysty, wypełniony świeżymi warzywami, prażonymi płatkami migdałów i aromatycznym oscypkiem – jednym słowem idealny. Jest nie tylko niesamowicie smaczny, ale i bardzo pożywny. Jeśli chcecie urozmaicić swe posiłki, koniecznie sprawdźcie nasz przepis.

Składniki:

  • zielone szparagi  500 g

  • oliwa z oliwek  150 ml

  • sól  2 szczypty

  • papryka wędzona  2 szczypty

  • płatki migdałowe  30 g

  • świeża mięta  6 gałązek

  • jajka  8 szt.

  • oscypek  100 g

Omlet ze szparagami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Smażenie szparagów: Szparagi myjemy i osuszamy. Odrywamy z nich zdrewniałe końcówki i odcinamy główki (końcówki nie będą już potrzebne, główki odkładamy na później). Pozostałe części szparagów dzielimy na dwie połówki (wzdłuż), a następnie kroimy w plasterki. Podsmażamy je przez 3 minuty na rozgrzanej patelni z dodatkiem dwóch łyżek oliwy. Usmażone warzywa oprószamy połową soli i wędzonej papryki.

  • Krok 2:

    Przygotowanie składników: Płatki migdałów prażymy na suchej patelni. Oscypek ścieramy na tarce. Liście mięty myjemy, osuszamy i sieczemy. Jajka ubijamy z odrobiną soli i papryką wędzoną. Dodajemy pokrojone szparagi, starty oscypek i miętę.

  • Krok 3:

    Omlet ze szparagami: Resztę oliwy rozgrzewamy na niewielkiej patelni o śr. 22 cm. Dno posypujemy częścią podprażonych migdałów i wlewamy mieszaninę jajeczną. Smażymy na małym ogniu i przykrywamy. Gdy omlet zacznie tężeć, dodajemy główki szparagów i pozostałe podprażone migdały. Smażymy dalej, aż omlet będzie twardy w środku i odrobinę miękki z wierzchu. Zsuwamy go delikatnie na talerz, kroimy na porcje i podajemy.

Porady

  • Jajka potrzebne do przygotowania omletu ze szparagami powinny mieć temperaturę pokojową. Jeśli zapomnieliście odpowiednio wcześnie wyjąć je z lodówki, możecie ogrzać je w misce z ciepłą wodą.
  • Odciętych końcówek szparagów nie należy wyrzucać – można wykorzystać je do przygotowania smacznego bulionu warzywnego lub szparagowej zupy krem
  • Patelnia, na której smażymy omlet, powinna być dobrze rozgrzana. Polecamy też używać naczyń pokrytych specjalną nieprzywierającą powłoką. 
  • Omletu z warzywami, podczas smażenia, nie należy mieszać. Wystarczy przykryć go pokrywką i czekać, aż się zarumieni. 
  • Omlet ze szparagami i oscypkiem świetnie komponuje się ze smakiem dojrzewającej szynki. Polecamy zaserwować go z kilkoma plasterkami włoskiego prosciutto – efekt z pewnością przypadnie wam do gustu.
  • Do smażenia omletu dobrze sprawdzą się tłuszcze, takie jak olej rzepakowy, ryżowy lub słonecznikowy. Można również użyć w tym celu masła, smalcu czy oliwy z oliwek.
  • By zrobić fit omlet ze szparagami, do masy można dodać jedynie białka jaj.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Omlet ze szparagami – inne wersje przygotowania 

Podstawowy przepis na omlet ze szparagami jest niezwykle prosty. Do jego przygotowania potrzeba jedynie czterech składników – jajek, szparagów, soli i oleju do smażenia. Jeżeli jednak chcecie nieco urozmaicić jego smak, możecie pokusić się o dodatek sera. Dobrze sprawdzi się w tym celu słonawa feta, ser pleśniowy, oscypek, mozzarella, czy też klasyczny ser żółty. 

Polecamy spróbować również omletu ze szparagami i pomidorami. Jego smak dobrze podkreślą włoskie zioła, jak chociażby bazylia, tymianek, rozmaryn czy cząber. Można też doprawić go odrobiną słodkiej papryki, koperku lub szczypiorku. Niektórzy dodają do niego również świeże liście szpinaku.

Szparagi świetnie komponują się także ze smakiem jakościowego boczku lub delikatnego, włoskiego prosciutto. W drugim przypadku całość warto posypać tartą mozzarellą. Fanom wytrawnych śniadań, polecamy również spróbowanie delikatnego omletu ze szparagami i łososiem. Najlepiej smakuje on z odrobiną sera camembert lub brie. Podany w towarzystwie świeżego pieczywa z pewnością zachwyci wszystkich domowników. 

Śniadanie ze szparagami – pomysły

Sezon na szparagi jest w naszym kraju bardzo krótki – trwa jedynie 2 miesiące. Warto więc wykorzystać go w pełni, szczególnie że warzywa te są nie tylko smaczne, ale i niezwykle zdrowe. Stanowią dobre źródło kwasu foliowego, witamin C oraz E, a także błonnika, asparginy i beta-karotenu. Szczególnie chętnie sięgają po nie osoby na diecie – 100 g szparagów to jedyne 20 kalorii. 

W jakiej formie je podawać? Jeśli szukacie ciekawych pomysłów na śniadania ze szparagami w roli głównej, polecamy dodać je do jajecznicy lub omletu. Dobrze smakują też w duecie z jakiej sadzonym. Często serwuje się je także na tostach, w towarzystwie jakościowego sera i szynki. Świetnie sprawdzą się też jako składnik wiosennych sałatek. Po podsmażeniu można również podać je na grzance z awokado i pomidorem. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne