Omlet z serem i szynką

Ocena:

4.27 (244)

  • 20 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Omlet z serem i szynką to tylko kilka składników i kilkanaście minut spędzonych w kuchni. Doskonale sprawdza się na śniadanie, ale też na kolację lub szybki lunch. To proste i bardzo sycące danie na każdą porę dnia, które zawsze wychodzi. Podajemy prosty przepis na puszysty omlet z szynką – cała rodzina będzie nim zachwycona.

Składniki:

  • jajka  4 szt.

  • mąka  100 g

  • ser żółty  150 g

  • szynka  10 plasterków

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

  • szczypiorek  1 łyżka stołowa

Omlet z serem i szynką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, miksujemy z żółtkami. Dodajemy przesianą przez sito mąkę, starty na tarce ser, pokrojoną w kostkę, podsmażoną wędlinę, posiekany szczypiorek, doprawiamy pieprzem i mieszamy.

    iStock-489437774
  • Krok 2:

    Smażenie omletu: masę jajeczną wylewamy na rozgrzaną patelnię, wysmarowaną tłuszczem. Smażymy na niewielkim ogniu na złoty kolor. Omlet z serem i szynką podajemy na gorąco lub na zimno.

    iStock-1070872768

Porady

  • Na wierzchu omletu z serem i szynką można ułożyć kilka kawałków wędliny i posypać szczypiorkiem.
  • Omlet z szynką i serem to baza na śniadanie – można przygotować też omlet z bekonem – boczek świetnie zastąpi szynkę, ale danie będzie bardziej kaloryczne.
  • Zamiast szynki – szczególnie po świętach wielkanocnych i Bożego Narodzenia, dobrze jest wykorzystać do omletów nadmiar kiełbasy.
  • Jeśli chcemy przygotować wegetariańską wersję omletu z serem, wystarczy pominąć jedynie szynkę. Możemy zastąpić ją zamiennikiem w postaci kiełbaski lub boczku bez mięsa.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak zrobić omlet z szynką i serem?

Przepis na omlet z szynką i serem jest banalnie prosty i wymaga jedynie jajek, odrobiny tłuszczu i ulubionych dodatków. Szybki omlet z szynką przygotujemy zaledwie w 5 minut. Wystarczy roztrzepać jajka, przyprawić je i smażyć na patelni z obu stron. Jeśli jednak mamy ochotę na puszysty omlet z szynką i serem, warto wcześniej oddzielić białka i ubić je w osobnej misce. Ubitą pianę delikatnie łączymy z żółtkami i smażymy na mocno rozgrzanej patelni. Taki omlet będzie znacznie bardziej wyrośnięty i delikatny.


Omlet z szynką i serem – jaki ser wybrać?

Omlet na słono z szynką i serem nie wymaga określonego gatunku sera. Wybierzmy więc ten typ, który sami najbardziej lubimy lub taki, który akurat mamy w lodówce. Puszysty omlet z serem i szynką będzie doskonały zarówno z twardymi serami jak parmezan, ale także z fetą czy mozzarellą. Doskonałym pomysłem jest dodatek serów kozich lub oscypka. Dla fanów mocnych smaków polecamy omlet z szynką i serem camembert, brie lub z serem z niebieską pleśnią. Do masy jajecznej można wmieszać również serek topiony, mascarpone lub ricottę. Innym sposobem na omlet z serem jest przełożenie gotowego omleta twarożkiem z rzodkiewką i szczypiorkiem lub serkiem wiejskim.


Omlet z serem i szynką – dodatki

Żeby omlet z jajek i szynki był nie tylko pyszny, ale i zdrowy, możemy wzbogacić go rozmaitymi dodatkami. Klasycznym połączeniem jest omlet ze szczypiorkiem, ale możemy dodać do niego również koperek, świeżą bazylię lub pietruszkę. Dobrym pomysłem na dodatek do omleta są również oliwki i suszone pomidory. Zdrowy omlet powinien być też pełen rozmaitych warzyw. Omlet z szynką, serem i pomidorami to klasyka gatunku, ale spróbujcie także dodać do omleta inne warzywa, na przykład cukinię, paprykę czy szpinak.

Innym pomysłem na pyszne danie jest omlet z grzybami. Oczywiście najczęściej przygotowujemy omlet z pieczarkami, ale w sezonie jesiennym koniecznie spróbujmy zrobić puszysty omlet z kurkami, prawdziwkami czy maślakami. Fantastycznie sprawdzą się do tego wszelkiego rodzaju warzywa, zioła czy kiełki. Usmażony omlet możemy podać ze świeżą rukolą lub roszponką.


Jak podać omlet z szynką i serem?

Ten prosty przepis możemy podać na kilka sposobów. Całą masę na omlet można usmażyć jako gruby placek i pokroić w trójkąty jak ciasto, ale można też usmażyć kilka cieńszych placków, które nafaszerujemy dowolnymi składnikami i złożymy na pół. Masę możemy rozlewać na patelni jako małe omleciki w formie placuszków. Innym sposobem jest rozlanie masy jajecznej do kokilek lub foremek na babeczki i upieczenie małych muffinek jajecznych.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne