Muffinki marchewkowe

Muffinki marchewkowe - nie za słodkie, udekorowane masą mascarpone i skórką pomarańczową. To prosty przepis na muffiny z marchewki na różne okazje!

dodany przez: Julita gotuje

Ciasta Desery babeczki muffinki muffinki marchewkowe

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.26 z 212 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Marchewka drobne oczka 1.

    Do przygotowania babeczek marchewkowych obieramy i ścieramy na tarce o średnich lub drobnych oczkach trzy średniej wielkości marchewki. Pomarańczę sparzamy i wycieramy do sucha. Skrobaczką ścieramy skórkę do dekoracji, a sok z pomarańczy wyciskamy do oddzielnego naczynia.

     

  • Muffinki marchewkowe ciasto 2.

    W jednej misce łączymy składniki suche: przesianą mąkę, sodę oczyszczoną i sól. W drugiej łączymy składniki mokre na muffinki marchewkowe - olej, mleko, jajka i 2-3 łyżki soku z pomarańczy (resztę wypijamy :)). Łączymy zawartościu obu naczyń - łyżką, nie miksujemy. Przelewamy do formy na muffinki z papilotkami - najlepiej do 2/3 wysokości, bo muffinki urosną w trakcie pieczenia.

  • Muffinki marchewkowe - przepis 3.

    Formę na muffiny wstawiamy do piekarnika rozgrzanego wcześniej do 200 stopni C. Pieczemy ok. 20 - 22 minuty, aż muffinki ładnie wyrosną - mogą lekko popękać. Wyciągamy z piekarnika i przestudzamy. W tym czasie ubijamy kremówkę z cukrem pudrem, a następnie łączymy z mascarpone (możemy ubijaczką albo 1-2 minuty mikserem). Nakładamy krem mascarpone na przestudzone muffinki marchewkowe. Dekorujemy skórką pomarańczową.

Porady

Muffinki marchewkowe możemy podać też bez kremu mascarpone - po prostu oprószając je cukrem pudrem. Pyszne będą też z lukrem pomarańczowym (sok z pomarańczy + cukier puder).

Marchewkowe muffiny to idealny sposób, gdy twoje dziecko niechętnie jada warzywa. Śmiało możesz ,,przemycić” wartości odżywcze zawarte w marchewce, dając swoim pociechom pyszne babeczki na drugie śniadanie np. do szkoły. Zadowolenie obu stron gwarantowane.

A jak upiec muffiny marchewkowe najprostszym sposobem? Przydadzą się do tego odpowiednie akcesoria. Urządzenie do wypiekania babeczek i muffinek to rozwiązanie dla osób, które nie mają piekarnika, a blacha - forma do muffinek to sposób dla amatorów pieczenia w piekarnikach. Dodatkowo przyda się rękaw cukierniczy z tylkami czy papilotki.

Notka redakcyjna

Muffiny amerykańskie - historia

Muffiny podobnie jak większość potraw, przekąsek, czy napojów początkowo wyglądały nieco inaczej.

Przez lata wprowadzane są modyfikacje aż do momentu, gdy któraś z wersji osiągnie odpowiedni poziom. Później dochodzą kwestie popularności i w końcu coś się staje rewelacją znaną na całym globie, albo przynajmniej na początku - w danym regionie.

Jeżeli chodzi o muffinki to swoje pierwsze kroki stawiały dawno temu w Anglii, kiedy to kucharki przygotowywały posiłek dla służby. Były to wypieki z resztek chleba, masy na ciasto i ziemniaków. Te składniki były mieszane i robiono z nich nowe ciasto. Było to coś na wzór placków chrupiących z zewnątrz i miękkich w środku. Z czasem zaczęto doceniać ich smak i z biednej kuchni muffiny wkroczyły na salony jako dodatek do herbaty, dla ludzi z wyższych sfer. Ich popularność kwitła o czym może świadczyć fakt, że były również sprzedawane na ulicy.

Muffiny, które znamy, kojarzą się zdecydowanie inaczej niż te opisane wyżej, a to za sprawą Amerykanów. To oni od samego początku robili babeczki w foremkach i ta sztuka stała się tak popularna, że niektóre stany określają muffiny jako swój kulinarny symbol. Istnieją stany, które szczycą się i słyną z produkcji muffinek konkretnego rodzaju np. jagodowe w Minnesocie, czy z muffinki z jabłkami w Nowym Jorku.

Święto halloween, z którego słyną Stany Zjednoczone również w jakimś stopniu wiąże się z pysznymi babeczkami. Niektóre amerykańskie rodziny specjalnie na tą okazję przygotowują je dla dzieci zbierających słodycze. Muffiny na halloween cieszą dużym zainteresowaniem ze względu na mnóstwo ciekawych wzorów związanych ze świętem duchów, które można nanieść na swoje wypieki.

Muffiny marchewkowe - dodatki

Jak wiadomo wersji muffinów jest bardzo dużo. Każdy kto kiedykolwiek je przyrządzał miał ochotę zrobić takie, które będą z jego ulubionymi dodatkami. Są wersje na słodko, wytrawne i bardziej nietypowe. Muffinki marchewkowe również doczekały się swoich udoskonaleń.

Jednymi z nich są muffiny z wiórkami kokosowymi. Jeżeli chodzi o kokosa to jest duże grono wielbicieli tego smaku. Sprawa jest banalnie prosta, wystarczy do masy dodać wiórki kokosowe. Nie jest to wymagająca czynność natomiast ciekawie urozmaici smak babeczek.

Kolejną świetną opcją są muffiny cynamonowe. Bardzo fajnie komponują się na jesiennych imprezach tematycznych, a wystarczy tylko przed wypiekiem dodać do babeczek cynamon. Szczególnie przypadną do gustu osobom lubiącym korzenne nuty smakowe.

Modyfikacja, która również zasługuje na wyróżnienie to muffiny z migdałami. Należy dodać migdały w całości do masy, a jeżeli chcemy jeszcze bardziej podkreślić migdałowy aromat można dodać mielone migdały zamiast części mąki. Najlepiej to zrobić w proporcji ⅓ gdzie pierwsza wartość to migdały. Warto też spróbować połączenia z orzechami włoskimi, które mają charakterystyczny smak i pozytywnie wpłyną na konsystencje babeczek.

Następne dwie propozycje, które często i chętnie są przygotowywane to muffiny z żurawiną oraz muffiny z rodzynkami. W jednej i drugiej opcji zasada jest ta sama. Wystarczy dodać składnik w dowolnej, preferowanej ilości. Te wersje trafią w serca miłośników słodkich przysmaków. Mimo, że to tylko jeden składnik to fajnie podkręca słodycz babeczek przez co świetnie komponują się z kawą w obecności bliskiej osoby.  

Muffiny z kremem

Wiele osób nie wyobraża sobie pewnych potraw czy deserów bez konkretnych dodatków. Tatar bez cebulki? To nie przejdzie. Podobnie mają niektórzy w przypadku muffinek - krem musi być.

Jeżeli chodzi o muffiny z kremem to paleta jest naprawdę szeroka. Od kremów malinowych, przez bananowe, aż do pistacjowych. Tutaj pole manewru jest naprawde duże. Krem to nie tylko walory smakowe, ale również wizualne. Niektóre muffiny z kremem wyglądają jak dzieło sztuki i aż szkoda je jeść.

Czasami dobry krem potrafi zdziałać cuda i wspomnienie o jego smaku pozostanie na długo w pamięci gości, dla których został przygotowany.

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy