REKLAMA

Frytki Belgijskie

Smaczna i słynna belgijka podbije podniebienia gości i domowników.

dodany przez: FarmFrites farmfrites

frytki Przekąski

Czas przygotowania:
30min.
Kalorie:
450 kcal
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.56 z 163 głosów)


Składniki:

  • ziemniaki
  • sól
  • majonez, ketchup lub inny sos
  • olej roślinny
  • garnek z sitkiem lub frytkownica
  • papierowy ręcznik przeznaczony specjalnie do artykułów spożywczych

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Wybierając ziemniaki staraj się szukać owalnych i dużych bulw z oczkami o jak najmniejszej głębokości. Umyj je dokładnie, a następnie obierz i pokrój w słupki. Przełóż pokrojone bulwy do miski napełnionej zimną wodą. Powtórz tę czynność kilkakrotnie zmieniając przy tym wodę. Celem opisanego zabiegu jest obniżenie zawartości cukrów, które mają negatywny wpływ na kolor i konsystencję frytek. Dzięki starannemu wypłukaniu ziemniaków w zimnej wodzie smażone specjały są bardziej chrupkie i posiadają złoty kolor.
  • W międzyczasie należy rozgrzać olej w rondlu. Powinien on mieć bardzo wysoką temperaturę, aby wrzucone do niego pokrojone ziemniaki natychmiast zaczęły się smażyć i skwierczeć. Frytki nie mogą być ściśnięte w koszyku. Lepiej podzielić je na kilka porcji, aby mogły się odpowiednio usmażyć. Każda porcja pokrojonych ziemniaków powinna być smażona do momentu, aż wszystkie wypłyną na wierzch. Wtedy trzeba wyjąć je i przełożyć na papierowy ręcznik. Poleca się stosowanie kuchennego ręcznika przeznaczonego specjalnie do artykułów spożywczych. Wtedy masz pewność, że włókna celulozy nie pozostaną na powierzchni frytek, a nadmiar tłuszczu zostanie wchłonięty przez papier. Po usmażeniu wszystkich ziemniaków nie zestawiaj garnka z olejem z ognia, lecz wręcz przeciwnie, podnieś jego temperaturę. Ponownie wrzuć frytki do oleju porcjami i smaż do momentu, aż nabiorą apetycznego, złotego koloru. Przełóż usmażone ziemniaki na papierowy ręcznik, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Belgijskie frytki poleca się podawać z dodatkiem soli oraz z ketchupem i majonezem lub innymi sosami.
  • Belgijka jest flagowym produktem marki Farm Frites dostępnym także dla polskich konsumentów i lokali gastronomicznych. Więcej informacji na temat sposobu przygotowania frytek Farm Frites znajduje się na stronie internetowej dostępnej pod adresem www.farmfrites.pl. Wybierając gotowe mrożone lub świeże frytki belgijskie możesz pominąć pierwsze etapy przyrządzania smacznej przekąski i przejść od razu do smażenia.

Kalorie: 450

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy