Mozzarella sticks to idealna przekąska na ciepło. Chrupiąca panierka, a w środku aksamitny, rozpływający się ser – to prawdziwy rarytas wszystkich towarzyskich spotkań. Potrawa ta jest bardzo wygodna do podania, a z odpowiednimi sosami czy warzywami jest wręcz idealnym uzupełnieniem każdej imprezy. Zobaczcie, jak zrobić proste smażone paluszki serowe, które zachwycą każdego.
iStock
(średnia 0 z 0 głosów)
Jajka: wbijamy do głębokiego talerza. Dodajemy sól i pieprz, mieszamy rózgą kuchenną.
Ser: twardą mozzarellę kroimy w słupki o grubości ok. 1 cm.
Panierowanie: ser otaczamy w jajku, następnie w mące, jajku i bułce tartej. I ponownie w jajku i bułce tartej. Panierkę palcami dokładnie przytwierdzamy do sera. W ten sposób postępujemy z resztą mozzarelli.
Smażenie mozzarella sticks: w szerokim rondlu rozgrzewamy olej i na gorący kładziemy małymi porcjami ser. Gdy się zarumieni, wyjmujemy metalową łyżką cedzakową. Odsączamy na papierze kuchennym.
Porady
- Do mozzarella sticks używamy twardej, żółtej mozzarelli w bloku. Ta najlepiej się panieruje i zachowuje najlepszą strukturę po usmażeniu.
- Bardzo ważne jest dokładne panierowanie sera. Trzeba go szczelnie otulić bułką tartą. Jeśli źle to zrobimy, zacznie wypływać i topić się.
- Smażone paluszki serowe możemy podać z różnymi sosami, np. belgijskim, barbecue czy w lekkim sosie ogórkowym.
- Doskonałym dodatkiem będą warzywa pokrojone w słupki: ogórki, marchew, seler naciowy, ogórki kiszone lub korniszony.
- Mozzarella sticks mogą uzupełniać sałatki ze świeżych warzyw. Doskonałe do tego będą: sałaty, cykoria, oliwki, pomidory, ogórki (zielone, kiszone, korniszony), czerwona cebula, a do tego lekki sos winegret.
Komentarze