Artur Rogalski
4.46 (165)
Kotlety z kaszy kuskus to rewelacyjna propozycja na szybki obiad dla wszystkich osób unikających mięsa. Potrawa zachwyca prostotą, a produkty do jej przygotowania znajdziemy w każdym supermarkecie. Gotowe danie podajemy w towarzystwie ugotowanych warzyw. Poniżej znajdziecie idealny przepis na kotlety z kaszy kuskus.
kuskus 125 g
bulion warzywny 260 ml
jajka 1 szt.
bułka tarta 8 g
cebula 1 szt.
czosnek 1 ząbek
koperek 10 g
majeranek 4 g
słodka papryka 4 g
sól 2 g
pieprz 2 g
Kasza kuskus: bulion podgrzewamy w garnku, następnie zdejmujemy z palnika. Kaszę kuskus zalewamy gorącym płynem i odstawiamy do napęcznienia.
Cebula: obieramy ją i siekamy na drobne kawałki.
Czosnek: obieramy jeden ząbek i przeciskamy przez praskę.
Koperek: myjemy go pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i siekamy.
Kotlety: kaszę kuskus łączymy z jajkiem, bułką tartą, cebulą, czosnkiem, koperkiem oraz przyprawami.
Smażenie: z masy formujemy kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni.
Podanie: kotlety z kaszy kuskus podajemy w towarzystwie ugotowanych warzyw.
Porady
- Kotlety z kaszy kuskus możemy przygotować również w wersji z mięsem. Dodajemy wtedy do masy gotowany boczek wędzony.
- Masę na kotlety możemy wzbogacić również w kmin rzymski lub lubczyk. W ten sposób nadamy naszej potrawie wyjątkowy aromat.
- Jeśli nie mamy czasu na przygotowanie bulionu warzywnego, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dodać wody. Warto jednak mieć na uwadze, że takie kotlety będą nieco mniej intensywne w smaku.
- Zamiast koperku równie dobrze możemy użyć szczypiorek lub pietruszkę. Składniki te także fantastycznie komponują się z kaszą kuskus.
- Podczas smażenia kotlecików, pamiętajmy, żeby delikatnie przewracać je na drugą stronę za pomocą drewnianej łopatki. Zbyt gwałtowne ruchy mogą spowodować, że nasze danie się rozpadnie.
- Kotlety z kaszy kuskus można też upiec. To świetne rozwiązanie dla wszystkich osób będących na diecie.
Niekwestionowaną zaletą kotletów z kaszy kuskus jest ich prosty skład. Ponadto przepis ten może stanowić świetną bazę do przygotowania potrawy w innych wersjach smakowych. W ten sposób wykonamy:
Kotlety z kaszy kuskus serwujemy w towarzystwie lekkiego dodatku. Najlepiej sprawdzi się tutaj:
Do przygotowania kotletów możemy użyć różnych rodzajów kasz. Każda z nich odznacza się oryginalnym smakiem i jest bogata w wartości odżywcze. Poniżej podajemy kilka pomysłów: