Kotlety z kaszy kuskus

Kotlety z kaszy kuskus to rewelacyjna propozycja na szybki obiad dla wszystkich osób unikających mięsa. Potrawa zachwyca prostotą, a produkty do jej przygotowania znajdziemy w każdym supermarkecie. Gotowe danie podajemy w towarzystwie ugotowanych warzyw. Poniżej znajdziecie idealny przepis na kotlety z kaszy kuskus.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

kotlety

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.47 z 164 głosów)

Kotlety z kaszy kuskus - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Kasza kuskus: bulion podgrzewamy w garnku, następnie zdejmujemy z palnika. Kaszę kuskus zalewamy gorącym płynem i odstawiamy do napęcznienia.

  • 2.

    Cebula: obieramy ją i siekamy na drobne kawałki.

  • 3.

    Czosnek: obieramy jeden ząbek i przeciskamy przez praskę.

  • 4.

    Koperek: myjemy go pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i siekamy.

  • 5.

    Kotlety: kaszę kuskus łączymy z jajkiem, bułką tartą, cebulą, czosnkiem, koperkiem oraz przyprawami. 

  • 6.

    Smażenie: z masy formujemy kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni.

  • 7.

    Podanie: kotlety z kaszy kuskus podajemy w towarzystwie ugotowanych warzyw.

Porady

  • Kotlety z kaszy kuskus możemy przygotować również w wersji z mięsem. Dodajemy wtedy do masy gotowany boczek wędzony. 
  • Masę na kotlety możemy wzbogacić również w kmin rzymski lub lubczyk. W ten sposób nadamy naszej potrawie wyjątkowy aromat.
  • Jeśli nie mamy czasu na przygotowanie bulionu warzywnego, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dodać wody. Warto jednak mieć na uwadze, że takie kotlety będą nieco mniej intensywne w smaku. 
  • Zamiast koperku równie dobrze możemy użyć szczypiorek lub pietruszkę. Składniki te także fantastycznie komponują się z kaszą kuskus.
  • Podczas smażenia kotlecików, pamiętajmy, żeby delikatnie przewracać je na drugą stronę za pomocą drewnianej łopatki. Zbyt gwałtowne ruchy mogą spowodować, że nasze danie się rozpadnie.
  • Kotlety z kaszy kuskus można też upiec. To świetne rozwiązanie dla wszystkich osób będących na diecie.

Notka redakcyjna

Kotlety z kaszy kuskus – inne warianty

Niekwestionowaną zaletą kotletów z kaszy kuskus jest ich prosty skład. Ponadto przepis ten może stanowić świetną bazę do przygotowania potrawy w innych wersjach smakowych. W ten sposób wykonamy:

  • kotlety z kaszy kuskus i marchewki – odznaczają się dodatkiem drobno startej marchewki oraz cukinii,
  • kotlety z kaszy kuskus z suszonymi pomidorami – do masy na kotlety dodajemy pokrojone suszone pomidory. Przyprawy takie jak oregano, czy bazylia rewelacyjnie podkręcą smak potrawy,
  • kotlety z kaszy kuskus z warzywami – skrywają one w sobie mieszankę warzyw: kalafiora, marchewki i pora. Przed dodaniem warzyw do kaszy kuskus, blanszujemy je w osolonej wodzie,
  • kotlety z kaszy kuskus i pieczarek – wystarczy, że dodamy do masy pokrojone, podsmażone wcześniej grzyby. Równie dobrze sprawdzą się tutaj maślaki lub prawdziwki,
  • kotlety z kaszy kuskus i mięsa mielonego – to świetna opcja dla wszystkich mięsożerców. Jeśli zależy nam na wyjątkowo delikatnej potrawie, do jej przygotowania polecamy użyć mięsa mielonego z indyka. 

Kotlety z kaszy kuskus – z czym podawać?

Kotlety z kaszy kuskus serwujemy w towarzystwie lekkiego dodatku. Najlepiej sprawdzi się tutaj:

  • mieszanka ugotowanych warzyw – najlepiej smakuje połączenie marchewki, brukselki i fasolki,
  • sałatka ze szpinakiemto rewelacyjna bomba witaminowa, składa się z liści szpinaku, cebuli, pomidorków i sera feta,
  • sałatka grecka – stanowi idealne połączenie oliwek, sera fety, ogórków, sałaty lodowej i pomidorów,
  • sałatka z cykorii – lekka, kolorowa sałatka, która skrywa w sobie cykorię, sałatkę lodową oraz ser gorgonzola.

Z jakiej kaszy możemy przygotować kotlety?

Do przygotowania kotletów możemy użyć różnych rodzajów kasz. Każda z nich odznacza się oryginalnym smakiem i jest bogata w wartości odżywcze. Poniżej podajemy kilka pomysłów:

  • kotlety z kaszy gryczanej – fantastycznie smakują w towarzystwie sosu pieczarkowego lub smażonych grzybów,
  • kotlety z kaszy jęczmiennej – odznaczają się delikatnym smakiem, warto wzbogacić je w świeże zioła takie jak tymianek, czy oregano,
  • kotlety z kaszy bulgur – charakteryzują się orzechowym posmakiem, który idealnie sprawdzi się w dodatku z suszonymi pomidorami,
  • kotlety z kaszy jaglanej – to najlepsza alternatywa dla kotletów kuskus, polecamy wzbogacić je w brokuły, czy kalafior.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy