REKLAMA

Jambalaya

Jambalaya to potrawa, która pochodzi z Luizjany, jednego ze stanów Ameryki Północnej. Najczęściej dżambalaja wykonywana jest na bazie ryżu, warzyw, kurczaka, kiełbasy a nawet owoców morza na szerokiej patelni. Ponadto ta potrawa może przypominać wielu smakoszom hiszpańską paellę. Jak widać, to prosty przepis, który wykorzystuje składniki łatwo dostępne w kuchni amerykańskiej. Danie jambalaya łączy w sobie wpływy kuchni afrykańskiej, francuskiej a nawet hiszpańskiej. Oryginalny posiłek obowiązkowo podawany jest w pikantnym sosie. Wypróbuj przepis na jambalayę. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne dania z ryżem

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.46 z 142 głosów)


Kroki przygotowania:

  • filet z kurczaka 1.

    Jambalaya – przepis: Na dużej patelni z rozgrzanym olejem należy przesmażyć pokrojone w kostkę filety z kurczaka przez około 2-3 minuty lub do momentu, gdy kurczak przestanie być różowy. Następnie należy dodać pozostałe składniki: warzywa pokrojone w kostkę, przyprawy, ryż i bulion. Całość trzeba doprowadzić do wrzenia.

  • Risotto - patelnia 2.

    Następnie należy zmniejszyć ogień; przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 50-60 minut. Potem trzeba dodać przecier pomidorowy wymieszany z ketchupem, przykryć i gotować do wchłonięcia płynu przez ryż.  Całość należy doprawić do smaku solą, pieprzem i tabasco. Jambalaya powinna być zdjęta z ognia i podawana gorąca. 

Porady

Notka redakcyjna

Jambalaya - przepis

Jambalaya to danie o bardzo zróżnicowanym pochodzeniu. Jambalaya łączy w sobie wpływy przeróżnych kuchni z całego świata - francuskiej, hiszpańskiej oraz wschodnioafrykańskiej. Istnieje kilka teorii na temat tego, jak ono powstało. Jedna z nich zakłada, że jambalaya to danie wywodzące się z bardzo podobnego do niej, afrykańskiego 'jollof rice', czyli jednogarnkowego dnia z długoziarnistego ryżu, warzyw i mięsa, które do Luizjany przywieźć mieli niewolnicy ze wschodniego wybrzeża Afryki. Bardziej prawdopodobną wersją jest jednak, że to Hiszpanie już na terenie Ameryki chcieli odtworzyć rodzimą paellę. Niezbędny do tego szafran, który nie był jeszcze dostępny na nowym kontynencie, zastąpili pomidorami. Z kolei nazwa dania może być wynikiem silnych wpływów francuskich w Nowym Orleanie - 'jambalaia' w jednym z dialektów francuskich oznacza 'miks' bądź 'mieszaninę', co dość dobrze odzwierciedla charakter tego dania.

Jak zrobić jambalayę?

Jambalaya to danie, które bez wątpienia nie sprawi trudności nawet początkującym kucharzom. To danie jednogarnkowe, które można przygotować ze składników, które akurat mamy pod ręką. Od czego zacząć? W pierwszej kolejności należy oczyścić pierś z kurczaka i pokroić ją w niezbyt drobną kostkę. Następnie na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i smażymy mięso przez kilka minut, aż kurczak nie będzie już różowy. Później dodajemy na patelnię wszystkie pozostałe składniki: warzywa, surowe ziarna ryżu, przyprawy oraz bulion. Kiedy całość się zagotuje, zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię i gotujemy na wolnym ogniu do godziny. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy wymieszany z ketchupem i gotujemy pod przykryciem tak długo, aż ryż wchłonie cały płyn. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i tabasco. Jambalaya najlepiej smakuje na gorąco, podana zaraz po przygotowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy