Sernik na zimno z truskawkami

Sernik na zimno na smakowitym czekoladowo-migdałowym spodzie, ze świeżymi truskawkami i delikatną galaretką. Najważniejsze - to sernik bez pieczenia.

sernikisernik na zimno

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.47 z 173 głosów)

Składniki:

  • spód:
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 5 łyżek masła
  • 50 ml bitej śmietany
  • 50 g migdałów
  • 50 g bezików
  • wypełnienie:
  • 1,5 kg małych truskawek
  • łyżka żelatyny
  • 2 cytryny
  • 400 g białego sera dwukrotnie mielonego
  • 400 g gęstego jogurtu
  • 150 g cukru pudru
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 1–2 opakowania galaretki truskawkowej

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Spód: czekoladę siekamy i topimy w kąpieli wodnej. Mieszamy z masłem i śmietaną. Obrane migdały rumienimy na suchej patelni, studzimy. Bezy drobno kruszymy. Razem z migdałami dodajemy do czekolady i dokładnie mieszamy. Przekładamy masę do tortownicy (23–26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładzamy, lekko dociskając, odstawiamy na 1 godz.
  • Wypełnienie: kilka obranych truskawek układamy na dnie tortownicy. Żelatynę moczymy w zimnej wodzie. Z cytryn ścieramy drobno ok. 2 łyżeczek skórki. Wyciskamy 3 łyżki soku. W misce mieszamy na gładką masę ser z jogurtem, skórką cytrynową i cukrem pudrem. Żelatynę mieszamy z sokiem i 4 łyżkami masy serowej. Łączymy z resztą masy i ubitą śmietaną.
  • Przekładamy wszystko na truskawki, wygładzamy. Wstawiamy do lodówki. Galaretkę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, odstawiamy do lekkiego stężenia. Gdy masa serowa stężeje, na wierzchu układamy resztę truskawek i wykładamy tężejącą galaretkę. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godz.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 6/2016.

Porady

Zobacz też: Limonkowy sernik na zimno z jagodami

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy