Sernik na zimno z truskawkami

Sernik na zimno z truskawkami na smakowitym czekoladowo–migdałowym spodzie to ciasto bez pieczenia. Ten słodki deser można przygotować, gdy nie mamy piekarnika lub po prostu mamy ochotę na orzeźwiające ciasto. To także świetna propozycja na letni podwieczorek, gdy owoce są soczyste i słodkie. Można go robić również poza sezonem, z mrożonych truskawek lub z innych owoców, np. z malinami, borówkami, wiśniami. Podajemy sprawdzony przepis na ciasto truskawkowe.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

serniki sernik na zimno ciasta bez pieczenia

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.43 z 182 głosów)

Sernik na zimno z truskawkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • roztapianie-czekolady 1.

    Spód sernika na zimno: czekoladę siekamy i topimy w kąpieli wodnej. Mieszamy z masłem i śmietaną. Obrane migdały rumienimy na suchej patelni, studzimy. Bezy drobno kruszymy. Razem z migdałami dodajemy do czekolady i dokładnie mieszamy. Przekładamy masę do tortownicy (23–26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładzamy, lekko dociskając, odstawiamy na 1 godz.

  • sernik-na-zimno 2.

    Sernik na zimno – wypełnienie: kilka obranych truskawek układamy na dnie tortownicy. Żelatynę moczymy w zimnej wodzie. Z cytryn ścieramy drobno ok. 2 łyżeczki skórki. Wyciskamy 3 łyżki soku. Ubijamy śmietanę na sztywno. W misce mieszamy na gładką masę ser z jogurtem, skórką cytrynową i cukrem pudrem. Żelatynę mieszamy z sokiem i 4 łyżkami masy serowej. Łączymy z resztą masy i ubitą śmietaną.

  • sernik-na-zimno-z-truskawkami-przepis 3.

    Sernik na zimno z truskawkami - przepis: masę serową przekładamy wszystko na spód, wygładzamy. Wstawiamy do lodówki. Galaretkę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, odstawiamy do lekkiego stężenia. Gdy masa serowa stężeje, na wierzchu układamy resztę truskawek i wykładamy tężejącą galaretkę. Sernik na zimno z truskawkami wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godz.

Porady

  • Wykorzystując skórkę z cytryny należy pamiętać o dokładnym jej wyszorowaniu i wyparzeniu.
  • Przygotowując sernik na zimno z truskawkami polecamy użyć dwukrotnie zmielony biały ser. Jeśli jednak nie mamy czasu, to sprawdzi się również ten z wiaderka.
  • Do sernika z truskawkami na zimno dobrze jest dobrać galaretkę o smaku zbliżonym do owoców. W tym przepisie polecamy użyć 1–2 opakowania galaretki truskawkowej lub malinowej.
  • Sernik na zimno z truskawkami i galaretką może być przygotowany z dodatkiem innych owoców, np. malin, borówek.
  • Na letnie dni polecamy też mrożony sernik z truskawkami. Wystarczy ciasto wsadzić do zamrażalnika na kilka godzin i jeść, jak lodowy deser.
  • Sernik z truskawkami można zrobić również w tradycyjnej wersji, z pieczeniem. Na masę serową po prostu wykładamy owoce, lekko je dociskając.

Notka redakcyjna

Sernik na zimno z truskawkami – chłodzenie w lodówce

Sernik na zimno z truskawkami jest ciastem bez pieczenia, ale potrzebuje spędzić kilka godzin w lodówce. Warto to uwzględnić i przygotować sobie w niej odpowiednio dużo miejsca, na czas przygotowania i przechowywania, jeśli nie zjemy go w całości.


Spód ciasta z czekolady, migdałów i bezy musi spędzić w lodówce godzinę. Następnie ciasto z masą serową powinno czekać w lodówce, aż dobrze zastygnie, co może potrwać nawet kilka godzin. Potem po ułożeniu owoców i wylaniu galaretki, całe sernik z truskawkami musi postać w lodówce co najmniej 4 godziny.


Ciasto robi się bardzo łatwo i szybko, jednak czas chłodzenia jest dość długi. Trzeba to uwzględnić, zwłaszcza, jeśli spodziewamy się gości. Ale sernik na zimno jest lekki i pyszny, dlatego warto na niego chwilę dłużej poczekać.


Sernik na zimno z owocami – spód ciasta

Serniki na zimno zwykle przygotowywane są na spodzie z kruchego ciasta. W przepisie proponujemy, zrobić go z prażonych migdałów i pokruszonej bezy połączonych z czekoladą. Słodycz tego spodu dobrze współgra z kwaskowatym serem i świeżymi truskawkami.


Bardzo popularnym rozwiązaniem jest również przygotowywanie spodu ze zmiksowanych herbatników i rozpuszczonego masła. Pozostawiamy go do zastygnięcia. Sprawdzą się też inne kruche ciastka lub krakersy. Sernik z truskawkami na zimno można zrobić również na spodzie biszkoptowym. Ciasto przygotowujemy według klasycznego przepisu na biszkopt, co oznacza, że musimy je upiec. A jeśli nie mamy dużo czasu na przygotowania to bez problemu możemy zrobić również sernik na zimno z truskawkami bez spodu. W takim przypadku przepis zaczynamy od masy serowej.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy