Sernik na zimno z truskawkami

Sernik na zimno na smakowitym czekoladowo-migdałowym spodzie, ze świeżymi truskawkami i delikatną galaretką. Najważniejsze - to sernik bez pieczenia. W przepisie polecamy użyć 1-2 opakowania galaretki truskawkowej i biały ser dwukrotnie mielony (domowy lub 'z wiaderka').

sernikisernik na zimnociasto z owocamiciasta bez pieczenia

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.44 z 178 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Spód: czekoladę siekamy i topimy w kąpieli wodnej. Mieszamy z masłem i śmietaną. Obrane migdały rumienimy na suchej patelni, studzimy. Bezy drobno kruszymy. Razem z migdałami dodajemy do czekolady i dokładnie mieszamy. Przekładamy masę do tortownicy (23–26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładzamy, lekko dociskając, odstawiamy na 1 godz.
  • 2.Wypełnienie: kilka obranych truskawek układamy na dnie tortownicy. Żelatynę moczymy w zimnej wodzie. Z cytryn ścieramy drobno ok. 2 łyżeczek skórki. Wyciskamy 3 łyżki soku. W misce mieszamy na gładką masę ser z jogurtem, skórką cytrynową i cukrem pudrem. Żelatynę mieszamy z sokiem i 4 łyżkami masy serowej. Łączymy z resztą masy i ubitą śmietaną.
  • 3.Przekładamy wszystko na truskawki, wygładzamy. Wstawiamy do lodówki. Galaretkę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, odstawiamy do lekkiego stężenia. Gdy masa serowa stężeje, na wierzchu układamy resztę truskawek i wykładamy tężejącą galaretkę. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godz.

Porady

Zobacz też: Limonkowy sernik na zimno z jagodami

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy