REKLAMA

Sernik na zimno z truskawkami

Sernik na zimno z truskawkami na smakowitym czekoladowo-migdałowym spodzie to ciasto bez pieczenia. Ten słodki deser można więc przygotować, czy popsuł nam się piekarnik lub po prostu mamy ochotę na ciasto trochę inne niż zwykle. Sernik z truskawkami na zimno to dobry przepis na lato, gdy owoce są soczyste i słodkie. Można je wykonać również poza sezonem, zastępując truskawki malinami, borówkami lub innymi owocami. Sernik na zimno z truskawkami wygląda i smakuje fantastycznie!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

serniki sernik na zimno ciasto z owocami ciasta bez pieczenia

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.43 z 181 głosów)


Kroki przygotowania:

  • roztapianie-czekolady 1. Spód: czekoladę siekamy i topimy w kąpieli wodnej. Mieszamy z masłem i śmietaną. Obrane migdały rumienimy na suchej patelni, studzimy. Bezy drobno kruszymy. Razem z migdałami dodajemy do czekolady i dokładnie mieszamy. Przekładamy masę do tortownicy (23–26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładzamy, lekko dociskając, odstawiamy na 1 godz.
  • sernik-na-zimno 2. Wypełnienie: kilka obranych truskawek układamy na dnie tortownicy. Żelatynę moczymy w zimnej wodzie. Z cytryn ścieramy drobno ok. 2 łyżeczek skórki. Wyciskamy 3 łyżki soku. W misce mieszamy na gładką masę ser z jogurtem, skórką cytrynową i cukrem pudrem. Żelatynę mieszamy z sokiem i 4 łyżkami masy serowej. Łączymy z resztą masy i ubitą śmietaną.
  • sernik-na-zimno-z-truskawkami-przepis 3. Przekładamy wszystko na truskawki, wygładzamy. Wstawiamy do lodówki. Galaretkę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, odstawiamy do lekkiego stężenia. Gdy masa serowa stężeje, na wierzchu układamy resztę truskawek i wykładamy tężejącą galaretkę. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godz.

Porady

  •   Wykorzystując skórkę z cytryny należy pamiętać o dokładnym jej wyparzeniu!

  • Przygotowując sernik na zimno z truskawkami polecamy użyć białego sera dwukrotnie mielonego – domowego lub z wiaderka.

  • Do sernika na zimno z owocami dobrze jest dobrać galaretkę o smaku zbliżonym do wybranych przez nas owoców. W tym przepisie polecamy użyć 1-2 opakowania galaretki truskawkowej.

Zobacz też: Limonkowy sernik na zimno z jagodami

Notka redakcyjna

Jak zrobić sernik na zimno z truskawkami?

Co jest chyba najważniejsze, sernik na zimno z truskawkami jest ciastem bez pieczenia. Jednak, aby go przygotować należy zrobić odpowiednio dużo miejsca w lodówce, ponieważ ciasto będzie musiało się w niej kilkukrotnie chłodzić. Spód ciasta z czekolady, migdałów i bezy musi spędzić w lodówce godzinę. Ciasto z masą serową powinno czekać w lodówce, aż galaretka zacznie tężeć, co zajmie około godziny. Gotowy sernik na zimno z truskawkami powinien spędzić w lodówce 4 godziny, zanim będzie mógł być podany. Nie jest to najszybsze w przygotowaniu ciasto, jednak sernik na zimno z owocami jest ciastem lekkim i pysznym, dlatego warto na niego chwilę dłużej poczekać.

Sernik na zimno z owocami – spód ciasta

Serniki na zimno zwykle przygotowywane są na spodzie z kruchego ciasta. W przepisie na sernik na zimno z truskawkami proponujemy, aby wykonać spód ciasta z prażonych migdałów i pokruszonej bezy połączonych czekoladą. Słodycz tego spodu dobrze współgra z kwaskowatym serem i świeżymi truskawkami. Bardzo popularnym rozwiązaniem jest również przygotowywanie spodu ze zmiksowanych ciasteczek i rozpuszczonego masła. Wskazówki, jak to zrobić znajdziecie np. w przepisie na sernik z białą czekoladą.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy