Ciasto francuskie ma charakterystyczny wygląd. Dobrze wykonane listkuje się i rozdziela na warstwy. Zawdzięcza to wykorzystaniu masła, składaniu ciasta i chłodzeniu w lodówce. Ciasto francuskie jest uniwersalne w użyciu. Można stworzyć z nich przekąski wytrawne np.: pizzerinki, millefeuille z wędzonego łososia z limonką albo ciasto francuskie z szynką, oscypkiem i cukinią. Z dań słodkich warto przygotować rogaliki przypominające croissanty, ciasteczka cynamonowe albo bułeczki nadziewane konfiturą lub owocami. W Polsce ciasto francuskie znane jest od XVIII wieku. Wedle kaszubskich podań uważa się, że lokalne ciasto listkowe, zasmakowało przebywającym tam francuskim żołnierzom i oni mieli rozpowszechnić ciasto na cały świat.

Ciasto francuskie - składniki na ciasto francuskie

Aby ciasto się rozwarstwiało tworząc charakterystyczne listki należy użyć dwóch kostek wysoko procentowego masła. Najlepiej o 82% tłuszczu. Potrzebna będzie również szklanka zimnej wody, najlepiej lodowatej. Do tego łyżeczka soli. Następnie należy wybrać pszenną mąkę przeznaczoną do przygotowywania ciasta kruchego. Korzystając z mąki krupczatki i mąki pszennej typu 450 osiągniemy najlepsze efekty.

Ciasto francuskie - przepis na ciasto francuskie

W szklance zimnej wody rozpuszczamy łyżeczkę soli. Mieszamy, aż do całkowitego rozrobienia. Może to chwilę potrwać, gdyż w zimnej wodzie rozpuszczanie trwa dłużej. W tym czasie rozpuszczamy 3/4 kostki masła w garnku. Dwa rodzaje mąki wsypujemy do miski. Dodajemy słoną, zimną wodę i roztopione masło. Szybko zagniatamy ciasto, formując kulę, którą zwijamy w folię spożywczą. Następnie wkładamy ciasto do lodówki na dwie godziny. Pozostałe masło zostawiamy w temperaturze pokojowej do zmięknięcia. Następnie ucieramy do uzyskania jednolitej maślanej masy. Utarte masło umieszczamy na papierze do pieczenia i rozprowadzamy łopatką lub szpatułką na wysokość 2 cm. Przykrywamy drugą warstwą papieru do pieczenia. Następnie wkładamy do lodówki. Kolejnym etapem jest wyjęcie ciasta z lodówki i rozwałkowanie na oprószonej stolnicy mące. Ważne, aby ciasto było rozwałkowywane w jednym kierunku, najlepiej z dołu do góry. Kolejnym krokiem jest ułożenie na nim przygotowanego masła. Następnie ciasto trzeba złożyć w kopertę. Masło ma być zamknięte w środku. Następnie ciasto z masłem należy rozwałkowywać na prostokąt, który będzie trzykrotnie dłuższy niż jego szerokość. Następnie składamy ciasto na trzy części. Brzegi mają wejść do wewnątrz. Ma powstać w ten sposób mniejszy prostokąt.

Ciasto francuskie - Jak zrobić ciasto francuskie w domu

Ciasto francuskie wygląda na skomplikowane w przygotowaniu. Jednak uzbrajając się w cierpliwość i nie spiesząc się otrzymamy wymarzony efekt. Ciasto francuskie zrobione zgodnie z wcześniejszymi wskazówkami, odkładamy na 2 godziny do lodówki. Następnie wyjmujemy ciasto z lodówki i ponownie rozwałkowujemy, od dołu do góry. Ponownie składamy na trzy części i ponownie umieszczamy w lodówce na dwie godziny. Proces składania, wałkowania i chłodzenia ciasta na ciasto francuskie powtarzamy sześciokrotnie. Za każdym razem wałkując na stolnicy delikatnie oprószonej mąką. Ciasto francuskie wykonane w domu zajmuje nawet 12 godzin. Jeżeli jesteście zmęczeni, możecie ostatnie wałkowanie i chłodzenie zostawić na poranek następnego dnia. Ciasto francuskiej nie straci swoich właściwości będąc przez całą noc w lodówce, w tym przypadku może to nawet pomóc. Na koniec, bezpośrednio przed pieczeniem rozwałkowujemy ciasto na około 4-5 milimetrów. Wykrawamy ulubione kształty lub robimy ciasto francuskie z owocami. Pieczemy w 200°C przez 12 minut.

Ciasto francuskie - jak zrobić parówki w cieście francuskim

Najpierw należy wybrać parówki o jak najlepszej dostępnej jakości. Nie powinny być z mięsa oddzielonego mechanicznie i z użyciem jedynie naturalnych przypraw. Parówki kroimy na pół. Następnie przygotowane wcześniej ciasto francuskie kroimy na paski o szerokości 3-4 cm. Każdy z pasków ciasta francuskiego można wzbogacić plastrem żółtego sera. Szczególnie warte uwagi są sery o ostrzejszym smaku typu gruyère. Ciasto francuskie można posmarować mieszaniną majonezu domowego i ketchupu domowego. Dopiero wtedy położyć kiełbaski. Po wierzchu smarujemy rozmąconym jajkiem. Parówki zawinięte w ciasto francuskie wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200° C na 15 minut aż do zezłocenia powierzchni.

Ciasto francuskie - jak zrobić rogaliki z ciasta francuskiego

Przygotowane wcześniej ciasto francuskie doskonale sprawdzi się jako składnik do rogalików z nadzieniem owocowym. Można skorzystać z dostępnego w sklepach spożywczych, ale warto zwrócić uwagę na skład. Ważne, aby ciasto francuskie było wykonane z masła i bez utwardzonego tłuszczu palmowego. Gdy mamy rozmrożone ciasto, to kroimy ciasto na prostokąty, a następnie przecinamy po przekątnej. Docelowo mamy uzyskać trójkąty. Na bokach trójkąta kładziemy niewielką ilość konfitury albo kostkę czekolady. Trójkąty zawijamy w zwężającą się stronę. Przygotowane rogaliki z ciasta francuskiego kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Po wierzchu smarujemy rozmąconym żółtkiem z odrobiną mleka. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180°C. Po wystudzeniu rogaliki z ciasta francuskiego można oprószyć cukrem pudrem.